Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nevíte, co se švestkami? Zkuste tradiční česká povidla

Jídlo

  6:43
Švestky na zahradách dozrávají a jejich sezona je v plném proudu. Ačkoli nejlépe chutnají čerstvé, dají se použít i v teplé kuchyni. Zkuste si uvařit domácí povidla podle tradičního receptu.

Švestková povidla foto: Shutterstock

Na přípravu povidel budete potřebovat 2 kilogramy švestek, 50 dkg cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 roztlučené hřebíčky, 5 polévkových lžic rumu.

Švestky (ilustrační foto)

Postup: Nejprve švestky pořádně umyjte, vypeckujte a dejte do vyššího pekáčku s pečícím papírem. Švestky pečte zhruba půl hodiny na 200 stupňů. Poté na něj nasypte půlku z připraveného cukr, ale nemíchejte a znovu dejte péct na dalších 15 minut.

Po vyjmutí z trouby přisypejte zbylý cukr a znovu pečte 15 minut. Po vyndání přilijte rum, přisypte skořici a rozdrcené hřebíčky. Povidla dejte do hrnce a rozmixujte je. Zkontrolujte konzistenci (před pečením si do lednice dejte talířek, na něm pak po kapkách zkoušejte, jak povidla tuhnou). Pokud by vám povidla dostatečně neztuhla, přidejte dvě lžičky kyseliny citronové.

Ve chvíli, kdy budou mít povidla správnou konzistenci jimi naplňte připravené sklenice, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Švestková povidla

.

Autor: