14. října 2016 6:15 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Pochutnával si na něm i Bill Clinton. Zkuste si připravit jelení steak s dýňovým pyré

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | foto: Restaurant Hradčany
Pochutnával si na něm i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton, když byl na návštěvě v Praze. Jelení steak s dýňovým pyré z kuchyně šéfkuchaře Petra Patočky z Restaurantu Hradčany si zamilujete. Jak na něj? Nechte se inspirovat.

Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou

  • 800 g jelení svíčkové
  • větvička smrkového jehličí
  • špetka čerstvého mletého pepře
  • 1dcl olivového oleje extra virgin
  • sůl

Postup: Jelení svíčkovou dobře očistíme, lehce okořeníme, přidáme smrkovou větvičku a potřeme olejem. Necháme cca dvě hodiny v lednici marinovat. Pak vložíme na rozpálenou pánev a zprudka opečeme z obou stran. Vložíme do trouby na 150 stupňů cca 6 minut, podle velikosti steaku. Po dopečení necháme maso chvilku odstát. Mělo by být růžové a šťavnaté.

Dýňové pyré

  • 0,5 kg dýně Hokkaido
  • máslo
  • špetka mořské soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

Postup: Dýni uvaříme do měkka, scedíme, lehce osolíme, opepříme a přidáme studené máslo. Vše dobře rozmixujeme a následně propasírujeme přes jemné síto.

Vvinná omáčka

  • 30 g másla
  • 1 najemno nasekaná střední cibule
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • pepř

Při servírování doplníme čerstvými bylinkami a lehce pokapeme olivovým olejem extra virgin.

Postup: Na pánvi, ve střední teplotě rozpustíme máslo. Vsypeme najemno nasekanou střední cibuli a smažíme 4 minuty doměkka. Přidáme prolisovaný́ stroužek česneku a minutu mícháme, aby se rozvoněl. Následně přilejeme 125 ml dobrého suchého červeného vína. Přivedeme k varu. Necháme 3–5 minut probublávat na nízkém až středním plamenu, pak vlijeme 250 ml hovězího vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 –12 minut bublat, aby omáčka zhoustla. Ke konci opepříme, a pokud bude potřeba, dosolíme.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj