Laura Baranik

RSS kanál autora

Články autora

Recenze 29. prosince 2009 11:22 Laura Baranik

Když je číšník na obtíž, ani dobré jídlo to nespasí

Vínu se tu daří. Staré sklepení vytváří ideální podmínky pro skladování vín. Výběr je tu dobrý. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Le Terroir zaspali dobu. Haló! Dnes už neplatí, že číšník musí stát za židlí a dolévat po každém doušku. A taky nemusí recitovat zpaměti jídelní...

14. prosince 2009 9:47 Laura Baranik

Století: Pěkná restaurace, dobrá obsluha, ale nepochutnáte si tu

Prostředí je příjemné a obsluha rychlá. Jenže to pro zařazení mezi elitu nestačí. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Století je prý jedna z nejlepších restaurací v Praze. Buď lidem chutnají krůtí prsa s brynzou a párky se salátem, nebo... Nebo nic. Tak šílené...

7. prosince 2009 9:53 PRAHA Laura Baranik

Lokál: konečně restaurace, kde vaří česky. A dobře

Další hit od Tomáše Karpíška. V Lokálu vsadil známý pražský restauratér na českou kuchyni a tankový Prazdroj – a neudělal chybu.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po letech strávených konzumací mastných gulášů, rozmražených knedlíků a přesolených polévek je tu konečně podnik, kde dostanete domácí nudle,...

3. prosince 2009 11:14 Laura Baranik

Laura Baranik: šest zásad o spropitném

Recenzentka LN Laura Baranik radí, kolik platit spropitné. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Stručný průvodce recenzentky Lidových novin Laury Baranik světem spropitného. Jak se vyhnout trapným situacím a zároveň nepřeplatit personál?

30. listopadu 2009 10:00 Laura Baranik

U Petrské věže: Restaurace, kde se ještě píše rok 1995

Prostředí luxusní, jídlo už méně. Přestože maso tvoří největší část jídelního lístku, není jeho silnou stránkou.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Byli jsme tu téměř sami a brzo se ukázalo proč: nerozžvýkatelná kachna, podobně tuhá bažantí prsíčka a bramborové placičky dvakrát stejné, to zkrátka...

Recenze 23. listopadu 2009 10:00 Laura Baranik

Restaurace Paprika: Maďarský večer v Holešovicích

Útulno a levně je v holešovické maďarské restauraci Paprika. Z reproduktorů hrají maďarské lidovky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako dcera slovenských rodičů jsem vyrostla na paprikáši a leču, takže jsem měla radost, když v Praze otevřeli novou maďarskou restauraci. Zvenku...

18. listopadu 2009 8:54 Laura Baranik

Hard Rock Café: Hity z „friťáku“ dorazily do Prahy

Hard Rock Café - Dům u Rotta. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hard Rock Café bylo v Praze známé už dávno předtím, než k nám americký řetězec dorazil: díky tričkům, která se bůhvíproč prodávala na Královské...

9. listopadu 2009 9:48 Laura Baranik

Maitrea: Restaurace, kde mniši jedí zadarmo

Žádné ostré rohy. Restaurace byla zařízena podle zásad feng shui, které vylučují pravé úhly. Zaoblené jsou stoly i židle. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co uděláte, když jste vegetariáni, máte hlad a jste v okolí Staroměstského náměstí? Moc na výběr nemáte. Teď se objevila restaurace, kde mniši a...

2. listopadu 2009 10:20 Laura Baranik

Jak jsem si nepochutnala v Bratislavě

Interiéru vládnou auta. Fotky na stěnách jsou půvabné, atmosféru ale bohužel ruší několik velkoplošných televizí a nepřívětivé ostré světlo. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Moji rodiče jsou Slováci. A nedají dopustit na Erdödyho palác v centru města. Právě tady se totiž ukrývají tři nejlepší bratislavské restaurace....

5. října 2009 9:27 Laura Baranik

U Emy Destinnové vaří Američan. A dobře

Po renovaci. Bývalo to tu jako v poněkud ošumělém, ale útulném obýváku. Kouzlo je pryč, ale vaří se tu skvěle. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jestli máte rádi carpaccio, tohle je pro vás ten pravý podnik. Dělají ho tu z různých druhů masa i ryb, a když budete mít štěstí, možná budou mít...

29. září 2009 10:04 Laura Baranik

La Finestra: Restaurace, kde náhoda neexistuje

Jako u babičky. Vaří se jídla podle sezony – na jaře chřest, koncem léta lanýže.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Snažím se, ale někdy se to nepodaří. Občas mě někde poznají a pak mi podstrojují. Proto mě tak mrzelo, že mě odhalili v La Finestře. Jenže pak jsem...

