Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ovesná kaše na slano. Zkuste ji s dýní a mrkví

Jídlo

  6:06aktualizováno  10:06
Ovesná kaše je skvělá se sladkými sirupy, ovocem či ořechy. Ale jak chutná na slano s dýní a kozím sýrem? Zkuste snadný recept a připravte si ovesnou kaši i k obědu místo těstovin či rýže.

Ovesná kaše s pečenou dýní foto: Kubo Krížo/bjukitchen

  • půlka menší dýně hokkaido
  • 50 ml olivového oleje
  • hrstka pekanových oříšků
  • 1⁄2 hrnku ovesných vloček
  • 200 ml mrkvové šťávy – nemusí být
  • 2 mrkve
  • 180 g kozího žervé
  • sůl
  • pár lístků rukoly na ozdobení

Rozehřeju si troubu na 200 °C. Z dýně vydlabu semínka a pořádně ji poliju olivovým olejem. Dýni pak chvilku hladím, aby se olej krásně vsákl.

Připravte si ingredience

Připravenou dýni dám péct. Dýně musí být úplně měkká, se zlatavými konci, trvá to asi 30 minut. Abych ušetřila čas, upeču si rovnou i ořechy. Nasypu je do pečicí formičky a peču asi 10 minut, aby pěkně křupaly. Když mám dýni správně upečenou, vyndám ji z trouby a nechám trochu vychladnout.

Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou šťávou a lehce osolím. Vařím je na mírném ohni. Mezitím si oškrábu mrkve, nastrouhám je nahrubo a přisypu k vločkám.

Nastrouhejte mrkev
Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou...

Dýni rozpůlím. Jednu polovinu rozmačkám nebo rozmixuju a přidám k vločkám. Zbytek rozkrájím na kousky a nechám zatím stranou – použiju ji při servírování. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim tři čtvrtiny kozího žervé a promíchám. Jakmile jsem spokojená s tím, jak vločky chutnají, rozdělím je na talířky, posypu zbylým žervé, zakápnu olivovým olejem a ozdobím nakrájenou dýní, rukolou a ořechy.

Recept pochází z nové kuchařky Bjukitchen Báry Karpíškové.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!