1. prosince 2013 6:15 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Maurer: Úroveň restaurací je lepší,
ale Češi nemají k jídlu vztah

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Štědrovečerní večeře (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Štědrovečerní večeře (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Úroveň českých restaurací se pomalu lepší, Češi ale k jídlu stále nemají vztah tak jako lidé z jiných evropských zemí. V rozhovoru pro ČTK to uvedl Pavel Maurer, který od roku 1997 vydává průvodce českých restaurací Maurerův výběr Grand Restaurant.

V letošní anketě, kterou ovládla zámecká restaurace Piano Nobile ve středních Čechách, se do první desítky dostaly celkem tři mimopražské podniky. Lokální gastronomie je podle Maurera čím dál výraznější trend.

"Je to směr, kterým se restaurace ubírají. Ty nejlepší restaurace ve Francii, Itálii nebo v jiných zemích nejsou jen v těch největších městech," řekl Maurer. I v Česku jsou podle něj restaurace v neznámých vesnicích spojené například s místní farmou, do kterých je potřeba objednat se dva dny dopředu. Lokální podniky jsou nejen v první desítce, ale i v rámci celé stovky letošního průvodce. "A dostaly se tam zkrátka proto, že dělají dobře svoji práci," podotknul Maurer.

Lokální podniky si na nic nehrají

Kouzlo těchto podniků podle něj spočívá v tom, že si na nic nehrají. "Nejhorší je, když se někdo na Šumavě snaží o mexickou nebo italskou kuchyni, kterou neumí, místo aby dělal něco poctivě z toho, co tam je charakteristické pro tu lokalitu nebo region, ať už v oblasti receptů nebo surovin," doplnil Maurer, který u letošního vítěze kromě kreativity obdivuje právě snahu maximálně využívat místní suroviny.

Pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely v barokním zámku, který restauraci Piano Nobile provozuje, má například vlastní bylinkovou zahrádku, pěstuje se zde ovoce a zelenina a v plánu je také produkce vlastního medu nebo zřízení špizírny pro sušení šunky. Šéfkuchař Jan Štěrba čerpá i z blízkého lesa, kdy například aktuálně epxerimentuje s borovicovým jehličím podávaném na dezertu.

ČTĚTE VÍCE:

Za dobu, kdy restaurace v rámci průvodce Grand Restaurant posuzují nezávislí hodnotitelé, se podle Maurera úroveň českých podniků pomalu zlepšuje. Vliv na to mají samotní hosté, kteří ve větší míře cestují, a mají tak autentické zkušenosti se zahraniční gastronomií. Cestují také samotní kuchaři, kteří ve světě získávají nové zkušenosti a inspiraci. "Ne že bychom za těch 18 let letěli střemhlav jako raketa, spíš jedeme pomalu jako vlak," popsal Maurer.

Pomalý vývoj k lepšímu je podle něj dán i tím, že Češi stále nemají k jídlu vztah tak jako třeba Maďaři, Italové nebo Francouzi. "My ten vztah fakt nemáme. Bohužel jsme stále jedlíci těch velkých talířů, kde toho musí být moc, a hlavně aby to nestálo moc peněz," řekl Maurer s tím, že v Česku pořád není moc lidí, kteří se při nákupu v obchodech namísto cenou řídí kvalitou.

Lidovky.cz, ČTK
  • 5Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na Lidovky.cz