Ideální pokrm pro rodinu i přátele, vždy s ním překvapíte! Chutě jsou totiž mimořádné!
Zelené, červené nebo žluté?
Kari stejně jako ostatní thajské pokrmy hýří všemi možnými chutěmi, barvami, překvapivými kořeněnými tóny i čistými a osvěžujícími podtóny. Thajská kuchyně je plná různých druhů kari, mísí se v ní čtyři základní chutě nebo zdařilá kombinace jen některých z nich a zejména je zde patrný vliv Malajsie, Indie i Indonésie. Barva a druh kari se také odlišuje podle základů – kari pasty. Druhů masa nabízí thajská kuchyně na kari velmi mnoho, stejně jako využívá krevety či pro vegetariány nebo vegany používá tofu nebo dýni.
O autorce |
Kari pasta je základ
Kari pasty se v Thajsku kupují zásadně čerstvé na místních tržištích a vydrží asi dva týdny. Abyste zachovali delší trvanlivost, je vhodné kari pastu ještě po příchodu domů osmažit na oleji, nechat vystydnout při pokojové teplotě a teprve poté dát v uzavřené krabičce do ledničky. V dnešní době, kdy thajská kuchyně patří mezi nejpopulárnější asijské kuchyně, kari pasty hravě seženete i v supermarketu, poměrně dost se dovážejí do Evropy. Od indických se odlišují nejen pevnější a hutnější strukturou a především chutí.
Každý druh kari pasty se dá připravit doma a věřte, že to je výraz opravdové lásky k thajské kuchyni. Budete mile překvapeni i voňavou chutí, takže pro nadšené vyznavače exotické kuchyně doporučuji vyrobit si vlastní. V ledničce vydrží až tři týdny na rozdíl od autentické pasty z tržnice, protože ho stále budete udržovat silně chlazené. Dovážené pasty však bývají velmi kvalitní a jsou přímo z Thajska, takže při dnešním rychlém způsobu vaření jde o optimální přístup.
Nejoblíbenější červené kari s kuřecím, hovězím či vepřovým masem, ale i vegetariánské
A tak si podle nálady můžete vybírat, na co máte chuť nebo co právě nabízí vaše lednička. Červené kari se připravuje s kuřecím, hovězím i vepřovým masem, i s krevetami a ve vegetariánské verzi se používá tofu nebo dýně. Ostatní suroviny jsou běžné pro asijskou kuchyni: rybí omáčka, limetové listy známé pod označením kaffir lime, lze je použít i sušené, jen je nutné je předem namočit ve vodě - dají kari významně exotickou chuť, dále kokosové mléko nebo hustší verze, kokosová smetana a thajská bazalka. Do červeného kari se přidává i trocha čerstvé zeleniny, originálně čínský kadeřávek anebo zelené fazolky či obojí. Lze nahradit i jinou zeleninou, pokud nemáte k dispozici fazolky nebo kadeřávek, použijte malou cuketu, zelený chřest, brokolici i květák. Některé recepty doporučují červenou papriku nebo i mrkev. Kari je ve své podstatě velmi variabilní pokrm, proto je také tak oblíbený.
Postup je také snadný, na rozpáleném oleji se osmaží kari pasta a vaří se s kokosovým mlékem. Teprve po chvilce se přidá maso a ostatní ingredience. Ananas zásadně použijte čerstvý a zralý, dodá kari báječnou chuť! A thajská bazalka, na ozdobu i jako závěrečné doplnění chuti kari, je esenciální.
Nejlahodnější kari? Červené kari s kuřetem a ananasem
Právem patří červené kuřecí kari nejen v Thajsku, ale i ve všech thajských restauracích mezi nejznámější a nejpopulárnější jídlo. Důvodem je pravděpodobně spojení těch nejlepších chutí: pikantní, slané a sladké. V červeném kari se odráží celé barevné Thajsko. Ochutnejte lahodnou chuť kuřete na červeném kari s ananasem.
Kuře na červeném kari s ananasem
(Gaeng kha thi gai sai subparod)
- 150 g kuřecích prsíček
- 50 g čerstvého ananasu nakrájeného na kostky
- 20 g kadeřávku nebo zelených fazolek
- 2 šálky kokosového mléka nebo krému
- 2- 3 lžičky červené kari pasty
- 1 lžička rostlinného oleje neutrální chutě, nejlépe palmový
- 4 - 6 limetových lístků (kaffir lime)
- 1 větší chilli paprička (asi 10 cm dlouhá)
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1- 2 lžičky palmového cukru nebo pasty (možno nahradit hnědým cukrem)
- 1 šálek kuřecího vývaru
Postup: Nejdříve si připravíme maso a nakrájíme na malé plátky. Ananas rozčtvrtíme, použijeme jen čtvrtinu malého ananasu, vykrojíme tvrdé vnitřky, odkrojíme vrchní slupku a nakrájíme na kostky. Zelené fazolky nebo kadeřávek nakrájíme na kousky asi 2 cm dlouhé. Celou chilli papričku nakrájíme podélně na plátky, semínka ponecháme. V hrnci rozehřejeme trochu oleje a přidáme kari pastu. Z limetových listů odstraníme stonek a přidáme ke směsi.
Chvilku osmažíme a zalijeme asi 2 polévkovými lžícemi kokosového mléka, promícháme a přivedeme k varu. Dolijeme zbytek kokosového mléka a kuřecí vývar. Jakmile se směs začně opět vařit, vložíme kuřecí maso a vaříme asi 2 minuty, poté přidáme ananas a kadeřávek nebo fazolky a chilli papričku. Přidáme rybí omáčku a cukr. Ochutíme a případně dodáme cukr. Přidáme hrst čerstvé thajské bazalky a podáváme.
Kari má mít trochu hustší konzistenci než polévka, docílí se i delším vařením, kdybyste náhodou přidali více vývaru či mléka než je potřeba a podává se v misce. Jí se s jasmínovou rýží. Thajci na talíř s rýží dávají z misky jen malou část kari a teprve když porci snědí, přidávají další. Kari se jí lžící, vidličkou se pouze jídlo přidává na lžíci. Sami si regulujte pikantnost červeného kari, přidejte trochu méně kari pasty nebo vyjměte z chilli semínka. Kari má být jen lehce pálivé.
Recept na domácí červenou kari pastu
- asi 9 sušených chilli papriček bez semínek, namočených do vody a okapaných
- 1 lžička mořské soli
- 5 středních červených šalotek nakrájených na kostičky
- 2 střední kusy čerstvého galgánu nakrájeného na plátky
- 5 kusů na plátky nakrájené citrónové trávy
- 1 limetový list (kaffir lime) bez řapíku
- 5 větších stroužků česneku nakrájených na jemno
- 15 zrnek černého pepře
- 1 lžíce krevetové pasty, kupuje se hotová, najdete v supermarketu nebo na tržnici
Všechny ingredience vložíme postupně do hmoždíře a třeme do konzistence pasty. Uložíme do sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží až 3 měsíce. Až ochutnáte červené kari, nebudete mít výčitky, že jste si sami připravili i červenou kari pastu. Spíše se jí bude nedostávat! Červené kari vás okouzlí svými chutěmi a relativní lehkostí. Je lahodné a osvěžující, proto ho Thajci tak milují!