22. května 2014 6:27 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Počasí láká ke grilu. Jak
připravit šťavnatá žebírka?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Žebírka (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Žebírka (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Grilování je zábava. O to větší, když experimentujete a zkoušíte nové recepty. Ugrilovat žebírka tak, aby byla opravdu šťavnatá, není snadné. Pozor je třeba dávat už při nákupu, abyste vybrali žebra dostatečně masitá.

Vepřové maso je tučné. Při grilování je to jeho největší výhoda. Už při nákupu na grilovaní ale dejte pozor na to, jaké maso vybíráte. Čím masitější, tím lepší.

Kuchaři se ale shodují, že půlkou úspěchu je marináda. A to domácí.

"Je důležité dbát na čerstvost a kvalitu surovin. Pak si můžeme pochutnat na opravdu dobrých žebírkách. Doporučuji nejdříve žebírka předdělat v horkovzdušné troubě a poté vložit na gril," radí šéfkuchař restaurace TGI Friday´s Miroslav Máša. "Aby byla žebírka krásně šťavnatá, zabalte je a dobře utěsněte do potravinové fólie. A to celé znovu zabalte do alobalu, aby se fólie nepropálila," doporučuje šéfkuchař dál. 

A co by poradil těm, kteří se chystají na grilovaná žebra poprvé? "Nejlepší žebra jsou z pečeně - kotlety. Nutné je také před marinováním z nich odstraňte zadní blánu, marináda tak vnikne lépe do masa. Do marinády je dobré přidat trochu čerstvé citrusové šťávy = citron, limeta, pomeranč nebo pomelo. Maso lépe zkřehne," říká. 

Vepřová žebírka

Ingredience: 4 vepřová žebírka z pečeně, 8 lžiček grilovacího koření, voda, šťáva z limetek, 0,5 l kouřové tekutiny

Vepřová žebírka z pečeně

Postup: Na marinádu smícháme šťávu z limetek s kouřovou tekutinou dle instrukcí výrobce. Marináda musí být silná, aby pečení nezredukovalo chuť žebírek. Odstraníme blánu z vnitřní strany žebírek, aby se lépe marinovala. Žebírka ponoříme do marinády a podlijeme vodou asi do výše 1 cm, přikryjeme potravinovou fólií a utěsníme. Fólie zabrání úniku páry, žebírka tak budou šťavnatá. Přes ni přetáhneme alobal a opět utěsníme, aby se při pečení nepropálila. Dáme péct do předehřáté trouby na 110 stupňů na 1,5 – 2 hodiny. Jdou-li žebírka dobře odtrhnout od kosti (zjistíme vidličkou), dáme žebírka na gril a pečeme do zlatohněda.

apeAlena Pecháčková
  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz