17. srpna 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Ovocné dezerty na léto.
Tři recepty od šéfkuchařů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čokoládový cheesecake s jahodami. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoládový cheesecake s jahodami. | foto: Alakarte.cz
Ovocný sorbet v horkých dnech osvěží, čokoládový cheesecake a jahodové knedlíky neurazí. Tady jsou tři recepty na jednoduché dezerty od šéfkuchařů předních českých restaurací.

Citrónový sorbet s ovocným coulis a čokoládou
recept šéfkuchaře Romana Kurfiřta Buena Vista Restaurant

Suroviny: 50g citrón, 10g limeta, 1 bílek, 50g jahody, 30g čokolády, 20g máslo

Postup: Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr citrón a limetu, vše svaříme, necháme vychladnout a ve vodní lázni pomalu vmícháváme vyšlehaný sníh z bílků. Tuto směs dáme zamrazit. Do rendlíku vložíme jahody máslo a cukr. Vše necháme pozvolna rozvařit. Po rozvaření propasírujeme přes jemný cedník. Čokoládu necháme rozpustit a pouze garnýrujeme.

Čokoládový cheesecake s jahodami
recept šéfkuchařky Green House Restaurantu Petry Sahajdákové

Suroviny: 100 g sušenky esíčka, 50 g másla, 60 g cukr moučka, 125 g měkký tvaroh polotučný, 125 g lučina, 75 ml pomerančového juice, ½ pomeranč (kůra), 4 g plátkové želatiny, 75 ml 33 % smetany, 75 g čokolády na vaření, 110 g čerstvých jahod

Postup: Rozdrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy o průměru 23 cm. Plátkovou želatinu namočíme do pomerančového džus na cca 20 minut. Tvaroh smícháme s cukrem, lučinou, přidáme rozpuštěnou čokoládu, ušlehanou šlehačku a nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče. Vše dobře promícháme a přidáme pomalu dobře rozpuštěnou želatinu, ze které předem slijeme přebytečný džus. Směs nalijeme na korpus ze sušenek a dáme ztuhnout do ledničky na cca 4 hodiny. Ztuhlý dort přelijeme omáčkou z rozmixovaných jahod a ozdobíme čerstvým ovocem.

Kynutý jahodový knedlík plněný marcipánem
recept šéfkuchaře Jaroslava Kučery z resturace Mozaika

Budete potřebovat: 780g hrubé mouky, 350ml mléka, 2 vejce, 1 droždí, 40g cukru, špetka soli, marcipán

Postup: Do vlažného mléka rozdrolíme droždí, přidáme špetku cukru a poprášíme moukou. Kvásek dáme na teplé místo a necháme vzejít. Poté smícháme s prosátou moukou, přidáme špetku soli a vajíčko. Těsto důkladně propracujeme a necháme kynout. Asi za hodinu těsto rozválíme. Vezmeme kostku marcipánu a nakrájíme na tenké plátky, dáme mezi potravinářskou folii a válečkem rozválíme na tenounký plátek. Každou jahodu zabalíme tímto plátkem. Zabalenými jahodami plníme těsto a tvarujeme knedlíky. Vaříme 6 minut a poté otočíme a vaříme dalších 6 minut. Po vyvdání propícháme a omastíme přepuštěným máslem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz