Bedřich Kratochvíl

e-mail: bedrich.kratochvil@lidovky.cz
zkratka: bek
RSS kanál autora

Články autora

3. srpna 2010 10:30 Bedřich Kratochvíl

Proč tenisté milují sushi? Je zdravé, ale má i jiné přednosti

Sushi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tomáš Berdych. I nejlepší Brit Andy Murray. Světová jednička ženského tenisu Serena Williamsová, ale také dvacetiletá Petra Kvitová. Ty všechny...

29. července 2010 10:03 Bedřich Kratochvíl

Býčí žlázy: netradiční delikatesa se vrací na české stoly

Koňská chlouba. Číňané penisy považují za účinné afrodiziakum. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Býčí žlázy jsou zásobárnou proteinů a napříč kontinenty získaly pověst silného afrodiziaka. Netradiční a lehce dekadentní pochoutka se vrací na české...

23. července 2010 10:04 Bedřich Kratochvíl

Čerstvý neznamená měkký. Jak má vypadat dobrý chléb?

čerstvý neznamená měkký. Vypečená kůrka chrání před plísněmi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na český chléb vonící po kvásku, s křupavou, dohněda vypečenou kůrkou už skoro nenarazíte. Místo toho kupujeme chléb bez vůně a chuti, který se po...

13. července 2010 10:33 Bedřich Kratochvíl

Sláva, amarouny! Molekulární kuchyně je hitem gastronomie

Okurkový salát. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šlehačka z husích jater na bázi tekutého dusíku, parmazánový vzduch nebo kopeček čaje zmraženého vodíkem. Jestli máte rádi překvapení, jídlo, chemii...

8. července 2010 13:38 Bedřich Kratochvíl

Farmářské trhy si na biopotraviny nehrají. Staly se však fenoménem

Na pražském Kubánském náměstí byl dnes 22.5.2010 zahájen provoz Farmářského tržiště Kubáň. Na dalším pražském tržišti, které je v provozu třikrát týdně, tak mohou čeští zemědělci přímo prodávat své produkty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zdá se, že snem mnoha Čechů je přijít v sobotu ráno na náměstí, nakoupit košík lokální zeleniny a jít domů vařit. Farmářské trhy se stávají...

3. července 2010 12:08 Bedřich Kratochvíl

Grilování podle Havlova kuchaře. Základem je kvalitní marináda

Šéfkuchař Jaroslav Sapík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jaroslav Sapík vařil v mnoha předních restauracích po celé Evropě i Asii. Za svého kuchaře si ho vybral bývalý prezident Václav Havel. Tento...

25. června 2010 11:03 Bedřich Kratochvíl

Čínská vs. Vietnamská kuchyně. Malé pátrání po původu bister

Asijské jarní závitky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co to vlastně jíme v asijských bistrech a restauracích, jichž jsou po celé České republice tisíce? Čínskou kuchyni? Vietnamskou? Nebo něco mezi?

5. června 2010 10:00 Bedřich Kratochvíl

Kapr, amur, pstruh. Jak nejlépe upravit sladkovodní ryby?

Kapr. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pětihvězdičkový šéfkuchař Radek Šubrt během pěti minut vyfiletuje kapra a připraví z něj filet s maltézskou omáčkou, zeleninou a pažitkovými brambory.

28. května 2010 8:07 PRAHA Bedřich Kratochvíl

Velká hostina Prague food festival startuje. Co připraví kuchaři?

Zdeněk Pohlereich (53), Café Imperial a Divinis | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čtvrtý ročník největší české gastronomické události Prague food festival startuje už dnes. Zpovídali jsme pět šéfkuchařů, kteří se ho zúčastní.

21. května 2010 11:57 Bedřich Kratochvíl

Maso antilop je křehké a dietní. Chutí se podobá hovězímu

Poslouží vědeckým účelům. Padesátka českých antilop losích možná vyřeší africké hladomory. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jen třicet kilometrů od Prahy se pase největší stádo antilop losích v Evropě. Chová je tu pražská Zemědělská univerzita, pro výzkum i pro maso.

8. května 2010 10:00 PRAHA Bedřich Kratochvíl

Jak dobře uvařit za málo peněz: svíčková za 25 korun

Jde to levně. Nemocniční jídlo by šlo uvařit i lépe. Stačí chtít | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nemocnice vysvětlují nevalnou kvalitu svých pokrmů nedostatkem peněz. Požádali jsme tedy šéfkuchaře Radka Šubrta o testovací svíčkovou – za málo.

Reportáž 1. května 2010 7:30 BRUNTÁL Bedřich Kratochvíl

Bruntál vrací úder Comebacku a zve tvůrce na Silážní střelu

Martin Dejdar alias Ozzák. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Naši myslivci sice mají nabito, avšak nebudou ohrožovat vás ani březí laně,“ vzkázal starosta Bruntálu František Struška tvůrcům seriálu Comeback a...

29. dubna 2010 9:51 Bedřich Kratochvíl

Amerika v Praze: jak má vypadat správný hamburger?

Hamburger - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Co určuje kvalitu hamburgeru, kolik existuje druhů a jak se správně jí, jsme si nechali vysvětlit od rodilého Američana.

27. dubna 2010 16:00 Bedřich Kratochvíl

Plzeňské pivo, jak má být - z pravých dubových sudů

Už letí. Bednářský mistr právě vytrhl dřevěnou zátku z natlakovaného sudu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po obloze nad plzeňským pivovarem se honí černé mraky. Prší, ale práce nepočká. Bednáři totiž z devět kilometrů dlouhého sklepení vyvalili sudy a...

20. dubna 2010 11:27 Bedřich Kratochvíl

Zázračná houba kombucha. Nevábná chuť, zato léčivé účinky

Kombucha. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V pětilitrové zavařovací sklenici se v tmavě hnědém nálevu vznáší podivná medúza. Jako by někdo mořskou příšeru uvěznil do zavařovačky a choval jako...

16. dubna 2010 12:23 PRAHA Petr Kolář

Jiří Babica prý vaří pro 'normální lidi'. Je vrahem dobré chuti?

U Babiců v kuchyni. Kávu a cigarety má Jiří Babica rád. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

ROZHOVOR LN. Přestože z něj kuchaři i milovníci dobrého jídla dostávají kopřivku, téměř milion diváků každého dílu jeho pořadu Babicovy dobroty je...

15. dubna 2010 10:32 Bedřich Kratochvíl

Orientální útok: Řecký gyros, turecký kebab či shawarma

Turecká verze. Kebab z jehněčího masa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když přijde řeč na rychlé občerstvení, stále větší oblibě se v Česku těší řecká, turecká či blízkovýchodní kuchyně. Řečeno slovy domorodců: gyros.

30. března 2010 10:49 Bedřich Kratochvíl

Chřest nad zlato. Připravte si jarní salátek se sušenými rajčaty

Chřest. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi dokážou vypěstovat naprosto skvělý chřest. Jenomže většina se ho vyváží do Německa.

25. března 2010 9:40 Bedřich Kratochvíl

Nutrie na smetaně. Maso známé z nemocnic 80. let se vrací na jídelníčky

Farma nutrií Jana Kaplana čítá na sto padesát zvířat. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nutrie. Tisíce lidí neznají toto milé zvířátko ze zoo. Ani ze svého šatníku. Ale z nemocničních jídelníčků 80. let a z řeznictví.

17. března 2010 10:25 Bedřich Kratochvíl

Po stopách pizzy. Jak má chutnat pravá Napoletana a Margherita

Příprava pizzy Napoletana. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ačkoliv Italové uspěli v EU s žádostí o „patent“ na neapolské pizzy, české variace na pizzerie si s direktivou nedělají velkou hlavu. Místo buvolí...

12. března 2010 9:46 Bedřich Kratochvíl

Školní jídelna v podání pětihvězdičkového šéfkuchaře

Šéfkuchař gymnázia a základní školy Nový PORG Radek Šubrt s dětmi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Šéfkuchař pražského gymnázia a základní školy Nový PORG Radek Šubrt je před vchodem do školní jídelny doslova obklopen dětmi. Sedmileté holčičky na...

24. února 2010 11:45 Bedřich Kratochvíl

Bistronomie: skvělé jídlo v uvolněné, kamarádské atmosféře

Jako doma. Čerstvé suroviny, dobré víno a jídlo od kuchaře, kterému vidíte přímo pod ruce. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Malá autentická bistra rostou jako houby po dešti nejen v Paříži, ale i v Praze. Pár míst k sezení, rodinná atmosféra a jediná slánka s pepřenkou pro...

17. února 2010 10:17 Bedřich Kratochvíl

Risotto podle šéfkuchaře michelinské restaurace Allegro

Mamma a synáček. Příprava oblíbeného risotta je velká věda. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Redaktor Pátku vařil risotto s šéfkuchařem michelinské restaurace Allegro Andreou Accordim a jeho matkou Teresou.

9. února 2010 10:12 Bedřich Kratochvíl

Čarování s koktejly. Namíchejte si vítězný drink Quick-mix

Koktejly. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Třicítka českých a slovenských superbarmanů se snažila ohromit porotu co možná nejoriginálnějším koktejlem. Zkuste si doma namíchat drink podle...

