Podle něj laboratoř už vyloučila onemocnění u dalšího vzorku z předchozích dnů, konkrétně u starší pacientky z Hradce Králové. Již dříve testy potvrdily onemocnění u americké turistky a naopak vyvrátily u muže z jižní Moravy.
NÁKAZA SE ŠÍŘÍNákaza si od půlky května vyžádala 17 obětí, především v Německu. Další stovky lidí mají potvrzenou nákazu. |
Podle Víta Národní referenční laboratoř nyní zkoumá jeden vzorek z Libereckého kraje a dva z Olomouckého. Jejich výsledky by mohly být známy dnes večer, uvedl hygienik a doplnil, že vzorky, na které laboratoř čeká, mají přijít po jednom z Liberce a Trutnova a dva z Českých Budějovic.
Dohromady tedy bylo v zatím v ČR deset podezřelých případů nákazy. U americké turistky, která se nebezpečnou formou bakterie E.coli nakazila v cizině, testy v předchozích dnech potvrdily epidemický kmen EHEC/STEC O104.
Podle původních zpráv měla infekce pocházet ze salátových okurek ze Španělska, které se dovezly do Německa. Testy ale podle německých úřadů nepotvrdily, že by v nich nebezpečná forma bakterie E.coli byla. Rovněž v Česku se nepotvrdilo, že by údajně nebezpečné španělské bio okurky byly kontaminovány nebezpečnou bakterií. Okurky do Česka přivezla z Německa firma Country Life.
Odborníci zatím nevědí, co může nákazu, která se projevuje krvácivými průjmy a selháním ledvin, způsobit. Například podle ministra zemědělství Ivana Fuksy by zdrojem mohlo být špatně tepelně zpracované maso.
SMRTELNÁ BAKTERIE |
Epidemie průjmového onemocnění v Německu způsobila už několik úmrtí a tamní úřady registrují velké množství potvrzených případů nákazy nebo podezření na ně.
ŠPANĚLSKÉ BIO OKURKY DOVEZENÉ DO ČESKA BARTERII NEOBSAHOVALYVzorky odebrané ze zásilky údajně nebezpečných španělských bio okurek dodaných minulý týden firmě Country Life z Německa jsou negativní. Okurky nebyly kontaminovány nebezpečnou bakterií, která především v Německu způsobila několik úmrtí. Německo mezitím oznámilo, že zdrojem nákazy okurky nejsou. Původ infekce není znám. SZPI přesto pokračuje v rozsáhlých kontrolách čerstvé zeleniny především z dovozu, uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil. "Zvažujeme, jak budeme postupovat. Uvědomujeme si, že v Německu ta situace problematická byla a ještě je a nějaká opatření se dělala," uvedla mluvčí firmy Lubomíra Chlumská. Na druhou stranu prý firma nechápe, proč právě o její potraviny se inspekce zajímala. "Měli jsme pocit od začátku, že to je planý poplach," dodala Chlumská. Odborníci zatím nevědí, co může nákazu, která se projevuje krvácivými průjmy a selháním ledvin, způsobit. Například podle ministra zemědělství Ivana Fuksy by zdrojem mohlo být špatně tepelně zpracované maso. |