22. března 2016 6:19 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

PIVNÍ SOMELIÉR: Vícestupňový březňák.
Co nás čeká na pípách o Velikonocích

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Robert Demeter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Robert Demeter | foto: Archiv Roberta Demetera
Pomalu končí zima, která vlastně ani moc tuhá nebyla, a na pípách se pomalinku objevují první jarní novinky. K nim patří mimo jiné třeba takzvaný märzen, neboli březňák. Dáme si tedy dnes lehce vzdělávací článek a märzen si představíme.

Březňák je jantarové, spodně kvašené, vícestupňové pivo, někdy i s přídavkem nakuřovaného sladu. Jeho název je odvozen, jak ostatně sám napovídá, z měsíce března, který byl před nastupujícím teplým obdobím posledním možným měsícem k uvaření piva. V teplých měsících totiž docházelo k jeho znehodnocení. K výrobě březňáků se vždy používalo větší množství chmele než je standardní. Jeho vyšší stupňovitost napomáhala druhotnému kvašení a zabraňovala rozšíření kvasnicové nákazy.

U nás se dle první zmínky březňák vaří od roku 1471. V pozdějších dobách se toto pivo vařilo jako doplnění kapacity pivovaru pro nejslabší období a bylo určeno ke konzumaci v létě a na podzim, kdy pivovary nestíhaly vyrábět. V současnosti se pivo märzen vaří po celý rok, jenom v Německu si zachovalo svou tradici. Němci ho dle klasické receptury uvaří na jaře a nabízí na podzim. Takže u nás si ho můžete dát nyní a na podzim si na něj zajeďte do Německa.

K dobrému březňáku bych doporučil škvarkovou pomazánku, na plátky nakrájený pečený bůček s křenem a hořčicí, nebo křupavou kachnu s velikonoční nádivkou. Je to ostatně jarní pivo, k velikonočnímu pohoštění s přáteli tudíž jako dělané.

A ještě jedna zajímavost na závěr. U nás v Čechách je pivo typu březňák známé především díky pivovaru z Velkého Března. Všichni určitě znáte jeho tvář, kterým je už od roku 1906 přednosta železniční stanice pan Cibich. Říká se, že se tváří piva stal za doživotní rentu třicet piv týdně. To je myslím výhodný obchod.

Po deseti letech zemřel, ale tváří zůstal dál. Lépe řečeno, zůstal jí až do okupace roku 1938, kdy ho vystřídal mladík árijského vzhledu. Později se ukázalo, že manželka přednosty pocházela z významné pražské židovské rodiny a proto jeho tvář pivo zřejmě reprezentovat nesměla. Problém s Cibichem měli i komunisté, těm zase vadila podoba s Leninem. Bodrý pan Cibich se tudíž na etikety pivovaru vrátil až v roce 1989.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka a nově také pivní someliér Robert Demeter, který je pivním specialistou pivotéky Pípa - Beer Story.

Robert Demeter
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.