Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Oběd kancelářských krys: Kde si dát v centru Prahy skvělé maso na stojáka?

Jídlo

  6:38
Segedínský guláš, ledvinky, ale i výpečky z „přeštíka“ (čuníka z Přeštic) podlévané plzeňským pivem. Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, která restaurace, ve které dostanete české hotovky na stojáka, stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší další díl exkluzivního seriálu, ve kterém vás seznámí jen s podniky, které za to opravdu stojí.

Tatarák mají v Kantýně vynikající foto: FAcebook/Kantýna

Maso Turek

Prostory masny v Jindřišské ulici jsou vyvedeny ve stylové kombinaci červené a bílé: čtvercový vzor v těchto barvách najdete na kachličkách i na závěsech. Dokonce i nabídka na tabuli je psána rudou fixou.

  • Jindřišská 23, Praha 1
  • www.masoturek.cz
  • 224 230 968

Každý den tu mívají několik dušených jídel: guláš segedínský, ostrý maďarský či klasický, krom něj třeba také ledvinky. Nechybí většinou ani bramborové knedlíky plněné uzeným, vrabec se zelím a svíčková se sekanou. Samozřejmostí jsou i hutné polévky za devětadvacet korun: pokud bude v nabídce, nezapomeňte vyzkoušet gulášovou: je výborná.

Náš tip: U Turka mají některé pokrmy svoje místo v týdnu: kdo má rád karbanátky, měl by sem zajít v pondělí či úterý, středy a čtvrtky bývají řízkové, v pátek se obvykle můžete těšit na grilovaná kuřecí křídla.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • Cenová hladina: Hlavní jídla tu dostanete za ceny mezi 60 a 80 korunami.

Kantýna

Kantýna je místem, kam kancelářská krysa zajde, když má chuť se trochu rozmazlit: protože stravenky tady neberou. Ale vynechat tuhle adresu ve výčtu „stojákových“ podniků v centru, by bylo škoda.

  • Politických vězňů 5, Praha 1
  • www.kantyna.ambi.cz
  • 734 172 398

Vepřové výpečky z přeštíka podlévané plzeňským pivem mají upečené dozlatova, bramboráky jsou příkladně majoránkové a sekaná neskutečně šťavnatá. Systém placení je trochu netradiční: z pečení, příloh a dalších pochutin si vybíráte u pultu a obsluha vám je vrství na dřevěné tácy: platíte až při odchodu za objednanou váhu. Konzumovat můžete buď vestoje u masivního mramorového stolu nebo se usadíte u stolků v zadní místnosti.

Kantýna je místem, kam kancelářská krysa zajde, když má chuť se trochu...
Systém placení je trochu netradiční: z pečení, příloh a dalších pochutin si...

Náš tip: Maso v Kantýně je maso s rodokmenem: vepříky tu mají přeštické, hovězí je příkladně stařeno a pochází z českých stračen.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • Cenová hladina: Platí se tady podle hmotnosti, s třemi plátky pečeně, bramborákem a malým pivem se do 180 korun vejdete.

Řeznictví Kosina

Každodenní nabídka Kosinova teplého úseku je pozoruhodným mixem české klasiky a exotických ústřelů, které se zhmotňují v podobě kuřecích stripsů na thajský způsob či čínských vepřových placiček.

  • Kaprova 7, Praha 1
  • www.reznictvikosina.com
  • 775 577 442

Důvodem, proč zde mají stále plno je však spíš zmiňovaná česká klasika: vepřový bůček, který se rozpadá na jazyku, skvěle kořeněné karbanátky, které zaženou i tu nejhorší kocovinu i hutné polévky, jež menším jedlíkům vystačí jako oběd. Na ulici přiléhající ke Staroměstskému náměstí je řeznictví Kosina vklíněno mezi španělskou restauraci a staročeskou past na turisty; představuje zde zjevení ze starých časů. V tom nejlepším slova smyslu.

Řeznictví Kosina (Kaprova 7, Praha 1)

Náš tip: Kosinovic specialitou jsou teplé klobásy, špekáčky a uzené maso z vlastní udírny.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • Cenová hladina: Sytý oběd tu pořídíte do sto korun.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!