21. září 2009 9:29 Laura Baranik

Zakletá restaurace pod Karlovým mostem

Turistický lokál? Ne tak docela. Blízkost Karlova mostu znamená stálý příliv turistů, Kampa Park má ale co nabídnout i místním. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na začátku devadesátých let to byla restaurace s velkým R. Jenže pak si Kampa Parku všimli turisté procházející po Karlově mostě a bylo po pověsti....

Recenze 14. září 2009 9:32 Laura Baranik

Hitparáda českých hamburgerů

Nejlepší burger v Praze. Slaninový cheeseburger v sezamové briošce v Hard Rock Café je dokonalý. Stejně tak obsluha restaurace. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Máte rádi hamburgery, ale nechcete je jíst na plastovém tácku v rychlém občerstvení? Dělají je i restaurace. Laura Baranik navštívila šest pražských...

Recenze 7. září 2009 Laura Baranik

Suši, pro které byste vraždili

Exkluzivní maki je exkluzivní nejen svou cenou 1190 Kč  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

The Sushi Bar byl v Česku první a dodnes je nejlepší. Málem ode mě dostal čtyři lžíce, nejlepší hodnocení, jaké mohu udělit. Suši je tu bezchybné, a...

Recenze 31. srpna 2009 6:00 PRAHA Laura Baranik

Když je předkrm lepší než hlavní jídlo

Recenze Taverny Olympos | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co to jen s těmi řeckými restauracemi v Praze je? Jako by neuměly udělat dobré hlavní jídlo. Tedy aspoň v Olymposu to neumějí. Zato jejich předkrmy,...

Recenze 27. srpna 2009 10:28 Laura Baranik

Czech-Mex aneb Jak si Češi představují Mexiko

Recenze restaurace Cantina | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Mexická kuchyně je lahodná. A také zrádná. Když se nepřipraví z čerstvých surovin a kuchař ji šidí, výsledky jsou tristní. Jako v Cantině. Přestože...

Recenze 24. srpna 2009 8:37 PRAHA Laura Baranik

Přeběhlíci z Koga vaří levněji a dobře

Interiér restaurace Mirellie. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bubenečská Mirellie nemá s oblíbenými pražskými restauracemi řetězce Kogo nic společného. Až na pár kuchařů, kteří si s sebou do nového místa...

17. srpna 2009 16:27 Laura Baranik

Balkán plus Itálie rovná se Luka Lu

Recenze restaurace Luka Lu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I když v bratrově oblíbené malostranské restauraci nakonec neměli „jeho“ chobotnici, jídlo nás nezklamalo. V podstatě si tu totiž nemůžete vybrat...

12. srpna 2009 8:27 Laura Baranik

Whopper versus Big Mac: Kdo vyhrává?

Hamburger Whopper | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Všichni na ně nadáváme, ale (skoro) všichni si je občas dáme: hamburgry. Od konce listopadu už nemusíme jen do McDonald’s – v Praze se otevřela první...

Recenze 11. srpna 2009 8:42 Laura Baranik

Skvělý výhled luxusní restauraci nedělá

Recenze restaurací - PIANO TERRA - PIANO NOBILE Villa Richter, Staré zámecké schody 6, P1-Pražský hrad  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V zámku a podzámčí, tak by se daly ve zkratce popsat dvě restaurace ve Ville Richter v Praze na Malé Straně. Až na to, že v zámku alias restauraci...

Recenze 10. srpna 2009 10:53 PRAHA Laura Baranik

Pálffy Palác se snaží vstát z mrtvých

Pálffy Palác. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když jsem tu jedla poprvé, byla jsem teenager. A tak mě teď potěšilo, že i po deseti letech tu jako předkrm nosí pečený česnek, který mi tehdy...

Recenze 4. srpna 2009 16:13 PRAHA Laura Baranik

Buddha-Bar má konkurenci. V tržnici

SaSaZu Kitchen & Bar. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V nezvyklém prostředí haly v pražské holešovické tržnici vznikla grandiózně pojatá asijská restaurace spojená s tanečním klubem pro dva a půl tisíce...

Recenze 29. července 2009 13:56 PRAHA Laura Baranik

Trochu příliš lehká hlava

mrkvový dort s čokoládovou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když ji otevřeli, nedávala jsem Lehké hlavě ani rok. Loni oslavila třetí narozeniny a hosté se sem jen hrnou. Praha totiž slušnými vegetariánskými...