3. února 2010 10:52 Bedřich Kratochvíl

Lahůdkářství Paukert: ochutnejte chlebíček se stoletou tradicí

Bestseller. Šéfkuchař lahůdkářství Paukert Tomáš Kmoch se svými chlebíčky. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Lahůdkářství Paukert bylo vyhlášeným podnikem už za první republiky. Jejich delikatesy chutnaly lidem v celé Evropě. A nic na tom nezměnilo ani 21....

26. ledna 2010 10:51 Bedřich Kratochvíl

Vysoká škola humusu. Naučte se nejlepší pomazánku z cizrny

Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

S jordánským šéfkuchařem Muntherem Anaagrehem se reportér Pátku učil vařit vynikající arabskou pomazánku z cizrny a tahini.

13. ledna 2010 10:42 Bedřich Kratochvíl

Brzlík či mozeček? V hostinci U Koně servírují vnitřnosti

šéfkuchař a majitel hostince U Koně Jaroslav Sapík.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Češi opovrhovali vnitřnostmi, protože s nimi měli špatnou zkušenost z komunismu. Redaktor LN vyrazil do Klokočné, kde mu o návratu brzlíku na české...

1. ledna 2010 15:53 PRAHA Bedřich Kratochvíl

Vyvalte pivní tanky. Je odzvoněno klasickým sudům?

Petr Drahokoupil a desetihektolitrové tanky ve sklepě jeho smíchovské restaurace | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pivo z tanku se v prémiových českých hospodách a pivnicích čepuje už bezmála čtyřicet let. Tehdy to ale nebyly tanky, jaké známe dnes. Byly postavené...

17. prosince 2009 10:19 Bedřich Kratochvíl

Tour des Farmes po česku. Čerstvé potraviny přímo z farmy

Farmářská tour. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cesta za čerstvými potravinami přímo z farmy nemusí vést jen do Toskánska. Reportér Pátku zmapoval zastávky za domácím chlebem, sýry, moštem a...

29. října 2009 11:25 Bedřich Kratochvíl

Do Krkonoš se po 200 letech vrátil rys

Rys (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Krkonoš se po dvou stech letech vrátila vzácná kočkovitá šelma rys ostrovid. Ochránci a správci Národního parku si zatím nejsou jisti, zda je to...

Exkluzivně 27. října 2009 8:00 PRAHA Bedřich Kratochvíl

Řád od prezidenta dostane stíhač, který prošel gulagem

Válečný veterán plukovník Imrich Gablech | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za druhé světové války prošel strastiplnou cestou tábory v Rusku. Až v roce 1942 se mu z gulagu podařilo uprchnout do Velké Británie. Tam se stal...

Exkluzivně 26. října 2009 0:01 PRAHA Bedřich Kratochvíl

Česko se od ledna stane doslova rájem pytláků, myslivci protestují

Srnec (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Od Nového roku budou mít čeští pytláci žně. Velké výhody totiž pytlákům plynou z novely trestního zákona, která začne platit od 1. ledna 2010. Ta...

21. října 2009 7:00 PRAHA Bedřich Kratochvíl

Konec kominíků v Česku? Komíny si lidé mají v budoucnu vyčistit sami

Kominík - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Blíží se soumrak kominíků? Nejnovější vládní návrh počítá s tím, že každý, kdo má kotel na tuhá či plynná paliva, si bude moci komín čistit sám.

Aktualizujeme aktualizováno 11:39, 17. 10. 2009 10:41 PRAHA Josef Kolina

Na sněhu si užijí hlavně běžkaři. V provozu už jsou ale i dva vleky

Lyžování na běžkách | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdo by chtěl vyrazit tento víkend na lyže nebo na snowboard, bude mít dvě možnosti. Obě v Krkonoších. Tři sta metrů dlouhou sjezdovku zprovozní...

Doporučujeme 16. října 2009 13:10 PRAHA Bedřich Kratochvíl

České hory zavalilo nejvíce sněhu za padesát let, otevře se dokonce vlek

Lyžař - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Díky hustému sněžení napadlo na českých horách rekordní množství sněhu, většina vlekařů ovšem hodlá otevřít sjezdovky až v listopadu. V Krkonoších...

9. října 2009 12:25

5 nej věcí, které můžete udělat z tykve

Tykev neboli dýně. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tykve neboli dýně jsou klasickou podzimní zeleninou. Z tykve se dají uvařit sladká i slaná jídla. Může se plnit, smažit dusit, lze ji zavařit i z ní...