Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

O kuchařky je na předvánočním trhu zájem. Kterou koupit?

Jídlo

  13:00
PRAHA - Z neuvěřitelného počtu zhruba dvou tisíc titulů kuchařských knih a publikací spojených s gastronomií si mohou zájemci vybrat na pultech českých knihkupectví. Právě tato literatura patří v předvánočním období k vyhledávaným a oblíbeným dárkům, protože stále více lidí věnuje větší pozornost tomu, co jedí. Mají zřejmě na paměti slova propagátora kvalitního stravování Pavla Maurera, který tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem.

Zdeněk Pohlreich: Moje domácí kuchyně foto: Pohlreich

„Kuchařkám v tomto období kraluje jednoznačné nová kniha šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha složená výhradně z jeho oblíbených receptů, které má rád a rád je vaří. Prodejnost publikace Moje domácí kuchyně svědčí o stálé oblibě jedné z nejvýraznějších kuchařských person posledních let,“ řekl zástupce knihkupectví Neoluxor Petr Šašek.

Herečky Kateřina Winterová (vpravo) a Linda Rybová

Oblibě se podle něj těší i knihy, které vznikly na základě úspěchu televizních pořadů. Jde například o publikace Karolíny Kamberské, Lindy Rybové a Kateřiny Winterové či Ladislava Hrušky.

„I velmi úspěšná Edice časopisu Apetit je stále na předních příčkách žebříčků - nejnovějšími díly jsou Cukroví a Rychlé večeře. Obojí je v tomto období více než aktuální,“ dodal. Kvůli zájmu mnohé z kuchařek vycházejí v reedicích či v pokračováních. Například kniha inspirovaná televizním Herbářem obsahuje i návody propagátorky biostravy Hany Zemanové či mistryně světa ve vaření marmelád Blanky Milfaitové.

Ke čtenářům a domácím kulinářským experimentátorům se dostanou i další publikace. Například kuchařka Vaříme s dětmi pro děti je inspirací pro všechny maminky, které svým ratolestem rády vaří originální, chutná a zdravá jídla. Z jejích stránek je naučí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním, přičemž tučně jsou vysázeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pak pokyny pro mámy-kuchařky.

Kuchařka první republiky

Na zdravou gastronomii je zaměřena kniha Jídlo jako lék Renaty Lien Čepelkové založené na základech čínské medicíny. Úspěch mezi čtenáři má i Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové. Autorky se totiž zaměřily i na kuchyně tehdejších filmových hvězd či speciality slavných lahůdkářství, hotelů a restaurací.

Květinová kuchařka Jany Vlkové obsahuje recepty s jedlým kvítím a býlím, které mohou talíře strávníků proměnit v malířské plátno plné barev, tvarů, ale i chutí. Láskominy je název knihy Denisy Bartošové obsahující návody na jedlé a kreativní dárky i skvělé recepty. Kuchařky vydávají i známé osobnosti. Například Luba Skořepová připravila knihu s recepty své maminky.

Květinová kuchařka

Recept na špagetu z kávy, okurkový kaviár nebo mojito v pěně nabízí publikace s názvem Molekulární gastronomie - avantgarda na vašem stole autora Petra Koukolíčka. Užší okruh čtenářů bude mít i publikace Marie Borkovcové nazvaná Hmyz na talíři. S kolektivem autorů do ní vložila spoustu chutných a veskrze zdravých receptů zachycujících historii entomofágie neboli hmyzožroutství v Čechách a na Moravě. Zájem lidí o konzumaci hmyzu totiž neustále roste - a tak si nejeden čtenář může připravit například svíčkovou se šesti... sarančaty.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...