19. února 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Ples v opeře představí
speciality z dob Rudolfa II.

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grilovaný candát s račí omáčkou a chřestem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaný candát s račí omáčkou a chřestem. | foto: ČTK
Blížící se ples v opeře bude pastvou nejen pro oči a uši, ale také pro chuťové pohárky přítomných hostů. Tradiční plesová hostina totiž tento rok bude inspirovaná dobou Rudolfa II.

Politici, osobnosti tuzemské kulturní scény i zahraniční hosté se tak mohou těšit například na grilovaného candáta s račí omáčkou nebo na beránčí maso s šafránovou rýží. Jako sladkou tečku pak mistři kuchyně chystají francouzský "obrácený" koláč tarte tatin s jablky a fíky.

Ples v opeře

Tradiční ples v opeře se uskuteční 25. února ve Státní opeře Praha. Mezi hosty by letos neměla chybět například modelka a herečka Kiera Chaplinová, vnučka slavného filmového tvůrce Charlieho Chaplina. V programu vystoupí například operní diva Dagmar Pecková, šéfdirigentem orchestru bude Vojtěch Spurný. Výtěžek z plesu půjde na podporu Nadace Terezy Maxové a rozvoj Dětského krizového centra. Večerem bude provázet Marek Eben.

"Pečlivě jsme spolu s našimi šéfkuchaři prostudovali dobovou kuchyni a připravili jsme z tehdejších oblíbených surovin velice zajímavé degustační menu. (...) je připravené našimi michelinskými šéfkuchaři Gabrielem & Mahavirem a Markem Purkartem," poodhaluje koncept letošní hostiny ředitelka Zátiší Catering Petra Kandertová.

K rudolfínskému menu se kromě vybraných vín a tradičního plesového ležáku budou servírovat také netradiční alchymistické drinky. Ty připraví znalci takzvané "molekulární mixologie", kteří pro své výtvory využívají například kapalný dusík či želatinu, aby dobře známým nápojům dali nové skupenství a strukturu.

Hovězí jazyk s hráškovým pyré.

O půlnoci pak na návštěvníky plesu čeká gastronomické překvapení v podobě půlnočního rautu. "Budeme servírovat chuťovky, které měl rád přímo císař Rudolf II. Půjde například o uzený hovězí jazyk v kořeněném láku s jablečným křenem či křížaly v karamelovém sladu," dodal Martin Kudlík ze společnosti Sodexo.

Římský císař, král český, uherský a chorvatský Rudolf II. byl proslulý nejen svou oblibou kvalitního umění, ale také jídla a pití. Své oblíbené kuchaře prý dokonce neváhal povýšit do šlechtického stavu. Dvořané si spolu se svým vladařem dopřávali lahůdky, které zde byly ve své době opravdovou vzácností - fíky, mandle nebo pomeranče.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz