„Během srpna přišlo velmi deštivé počasí. Vinaři tak byli donuceni sklidit hrozny o několik týdnů dříve, než je obvyklé,“ říká Jakub Přibyl, který minulý týden již po třetí obhájil titul mistra sommeliera v Česku.
Díky obavě z hniloby kvůli četným dešťům se tak vinaři z úrody snažili zachránit, co se dalo. Dle Svazu vinařů se i přes veškerou snahu v porovnání s minulým rokem očekává pokles produkce až o 30 procent, tedy kolem 4, 5 tuny z hektaru.
Kvůli nízké cukernatosti nedozrálých hroznů Česká republika spolu i dalšími státy EU před nedávnem požádala o výjimku u limitů cukernatosti. Výbor pro společnou organizaci zemědělských trhů toto povolení vydal.
„Bez nadsázky lze tento rok označit za jeden z nejproblematičtějších za poslední dobu. První půlka roku byla chladnější než obvykle, vegetační cyklus byl zpožděný, a tudíž hrozny při vyzrávání nedosahovaly vysoké cukernatosti. V období těsně před sklizní navíc začaly vinice trápit houbové choroby. Výsledkem je velká rozdílnost v kvalitě a vyzrálosti hroznů a velmi nízká výnosnost a celková produkce vína. Tento rok bude značně vypovídající o schopnostech vinařů a vinohradníků,“ popisuje Přibyl, který v současnosti spolupracuje především s šéfkuchařem Janem Punčochářem v restauraci Grand Cru.