14. října 2016 6:15 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Pochutnával si na něm i Bill Clinton. Zkuste si připravit jelení steak s dýňovým pyré

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | foto: Restaurant Hradčany
Pochutnával si na něm i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton, když byl na návštěvě v Praze. Jelení steak s dýňovým pyré z kuchyně šéfkuchaře Petra Patočky z Restaurantu Hradčany si zamilujete. Jak na něj? Nechte se inspirovat.

Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou

  • 800 g jelení svíčkové
  • větvička smrkového jehličí
  • špetka čerstvého mletého pepře
  • 1dcl olivového oleje extra virgin
  • sůl

Postup: Jelení svíčkovou dobře očistíme, lehce okořeníme, přidáme smrkovou větvičku a potřeme olejem. Necháme cca dvě hodiny v lednici marinovat. Pak vložíme na rozpálenou pánev a zprudka opečeme z obou stran. Vložíme do trouby na 150 stupňů cca 6 minut, podle velikosti steaku. Po dopečení necháme maso chvilku odstát. Mělo by být růžové a šťavnaté.

Dýňové pyré

  • 0,5 kg dýně Hokkaido
  • máslo
  • špetka mořské soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

Postup: Dýni uvaříme do měkka, scedíme, lehce osolíme, opepříme a přidáme studené máslo. Vše dobře rozmixujeme a následně propasírujeme přes jemné síto.

Vvinná omáčka

  • 30 g másla
  • 1 najemno nasekaná střední cibule
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • pepř

Při servírování doplníme čerstvými bylinkami a lehce pokapeme olivovým olejem extra virgin.

Postup: Na pánvi, ve střední teplotě rozpustíme máslo. Vsypeme najemno nasekanou střední cibuli a smažíme 4 minuty doměkka. Přidáme prolisovaný́ stroužek česneku a minutu mícháme, aby se rozvoněl. Následně přilejeme 125 ml dobrého suchého červeného vína. Přivedeme k varu. Necháme 3–5 minut probublávat na nízkém až středním plamenu, pak vlijeme 250 ml hovězího vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 –12 minut bublat, aby omáčka zhoustla. Ke konci opepříme, a pokud bude potřeba, dosolíme.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz