Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pár návrhů, čím zapít kapra a bramborový salát

Pivo

  5:03
Kapr, bramborový salát, jablka na rozkrojení. Ale k večeři na Štředrý den patří i kvalitnější alkohol a lepší pivo. A člověk nemusí běhat po pivotékách a specializovaných obchodech, aby na "sváteční" pivo narazil. Tady je několik tipů.

Kapr, salát. A kde je pivo? foto: Lidovky.cz

Tři volby pro tradiční pivaře

Sváteční ležák 12° z Humpolce
Ležák s jemnými kvasnicemi, které vytvářejí v lahvi jemnou sedlinu. Pivo vzniká z ječného sladu a upraveného žateckého chmelu. Má kvasnou vůni a pět procent alkoholu.

Vánoční speciál Krakonoš z Trutnova
Trutnovský podnik uvařil čtrnáctistupňový Vánoční speciál s vysokými 5,8 procenta alkoholu. Pivo vzniká z ječných sladů, cukru a chmele, má tmavě zlatou barvu. Těžká nasládlá vůně upozorňuje na sílu piva.

Sváteční speciál z Nymburka
Základem speciálu s 5,8% obsahem alkoholu je ječný slad a chmelové extrakty. Sytě chmelový odér se rozlévá v ústech spolu s postupným příchodem slabšího řízu, chuť je čistě hořká.

Dvě volby pro experimentátory

Sváteční speciál 22° z Chyše
Tmavý vánoční speciál je pořádný zážitek. Vzniká z ječného sladu, žateckého chmelu a kvasnic, je nefiltrovaný i nepasterizovaný. Prodává se ve třetinkových lahvích a ukrývá v sobě devět procent alkoholu. Po „bouchnutí“ patentního keramického uzávěru vystoupá z lahve svěží karamelová vůně. Tmavý speciál z Chyše je ideální k pomalému a dlouhému vychutnávání.

Christmas Ale 15° z Varnsdorfu
Polotmavý svrchně kvašený Ale z varnsdorfského pivovaru Kocour zdobí 6 % alkoholu, vzniká z ječných sladů, chmele a kvasnic, pivo uvařil americký sládek Cullen Dwyer. Po nalití je cítit těžší borovou vůni, barva je tmavě karamelová.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...