18. dubna 2010 14:26 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Pivo v tuhém skupenství –
recepty se zlatavým nápojem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Orosené pivo. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Orosené pivo. | foto: Shutterstock
Pivo neslouží pouze k uhašení žízně, ale používá se i jako přísada do různých jídel. Třeba k marinování vepřových kolen, na pečené špekáčky nebo k výrobě pomazánky. Šéfkuchař Karel Javůrek nám představí několik jednoduchých receptů.

"Snadná a výborná je pivní pomazánka," říká Javůrek. "Vezmu tři kusy nejlépe jihočeského romadúru. Čím vyzrálejší, tím lepší, i když manželka proti jeho přítomnosti v lednici často protestuje. Sýr promíchám s půlkou pomazánkového másla a nadrobno nakrájenou středně velkou cibulí.

Ochutím pepřem, lžičkou sladké papriky, dvěma lžícemi piva a nechám v chladu uležet do druhého dne." S chlebem je to skvělá chuťovka právě k pivu.

Koleno v marinádě také zvládne každý, ale jeho příprava už je časově náročnější. "Nejdříve si z půllitru světlého piva, tří lžic kečupu, česneku, soli a grilovacího koření vyrobím marinádu. Tou potřu pár vepřových kolen a na dva dny uklidím do lednice," popisuje Javůrek.

Pak se kolena pečou asi hodinu a půl na 150 °C a zároveň se potírají olejem a zbylou marinádou. Maso musí být křehké a mělo by doslova odpadávat od kosti.

Kapr, špekáčky a brambory

Mnohem rychlejší než koleno jsou tzv. opilé špekáčky. Osm buřtíků oloupeme, podélně překrojíme, nařízneme okraje a vložíme do pekáčku vytřeného olejem. Proložíme kolečky cibule a posypeme tymiánem.

Zároveň si ze čtvrt litru ostrého kečupu, lžíce hořčice, soli a pepře vyrobíme směs, kterou špekáčky potřeme. Nahoru ještě dáme pár plátků slaniny. Vše podlijeme 2 dcl. černého piva a dáme do předehřáté trouby. Pečeme zvolna asi 40 minut. Podle Karla Javůrka jsou opilé špekáčky vděčná a rychlá pochoutka.

Kapr na vánočním trhu.

Zlatavý mok se uplatní i pro přípravu kapra v těstíčku. "Nejdříve si osolím několik porcí kapra, dohromady asi kilo, a nechám je hodinu odležet. Mezitím si připravím těstíčko, kterým rybu obalím. Smíchám dva žloutky, dvě lžíce oleje, deset deka mouky, šest lžic piva a nakonec do toho vmíchám sníh ze dvou bílků. Kapra namáčím v těstíčku a osmažím po obou stranách," říká šéfkuchař.

A na závěr ještě jeden recept vhodný také pro vegetariány. Jsou to úplně jednoduché, ale skvělé zapečené brambory. Nejdříve na másle osmahneme kolečka ze 2 cibulí, pak vytřeme pekáček olejem a vyskládáme do něj plátky asi z 1 kila brambor a osmaženou cibulku.

V hrnku promícháme 250 ml smetany, malé pivo, nastrouhaný čedar nebo eidam a dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Touto směsí přelijeme brambory a navrch dáme pár plátků másla. Pekáček dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 45 minut. Dobrou chuť!

David Vagaday, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz