30. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Omývat kuře? Záleží na tom,
jak je balené, říká Vaněk

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 40Diskuse
Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidové noviny
Omývat, či neomývat? Podle nedávné americké studie je lepší maso před tepelným zpracováním nemýt - kvůli bakteriím, které se během mytí mohou dostat na celou kuchyňskou linku. "Jestliže máte kuře, které je balené v ochranné atmosféře, tak si můžete být jistí, že ho mýt nemusíte," řekl serveru Lidovky.cz známý gurmet Roman Vaněk.

Co tedy dělat s kuřetem, když si ho přineseme domů? "U kuřat, které jsou balená v ochranné atmosféře v Česku, se nemusíte bát a nemusíte je ani omývat. Tím, že se vytvoří vakuum, do kterého se vstříkne směs dvou plynů, se není čeho bát. Je to chirurgie. To, co dneska v Česku s potravinami umí, je na světové úrovni. Navíc v balírnách potravin jsou nejpřísnější hygienické podmínky, které jsou opravdu srovnatelné s tím, jak to dělají ve světě," říká propagátor vysoké gastronomie a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

K TÉMATU:


Kuřecí maso, které ale v ochranné atmosféře balené není, Vaněk vždy omývá pod tekoucí vodou. "Kuřata, která jsou na tácku a jsou jen překrytá folií, tak ta vezmu a omyju. Sice rozumím tomu, že se rozstříkají bakterie, ale pokud kuře není balené v ochranné atmosféře, tak ho omývám vždycky," popisuje Vaněk.

Doplňuje ale, že pokud se maso omyje, musí se před tepelnou přípravou dokonale vysušit. "Je nesmysl péct kuře mokré, protože na povrchu ho tím dusíte," říká.

Podle americké studie omývá kuře devadesát procent Američanů, což je i podle Vaňka způsobené tím, jak jsou napsané kuchařky. "V každé kuchařce se píše: Kuře omyjeme. Proč ale? Když je dobře zabalené, tak je to zbytečné. Je to stejné jako kdybyste rozkrojili rajče nebo kapii a šli je omývat zevnitř. Absolutní zhovadilost. Vnitřní část kapií okamžitě začne reagovat s vodou a je oslizlá. Platí tedy, cokoli v kuchyni omyju, musím taky perfektně osušit," doplňuje na závěr Vaněk.

apeAlena Pecháčková
  • 40Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.