Recenze 17. července 2009 10:32 PRAHA Laura Baranik

Češi a pizza aneb Grosseto v Česku

Pizza Parma (185 Kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Až do roku 1996 si mnozí z nás mysleli, že pizza je tlusté těsto s nánosem párků, eidamu a kečupu. Zkrátka to, co se za ni u nás vydávalo. Pak přišlo...

Recenze 15. července 2009 16:57 Laura Baranik

Tři hodiny a sedm chodů v ráji chutí

hovězí tatarák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Že byste nikdy nejedli husí játra v čokoládě? Tak to jste ještě asi nebyli v La Dégustation Boheme Bourgeoise. Na nezvyklé kombinace chutí jsou tady...

Recenze 7. července 2009 18:12 PRAHA Laura Baranik

Zámecké pochutnání v Ladově kraji

český račí krém (165 kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Můžete se tu zastavit na výletu Cestou kocoura Mikeše. Anebo si sem zajet z Prahy, odkud tu jste za půl hodinky. Ať tak, nebo tak, stojí to za to. U...

Recenze 2. července 2009 15:11 PRAHA Laura Baranik

Konečně! Našla jsem pravou čínu

Krevety s mangem (420 Kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tak dlouho jsem si na svých webových stránkách stěžovala, že Praha je sice plná rádoby čínských bufetů, pravé čínské jídlo ale aby člověk pohledal,...

Recenze 24. června 2009 12:22 Laura Baranik

Bar, kde čaruje Zdeněk Pohlreich

salát z chobotnice (250 Kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Už několikrát jsem tu psala o tom, že dlouhý jídelní lístek nevěstí nic dobrého. V Divinis je velmi krátký a jít sem na večeři je tak trochu...

Recenze 17. června 2009 12:08 Laura Baranik

Když se šéfkuchař nebojí přijít mezi hosty

mořský ďas s mořskými plody | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Laura Baranik hodnotí restauraci Aromi, která získala michelinské ocenění Bib Gourmand za cenově přijatelná kvalitní jídla. Právem. Na nečerstvou...

Recenze 16. června 2009 16:15 NEW YORK Laura Baranik

Kam chodí jíst trendomilové

yaki style tun | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Londýn, Kyjev, Praha. Co mají tato tři města společného? Trendy podnik zvaný Buddha-Bar. A také nenápaditou, bezvýraznou kuchyni vystřiženou podle...

Recenze 9. června 2009 13:59 Laura Baranik

Restaurace V Zátiší nabrala druhý dech

svíčková (695 Kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dvacet let je v restauračním byznysu dlouhá doba. Mnohé podniky během času vyčpí, zleniví... a zaniknou. Zátiší se podařilo přežít. Teď převléklo...

Recenze 8. června 2009 12:47 Laura Baranik

Výborná kuchyně ve snobské restauraci

kachní salát s melounem (440 Kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Člověk si připadá, jako by sem nepatřil. Jako když vstoupí s batohem do lobby pětihvězdičkového hotelu. Nedejte se ale odradit pátravými pohledy...

Recenze 5. června 2009 16:28 Laura Baranik

Do L’Ardoise na telecí líčka

Stejnou vařenou zeleninu dostala moje známá k pečenému lososu millefeuille. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na pražských Vinohradech byla znovu otevřena restaurace Alexandra Déona. Telecí vás tam nezklame, ale ostatní hlavní jídla sem tam nějakou tu...

Recenze 3. června 2009 13:08 PRAHA Laura Baranik

Dobře utajený indický poklad

tandoori kuře  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nevím proč, ale češtinu jsem v Masale ještě neslyšela. A to přesto, že se nenachází v turistické části Prahy a ani ceny nejsou nijak přemrštěné. Je...

Recenze 2. června 2009 17:30 Laura Baranik

Hospoda, která klame tělem

Pod kachními křídly. Socha kachny vévodí prostoru, který postrádá jednotného ducha. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tlustá kachna se tváří jako restaurace, ale kvalitou jídla se blíží spíš hospodě. K té jí ale zase chybí ta pravá atmosféra. Výhodou ovšem je, že...

Recenze 1. června 2009 17:22 Laura Baranik

Kulinární zážitek u Ginger a Freda

Céleste Restaurant | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Restaurace v Tančícím domě změnila nejen jméno. Úrovní kuchařského umění je Céleste o několik pater výš než její předchůdkyně La Perle de Prague. Až...