"Gastronomický turismus zahájíme v tomto roce. Propojíme v něm archeologickou a historickou turistiku s gastronomií," uvedl peruánský ministr pro turistiku Martín Pérez.
Peruánskou kuchyni považují znalci za jednu z nejosobitějších na světě a gurmáni ji kladou na roveň vyhlášené francouzské, čínské i indické kuchyni.
Chuťové pohárky zahraničních labužníků mohou oslovit nejrůznější typická peruánská jídla, jako jsou například anticuchos (masový špíz), ceviche (salát z mořských plodů), humitas (kaše vařená v kukuřičných listech) či pachamanca (maso marinované v kořeněné omáčce a pečené na horkých kamenech).
Cizinci však v Peru většinou místní pokrmy příliš neochutnávají. Ministr ale uvedl, že v roce 2009 nastala určitá pozitivní změna, počet gurmánsky založených turistů stoupl o 25 procent, a to navzdory celosvětové ekonomické krizi a prasečí chřipce. Většina z těchto zahraničních labužníků do Peru přijela z Chile, Ekvádoru a Kolumbie. Peru chce tento nový zájem o svá tradiční jídla podporovat.
Peruánská kuchyně vychází z dědictví z předinckého i inckého období a obohatila se i díky imigrantům ze Španělska, Afriky, Číny, Japonska, Itálie, Francie a Británie. Kombinuje tak chutě a nápady ze čtyř kontinentů. Peruánci se mohou pochlubit například více než 2000 druhů tradičních polévek a více než 250 typy tradičních zákusků, nemluvě o několika tisícovkách hlavních chodů.
Peru láká turisty na svou tradiční kuchyni
S nápadem, jak do země přilákat více návštěvníků, přišlo peruánské ministerstvo turistiky. Od letošního roku zde chtějí propojit archeologické a historické cíle s tradiční peruánskou gastronomií, která je na rozdíl od slavných památek stále v pozadí zájmu zahraničních turistů. Přitom má podle znalců také co nabídnout.
Kuřecí nudličky Saltado s rýží jsou jednou z peruánských specialit. foto: Shutterstock
Operace nosu některým lidem úplně změní život, říká špičkový plastický chirurg Kufa. Jak podle něj hezky stárnout?
Tady bude holubník! Recept, jak na přemnožené ptáky bez zabíjení, okoukala česká města od sousedů za hranicemi
Čtyři hodiny u monitoru a dost. Proti „syndromu počítačového vidění“ zkuste pravidlo 20/20/20, radí lékařka
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...