„Kuchařkám v tomto období kraluje jednoznačné nová kniha šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha složená výhradně z jeho oblíbených receptů, které má rád a rád je vaří. Prodejnost publikace Moje domácí kuchyně svědčí o stálé oblibě jedné z nejvýraznějších kuchařských person posledních let,“ řekl zástupce knihkupectví Neoluxor Petr Šašek.
Oblibě se podle něj těší i knihy, které vznikly na základě úspěchu televizních pořadů. Jde například o publikace Karolíny Kamberské, Lindy Rybové a Kateřiny Winterové či Ladislava Hrušky.
„I velmi úspěšná Edice časopisu Apetit je stále na předních příčkách žebříčků - nejnovějšími díly jsou Cukroví a Rychlé večeře. Obojí je v tomto období více než aktuální,“ dodal. Kvůli zájmu mnohé z kuchařek vycházejí v reedicích či v pokračováních. Například kniha inspirovaná televizním Herbářem obsahuje i návody propagátorky biostravy Hany Zemanové či mistryně světa ve vaření marmelád Blanky Milfaitové.
Ke čtenářům a domácím kulinářským experimentátorům se dostanou i další publikace. Například kuchařka Vaříme s dětmi pro děti je inspirací pro všechny maminky, které svým ratolestem rády vaří originální, chutná a zdravá jídla. Z jejích stránek je naučí, jak zacházet s vařečkou a dalším kuchyňským náčiním, přičemž tučně jsou vysázeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pak pokyny pro mámy-kuchařky.
Na zdravou gastronomii je zaměřena kniha Jídlo jako lék Renaty Lien Čepelkové založené na základech čínské medicíny. Úspěch mezi čtenáři má i Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové. Autorky se totiž zaměřily i na kuchyně tehdejších filmových hvězd či speciality slavných lahůdkářství, hotelů a restaurací.
Květinová kuchařka Jany Vlkové obsahuje recepty s jedlým kvítím a býlím, které mohou talíře strávníků proměnit v malířské plátno plné barev, tvarů, ale i chutí. Láskominy je název knihy Denisy Bartošové obsahující návody na jedlé a kreativní dárky i skvělé recepty. Kuchařky vydávají i známé osobnosti. Například Luba Skořepová připravila knihu s recepty své maminky.
Recept na špagetu z kávy, okurkový kaviár nebo mojito v pěně nabízí publikace s názvem Molekulární gastronomie - avantgarda na vašem stole autora Petra Koukolíčka. Užší okruh čtenářů bude mít i publikace Marie Borkovcové nazvaná Hmyz na talíři. S kolektivem autorů do ní vložila spoustu chutných a veskrze zdravých receptů zachycujících historii entomofágie neboli hmyzožroutství v Čechách a na Moravě. Zájem lidí o konzumaci hmyzu totiž neustále roste - a tak si nejeden čtenář může připravit například svíčkovou se šesti... sarančaty.