27. října 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Phenix: podnik v centru,
který nepodlehl turismu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pošírovaný candát s karotkovým a bramborovým pyré, grilovanými rajčaty a máslovou chardonnay omáčkou.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pošírovaný candát s karotkovým a bramborovým pyré, grilovanými rajčaty a máslovou chardonnay omáčkou. | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
V centru Prahy, uprostřed turistické dálnice, se nachází podnik, kam se vyplatí zajít i místním – restaurant a café-bar Phenix. Vybrat si můžete z poctivé české i mezinárodní kuchyně. Vypravil se sem i milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Restaurant a café-bar Phenix je nejen pro mě bílou vránou. Mám pro toto označení několik argumentů. Ten nejdůležitější je, že tento sympatický podnik na Smetanově nábřeží nezparchantěl turismem. Turistickému lákadlu totiž bohužel propadli mnozí jeho konkurenti, nacházející se stejně jako Phenix v blízkosti Karlova mostu, klasické to trase, kde se snadno loví zákazníci "na jednu návštěvu a nikdy více".

Mnohý restauratér v představě snadného zisku z turistů, které již nikdy neuvidí, nesází na kvalitu (a tedy loajalitu štamgastů), ale na to, že jednodeňákovi podstrčí nějaké svinstvo za co nejvyšší cenu. Tyto restauratérské zlatokopy už pramálo zajímá, že cizinec Prahu pomluví, varuje dvacet kamarádů doma v Utahu či v Manheimu a skutečně se již nikdy nevrátí.

A řekne to nejen přátelům: Ne že bych se nějak zásadně řídil TripAdvisorem, ale občas nám přece jen dává jistou představu o tom, kam jít a čemu se raději vyhnout. Phenix od serveru získal téměř devadesátiprocentní doporučení "excellent" a já jako ne-tripadvisorská stará škola a navíc lokální účastník této převážně zahraniční kritiky musím říci, že jsem stejného názoru.

Pošírovaný candát s karotkovým a bramborovým pyré, grilovanými rajčaty a máslovou chardonnay omáčkou

Suroviny: 720 g filetů z candáta, 2 stonky bazalky, 100 g mrkve, 100 g petržele, šťáva z 1 citronu, mořská sůl

Karotkové pyré: 240 g mrkve, 1 lžíce lesního medu, šťáva z 1 citronu, 40 g másla, sůl, cukr

Chardonnay omáčka: 60 g másla, 16 g hladké mouky, 160 ml chardonnay, 40 ml smetany, 2 žloutky, sůl, pepř, cukr


Candát: překrájenou kořenovou zeleninu zalijeme vodou a vaříme 30 minut. přecedíme, přidáme bazalku a dochutíme citronovou šťávou a solí. Filet z candáta vykostíme a na kůži nařízneme příčnými řezy. Vývar zahřejeme na 65 stupňů, přidáme candáta a za stálé teploty táhneme 11 minut. Karotkové pyré: překrájenou karotku uvaříme doměkka. pomocí ponorného mixéru ji rozmixujeme na pyré a svaříme do potřebné hustoty. na závěr přidáme máslo a dochutíme medem, solí a citronovou šťávou. Chardonnay omáčka: V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a krátce orestujeme. přilijeme bílé víno a přivedeme k varu. Vaříme pět minut, zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a cukrem. před servírováním zašleháme do omáčky žloutky.


Z restaurace Phenix je úžasný výhled na Vltavu. Nachází se deset kroků od Novotného lávky a Karlova mostu, pět kroků od největší pražské tančírny Karlových Lázní, za rohem je již po léta situováno Divadlo Na Zábradlí, Anenský klášter (kde jsem v 80. letech dělal nočního hlídače) a všude kolem silná konkurence barů, restaurací, kaváren a všeliké další zábavy.

Chef Robert Nerad se svým týmem kreativně kouzlí, vymýšlí dny avokáda, lišek, zvěřiny, počátkem srpna jste zde mohli ochutnat nejrůznější lahůdky z artyčoků. Na meníčku nezapomínají hrdě označit ikonou v podobě naší vlajky pokrmy tradiční české kuchyně, ale současně vám nabídnou "French Kiss", tedy nealko koktejl (citron, džus, grenadina, ginger), ale taky plzeňské pivo za 69 Kč. Zdá se vám to moc? Pozor! Jsme v centru města a je potřeba si vzpomenout, kolik byste za pivo zaplatili pod Eiffelovkou nebo v Barceloně u pláže.

Zato denní meníčko stojí příjemných 99 korun. Občas sem na ně rád zaskočím a nepamatuji si žádné zklamání. Je mi spíše smutno, že těchto skvělých a výhodných nabídek, kde opravdu platí poměr cena/výkon, v tomto podniku využívá pouze tak deset až patnáct procent českých zákazníků. Bojí se snad vstoupit a ochutnat domácí dukátové buchtičky?

Mám to tu rád, protože jsem v centru, neberou tu na hůl a z okna vidím na Vltavu. Líbí se mi interiér, který navrhla Otka Perglová, oceňuji, že podnik je nekuřácký a že v horním patře můžete využít malých chambre séparée, pokud nechcete býti viděni či zamýšlíte někoho tajně políbit. Toalety jsou tak designové, že možná budete malinko zaskočeni, ale rozhodně ne negativně.

Phenix vám poskytne skvělý zážitek za rozumnou cenu, který bychom si jakožto domácí obyvatelé neměli nechat ujít. Vždyť restaurace nacházející se na nejlukrativnějších místech světových měst nemohou být určeny pouze těm, kteří v nich nežijí, ale naopak těm, kdo jsou tu doma. Pak budou ještě přitažlivější pro turisty prahnoucí po autentickém kulturním zážitku nejen z oblasti historie, architektury či umění, ale též z kulinářského bohatství navštívené země.

Pavel Maurer
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz