17. září 2016 6:06 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Orientální falafel. Zdravý
a chutný předkrm z cizrny

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Cizrna, bylinky a orientální koření - to je falafel | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cizrna, bylinky a orientální koření - to je falafel | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ
Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu. Najdete ho v Libanonu i v Izraeli jako oblíbebou pochoutku na ulici, tzv. street food, ale můžete si ho dát jako součást velkého talíře libanonských předkrmů s názvem meze. Je ideální pro vegetariánské hodování.

K docílení ještě zdravější verze se falafel nesmaží, ale jen upeče na plechu v troubě. Čerstvé bylinky jsou nezbytné, a kdo miluje koriandr, bude nadšen.

Co je vlastně falafel?

Jde o kuličky z rozdrcené cizrny anebo zelených fazolí fava (angl. broad beans a jeho kultivary, česky nazývané bob obecný), můžete samozřejmě zkombinovat obě luštěniny, to vše je ochucené koriandrem, římským kmínem, česnekem, případně jiným pikantnějším kořením, velkou dávkou čerstvé petržele a koriandru a krátce osmažené na oleji. Falafel se často podává s pita chlebem, tedy oválnými plackami, které se rozříznou a naplní jako kapsa, anebo se balí do placek chleba nazývaných taboon.

Můžete k němu přidat salát z rajčat a okurek, nakládanou pikantní zeleninou, humus, ostrou omáčku anebo ochucenou omáčku z pasty ze sezamu, nazývanou tahini. Kuličky mohou být i lehce zploštělé, takže vypadají jako vegetariánské či veganské hamburgery.

Variabilní a zdravá luštěnina

Cizrna neboli římský hrách nám už není tak neznámou luštěninou. Pryč jsou doby, kdy v supermarketech na obalu s naklíčenou cizrnou svítil nápis “cizina” a většina z nás nevěděla, o co se jedná.

o autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Cizrna je luštěnina, která je plná rostlinných proteinů, vápníku, železa, magnézia, draslíku, manganu, vitamínu C a B, kyseliny pantotenové a folátů. Svým vysokým obsahem vlákniny efektivně snižuje cholesterol v krvi a celkově prospívá organismu. Nejen pro své zdravotní přednosti, ale zejména pro chuť a variabilitu, s jakou můžeme cizrnu použít, se rychle rozšířila i mimo Střední východ.

Snad nejznámějším pokrmem z cizrny je humus, dokonalá lahůdka se sezamovou pastou paradoxně neodpovídající svému českému ekvivalentu pojmenování. Její obliba svědčí i o tolika příchutích a variantách, že například v britských supermarketech je celá jedna sekce chladícího boxu zaplněná různými druhy humusů od shora až dolů. Dobrou zprávou je do našich supermarketů pomalu vstupuje také.

Hádka o původ falafelu

Odkud vlastně kuličky falafel pocházejí, není tak úplně jasné. Tvrdí se, že jde o pochoutku z Izraele, i když asi není typickým židovským pokrmem. Přesto ho v Izraeli považují za své národní jídlo. Nicméně falafel k oblasti Středního východu nepochybně patří, některé zdroje uvádějí, že původně pochází z Egypta, a to dokonce už z dob faraónů, takže i Egypt považuje falafel za své národní jídlo.

Nakonec zjistíte, že v regionu Středního východu si falafel všichni přivlastňují, také proto jeho původ je stále živým tématem. Pro mne je však symbolem libanonské kuchyně a je to dáno asi tím, že je součástí již zmíněné meze, výběru osvěžujících a zdravých předkrmů, které vydají i za hlavní jídlo a jsou stále rozšířenějším pokrmem nejen ve známých deli, obchodech a buffee s delikatesami.

Falafel ve dvou variantách

Můj falafel je připraven z cizrny, ale pokud se rozhodnete pro fazole, čeká vás nádherně zelená barva kuliček, tu však můžete docílit i přidáním velkého množství nasekané petržele a koriandru. Pro zdravější verzi zapomeňte na smažení v oleji a kuličky jednoduše upečte, na chuti to trochu ubere, vyváží to ale pocit, že jste pro své zdraví udělali maximum.

Falafel podávejte s pita chlebem a humusem
Orientalní kuličky falafel můžete i jen upéct na plechu místo smažení

Ten správný falafel je však osmažený v oleji, zde si vychutnáte tu pravou chuť a tak zvolte velmi kvalitní olej. Nakonec kuličky se smaží jen pár minut a můžete je hned okapat a přebytečný olej nechat vsáknout do ubrousku. Podávejte s humusem, olivami, v pita chlebu, který má krásné dutiny jako dělané pro náplně, vždy však s lístky salátu a červenou cibulí. Servírujte s okurkovým salátem s rajčaty, tak jak se podává na Středním východě. Rychlé, zdravé a chutné jídlo!

Falafel z cizrny

  • 400 g cizrny (římský hrách) namočený přes noc anebo z konzervy
  • 1 velká hrst čerstvé petržele
  • 1 velká hrst čerstvého koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžička mořské soli
  • čerstvě namletý pepř podle chuti
  • 1 malá lžička mletého římského kmínu
  • 1 malá lžička mletého koriandru
  • 1 vejce
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 lžíce hladké nebo špaldové mouky ( možno vynechat)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • olej na smažení, jestliže se rozhodnete pro tuto variantu
  • 4 placky pita chleba
  • červená cibule pro plnění do pita chleba
  • lístky zeleného salátu
  • humus

V případě použití suché cizrny ji přes noc namočíme, a před použitím okapeme v sítku. Můžeme též využít již naloženou cizrnu z konzervy, je to rychlejší a šikovnější. Okapanou cizrnu přendáme do mixéru a doplníme nahrubo nasekanou hladkolistou petrželí a koriandrem.

Přidáme oloupané stroužky česneku a koření, sůl a pepř a vejce a pro zpevnění přidáme lžíci mouky. Najemno nastrouháme kůru z půlky citrónu a přidáme ke směsi. Vše nasekáme v mixéru podle toho, jak chceme mít směs hladkou, menší kousky cizrny však nevadí, hrubší varianta je velmi žádaná. Do rozmixované směsi přidáme lžíci olivového oleje, zamícháme stěrkou a tvoříme kuličky, které dáme na pečicím papírem vyložený plech péct 15 minut do předehřáté trouby.

Falafel je možné také osmažit v horkém oleji po všech stranách, celkem jen 3 minuty. Necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se vsákl přebyečný olej. Podáváme teplé nebo studené v rozkrojeném pita chlebu, doplníme lístkovým salátem, olivami, humusem anebo salátem z okurek a rajčat.

Smažený falafel
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.