Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nezdravé jídlo neexistuje, říká kuchař Vaněk k varování lékařů před uzeninami

Jídlo

  6:00
PRAHA - Je přesně takový, jak ho známe z jeho pořadů: velký, přímý a hlučný. Místo diáře má manželku, podobně energickou ženu Janu, kterou něžně oslovuje „maličká“ a bez níž by prý neudělal ani krok. Paní Vaňková do rozhovoru v Pražském kulinářském institutu, který v roce 2007 Roman Vaněk založil, několikrát vstoupí a připomene další natáčení, focení, rozhovor, křest kuchařky a milion důležitých telefonů.

Roman Vaněk. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

LN Světová zdravotnická organizace nedávno zařadila uzeniny na seznam karcinogenů hned vedle nikotinu a azbestu. Změní to naše stravovací návyky?
Prosím vás! Je to jistě zajímavá myšlenka, ale považuju ji spíš za milý žvást. Nezmění to nic. Ani u nás, ani jinde, kde taky milují uzeniny: v Německu, Francii, Španělsku nebo Portugalsku. Uzení je jedna z nejstarších technik jak zakonzervovat maso a neumím si představit, že teď všichni sborově vstaneme a řekneme: „Tak jo, budeme to dělat jinak a lépe!“ Já bych se zaměřil spíš na kvalitu, ta je důležitější než samotné uzení, které se dnes mimochodem provádí velice sofistikovanými metodami. Ptal bych se po tom, kolik procent masa uzenářské výrobky obsahují a odkud to maso pochází. Na trhu jsou skutečně kvalitní uzeniny i takové, které když pozřu, můžu rovnou konvertovat k vegetariánům, protože je v nich jenom sója, sůl a aromata. Takže bych doporučoval zapojit selský rozum. Vždycky když jde ekonomika nahoru, lidé dostávají roupy a vymýšlejí nesmysly. Gastronomie pak podléhá trendům a lidi blbnou z blahobytu.

Roman Vaněk píše blog pro server Lidovky.cz:

LN Pojďme si na ty současné trendy posvítit. Co říkáte třeba na raw food, konzumaci tepelně neupravené stravy?
No, to je přesně ono. Raw food vymyslely zbloudilé biomatky, které neví, co s přebytkem volného času. Vitariánství, tedy konzumace potravin výhradně rostlinného původu a zahřívaných maximálně na 42 stupňů, je pro organismus nebezpečnější, než když jíte pestře a jednou za čas si dopřejete kousek uzeného. V genech máme zakódované tři věci: jsme lovci, jsme sběrači a jíme v tlupě. Hotovo. Snažit se tohle jakkoli přechytračit a inovovat, je hloupost. Budiž, když se někdo pro ortodoxní způsob stravování rozhodne sám v dospělosti, je to jeho volba. Ale je trestuhodné něco takového cpát dětem. Ty musí jíst pestře a kvalitně. Nabobtnalá kukuřice, rýže nebo fazole se bez tepelné úpravy jíst fakt nedají. Mně u těhle směrů nejvíc vadí jejich militantnost.

Kuchař Roman Vaněk

LN No, militantní přístup zastávají i někteří konzumenti masa, stačí se třeba vydat na moravskou ves. Tam když si nedám klobásu, uzené a slaninu, jsem hned za zpovykanou Pražačku.

Na Moravě budete za zpovykanou Pražačku, i kdybyste se na hlavu stavěla, to je neovlivnitelné. Hele, já taky nejím maso každý den, ale nikomu to necpu. Vegetariánská kuchyně dokáže být pestrá i dobrá a rád si ji dám. Ale nebudu kvůli tomu chodit na internetová fóra a někomu hlásat svoji svatou pravdu.

LN Další poněkud zvláštní trend dneška je bezlepkové stravování zdravých lidí. Mouce se dnes vyhýbají i ti, kteří s celiakií žádné potíže nemají, co na to říkáte?
Bílá mouka je teď považovaná za zabijáka, to je fakt. Kousnete do rohlíku a zhynete ve strašlivých mukách. Tohle bezlepkové šílenství přišlo z Ameriky, počítám, že se u nás pár let ohřeje a pak zmizí jako všechny podobné výmysly. Celiakie je vážná věc a má ji čím dál víc lidí, takže je fajn, že se nabídka bezlepkových potravin tak rozšířila. Ale nevím, proč bych měl strávit život na dietě, když nemocný nejsem? Víte co, neexistuje nezdravé jídlo, jsou jen nezdravá množství. To je celé. Kdyby přišla skutečná krize, přestali bychom řešit takové blbosti. Myslíte, že lidi za války ohrnovali nos nad pečivem nebo masem? Uvědomme si, že se dnes vyhazuje víc než polovina všech potravin z domácností do odpadu! A to mluvím o celé Evropě a Americe. Nad tím bychom se měli zamyslet. Žijeme strašně konzumně.

Kuchař Roman Vaněk
Roman Vaněk.

VANĚK: Dobře zadělané těsto a 100 gramů přemýšlení. To je recept na úspěšnou kuchařku

LN Pořád nejsme tak vykrmení jako Američané, ale je pravda, že i u nás neustále roste spotřeba soli a cukru. Co s tím?

Tak pozor, tohle je seriozní věc. To, že jsme jako západní civilizace závislí na cukru a na soli, je samozřejmě pravda. Cukr je droga, to je bez diskuse. Konzumujeme ho mnohonásobně víc než naši předci. K tomu je levný. Takže když potřebujete vyrobit něco laciného a chcete, aby to lidi kupovali, stačí, když to výrazně osladíte nebo přesolíte. Obojí funguje báječně. A nedokážu si představit, co by nás jako společnost mělo donutit tohle změnit. (Americký spisovatel a novinář) Michael Pollan teď natočil fantastickej film In Defence of Food. Je to o vývoji lobbingu, o tom, že se dnes s cukrem a solí děje přesně to, co se v 50. a 60. letech dělo s tabákem. Tehdy se záměrně zamlčovaly negativní stránky kouření a dělalo se všechno pro to, aby obchod s nikotinem vzkvétal.

Celý rozhovor s Romanem Vaňkem o nevídaném pokroku české gastronomie, primárních chutích a o tom, co by mu doktorka Cajthamlová vyhodila z lednice, si přečtěte v magazínu Pátek, který vychází 20. listopadu.

V magazínu dále najdete:

  • Uklízení jako věda – z Japonska dorazila nová teorie o tom, jak a proč si doma udělat pořádek.
  • Rozhovor s Boženou Horváthovou, učitelkou z mateřské školy v brněnském Cejlu, známém romském ghettu.
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!