2. října 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Panna cotta či mascarpone.
Dezerty, kterými okouzlíte

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Panna cotta je italský dezert z oblasti Piemontu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Panna cotta je italský dezert z oblasti Piemontu. | foto: Shutterstock
Jednoduché, přesto efektní. Dezerty od šéfkuchařů nezaberou příliš času, přesto s nimi oslníte. Zkuste lahodnou panna cottu nebo nadýchané mascarpone.

Jasmínová panna cotta s redukcí z pomerančů zdobená křupavým karamelem
restaurace La Vida, šéfkuchař Martin Holčák

Budete potřebovat: 3 žloutky, 4 dcl smetany (31%), 200 g cukru moučka, ½ lžičky kvalitního jasmínového čaje, 1 lusk vanilky, 3 dcl 100 pomerančového džusu, 1 pomeranč, 1 plátek želatiny, máta na zdobení

Jasmínová Panna Cotta z restaurace La Vida.

Postup: Smetanu smícháme se žloutky a ½ cukru. Poté přidáme rozpůlený vanilkový lusk. Vyšleháme ve vodní lázni do 60 °C. Směs dáme na 2 hodiny zchladnout do ledničky. Pak opět mírně zahřejeme ve vodní lázni a přidáme želatinu a jasmínový čaj. Směs nalijeme do předem připravených formiček a pečeme opět ve vodní lázni na 80°C asi 15 min. Opět necháme vychladnout v lednici.

Mezitím si připravíme redukci. Džus necháme vařit, aby se nám pomalu odpařil a zhoustnul. Můžeme lehce dosladit a přidat dobře omytou pomerančovou kůru, nebo špetku skořice. Redukci necháme vychladnout a těsně před servírováním do ní nakrájíme vyloupané segmenty pomeranče bez pecek.

Panna cottu vyndáme z formičky na talíř, dokola nalijeme redukci a nahoru dáme předem připravenou karamelovou mřížku ze zbylého cukru. Nakonec dozdobíme čerstvou mátou a můžeme servírovat.

Mascarpone zabaglion s lesními plody
recept z restaurace U Emy Destinnové, šéfkuchař Steven Trumpfheller

Budete potřebovat: 5 žloutků, 1/3 hrnku krupicového cukru, 1/3 hrnku vína Marsala, 1 hrnek šlehačky, 5 ¼ hrnku čerstvých lesních plodů, 2 hrnky mascarpone, čokoláda

Mascarpone s lesními plody z restaurace U Emy Destinnové.

Postup: Připravíme si vodní lázeň (horní nádoba se nesmí dotýkat vody, aby se nám vejce nesrazila). Do vodní lázně dáme žloutky a cukr a pomalu vyšleháváme (cca 3 minuty). Pomalu zašleháme víno Marsala, povaříme za stálého šlehání 10-15 minut, dokud žloutky nedosáhnou teploty 140 stupňů. Dáváme pozor, aby se nesrazily. Poté dáme zchladit do lednice, vyšleháme šlehačku a smícháme dohromady. Podáváme s lesním ovocem a mascarpone, posypané čokoládovými hoblinami.

Pokud si přesto na dezerty netroufáte, máte možnost je ochutnat v rámci festivalu Gastronomico, který se koná do 14. října ve vybraných restauracích. Více informací najdete ZDE.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.