Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Omývat kuře? Záleží na tom, jak je balené, říká Vaněk

Jídlo

  7:00
Omývat, či neomývat? Podle nedávné americké studie je lepší maso před tepelným zpracováním nemýt - kvůli bakteriím, které se během mytí mohou dostat na celou kuchyňskou linku. "Jestliže máte kuře, které je balené v ochranné atmosféře, tak si můžete být jistí, že ho mýt nemusíte," řekl serveru Lidovky.cz známý gurmet Roman Vaněk.

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. foto: Lidové noviny

Co tedy dělat s kuřetem, když si ho přineseme domů? "U kuřat, které jsou balená v ochranné atmosféře v Česku, se nemusíte bát a nemusíte je ani omývat. Tím, že se vytvoří vakuum, do kterého se vstříkne směs dvou plynů, se není čeho bát. Je to chirurgie. To, co dneska v Česku s potravinami umí, je na světové úrovni. Navíc v balírnách potravin jsou nejpřísnější hygienické podmínky, které jsou opravdu srovnatelné s tím, jak to dělají ve světě," říká propagátor vysoké gastronomie a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk.

K TÉMATU:

Kuřecí maso, které ale v ochranné atmosféře balené není, Vaněk vždy omývá pod tekoucí vodou. "Kuřata, která jsou na tácku a jsou jen překrytá folií, tak ta vezmu a omyju. Sice rozumím tomu, že se rozstříkají bakterie, ale pokud kuře není balené v ochranné atmosféře, tak ho omývám vždycky," popisuje Vaněk.

Doplňuje ale, že pokud se maso omyje, musí se před tepelnou přípravou dokonale vysušit. "Je nesmysl péct kuře mokré, protože na povrchu ho tím dusíte," říká.

Podle americké studie omývá kuře devadesát procent Američanů, což je i podle Vaňka způsobené tím, jak jsou napsané kuchařky. "V každé kuchařce se píše: Kuře omyjeme. Proč ale? Když je dobře zabalené, tak je to zbytečné. Je to stejné jako kdybyste rozkrojili rajče nebo kapii a šli je omývat zevnitř. Absolutní zhovadilost. Vnitřní část kapií okamžitě začne reagovat s vodou a je oslizlá. Platí tedy, cokoli v kuchyni omyju, musím taky perfektně osušit," doplňuje na závěr Vaněk.

Autor: