18. února 2013 16:26 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Arnaud Donckele je novým
držitelem tří hvězdiček Michelin

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Šéfkuchař Arnaud Donckele z restaurace La Vague d'or v Saint-Tropez na jihu Francie se stal novým držitelem tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař Arnaud Donckele z restaurace La Vague d'or v Saint-Tropez na jihu Francie se stal novým držitelem tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci | foto: www.pure-saint-tropez.fr
PAŘÍŽ Šéfkuchař Arnaud Donckele z restaurace La Vague d'or v Saint-Tropez na jihu Francie se stal novým držitelem tří hvězdiček ve známém Michelinově průvodci.

Společnost Michelin vydala nové vydání průvodce po francouzských restauracích, z nichž nejvyšší počet tří hvězdiček má nyní 27 podniků.

Jediným přírůstkem je právě teprve pětatřicetiletý Donckele, který vaří v restauraci luxusního hotelu Résidence de la pinede v Saint-Tropez od roku 2004. V roce 2010 získal pro svou restauraci druhou hvězdu.

Michelinův průvodce

Michelinův průvodce pro motoristy vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdičky znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku" a jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii.

Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích. Loňský průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 udělil poprvé jednu hvězdičku dvěma českým šéfkuchařům.

V letošním vydání známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím počet návštěvníků, udělil dvě hvězdičky 82 podnikům (z toho je pět nových držitelů) a jednu hvězdičku 487 restauracím (39 nových).

Velká většina podniků v Michelinvoě průvodci nemá žádnou hvězdičku, ale jsou do něj zařazeny, protože i tak nabízejí dobrou kvalitu. Nepřijatelné restaurace v průvodci prostě nejsou.

Podle Michaela Ellise, ředitele mezinárodního oddělení Michelinových průvodců, ztělesňuje Arnaud Donckele tendenci letošního vydání oceňovat kuchaře využívající produktů svého regionu. "Není potřeba pracovat s nejdražšími produkty: šéfkuchaři dávali přednost blízkému okolí," řekl Ellis.

Regionální kuchyně

Stejně tak průvodce oceňuje mnoho restaurací v malých a středních městech i na venkově. "Francouzská kuchyně je nadále regionální, není to jen Paříž, Lyon nebo Marseille," dodal Ellis. Šéfkuchařka Anne-Sophie Picová, která již má tříhvězdičkový podnik ve Valence na jihozápadě země, si připsala další hvězdičku za svůj další restaurant La Dame de Pic v Paříži.

PSALI JSME:

Jednu hvězdičku letos získal také japonský šéfkuchař Fumio Kudaka, který v restauraci Table de Breizh Café v Cancale na západě Francie kombinuje japonskou a bretaňskou kuchyni. Je jedním z 18 japonských šéfkuchařů ve Francii, které Michelin ocenil. Velká většina z nich se ale věnuje čistě francouzské kuchyni.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.