Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podívejte se na 10 nejlepších českých restaurací

Jídlo

  9:00
Kde se v České republice nejlíp najíte? Přinášíme vám přehled deseti nejlepších restaurací podle žebříčku Grand Restaurant 2010.

Restaurace La Finestra. foto:  Jan Zatorsky, Lidové noviny

Z exkluzivní spolupráce Maurerova výběru s Lidovými novinami vzešlo speciální číslo magazínu Esprit s názvem Esprit Menu. V něm najdete popis nejen vítězné restaurace, ale i podniků, které se umístily na dalších místech, stejně jako žebříček 100 nejlepších restaurací v Česku.

Čtěte také:

Bodování vychází z návštěv nezávislých hodnotitelů. Na letošní ročence se podílelo celkem 484 hodnotitelů, kteří projedli celkem sedm milionů korun.

Podívejte se na žebříček restaurací, které se umístily na prvních deseti místech.

1. La Degustation Bohême Bourgeoise
Haštalská 18, Praha 1
www.ladegustation.cz

Špičková česká kuchyně stojící na stoletých základech. Vaří zde jídla podle starých českých receptů. Můžete si vybrat ze dvou degustačních menu - českého a šéfkuchařova.

La Degustation Boheme Bourgeoise

2. La Finestra
Platnéřská 13, Praha 1
www.lafinestra.cz

Restaurace funguje od dubna, ale skvělé reference se mezi milovníky dobrého jídla šíří jako lavina. Hosté si ji zvykli navštěvovat především pro zdejší skvělé maso, dovážené z Itálie. Jídelníček se řídí podle sezony a dostupných čerstvých surovin.

La Finestra. Šéfkuchař Tomáš Černý.

3. Divinis
Týnská 21, Praha 1
www.divinis.cz

Vaří zde televizní hvězda Zděněk Pohlreich nebo jeho zástupce Patrik Varcelli. Loni na podzim si splnil sen a od rodilého Itala převzal malou restauraci Divinis. Vaří se zde italská klasika. Není zde žádný žádný přebujelý jídelníček. Platí zde jedna zásada - vše musí být čerstvé.

Divinis. Majitel a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

4. U Kastelána
Kotlářská 51a, Brno
www.ukastelana.cz

V prostorách bývalého pivovaru vaří především moderní českou kuchyni. Pro své hosty vybírají ty nejlepší suroviny od lokálních dodavatelů. Připravují zde například skvělé jehněčí a kůzlečí přímo z beskydských pastvin.

U Kastelána. Šéfkuchař Michal Göth.


5. V Zátiší
Liliová 1, Praha 1
www.zatisigroup.cz

Restaurace, která se jedenáctkrát probojovala do první desítky. Podařilo se jim prolomit bariéru mezi kuchyní a návštěvníky. Ti mohou pozorovat kuchaře přes skleněnou stěnu přímo v akci. Neustále zde obměňují jídelníček, aby hosté mohli objěvit i něco nového. Nejoblíbenější je zde do křupava vypečená kachna.

V Zátiší. Šéfkuchař Milan Hořejš.


6. Bellevue
Smetanovo nábř. 18, Praha 1
www.bellevuerestaurant.cz

Restaurace, kde můžete ochutnat francouzskou verzi jehněčího brzlíku. Šéfkuchař Jacques Auffrays se vyžívá ve vymýšlení a přípravě jídel, kde se uplatní vnitřnosti, ale dokáže připravit i českou klasiku - jeho svíčková patří k těm nejlepším. To vše s pohlednicovým výhledem na Prahu.

Bellevue. Šéfkuchař Jacques Auffrays.


7. Le Terroir
Vejvodova 1, Praha 1
www.leterroir.cz

Pro kvalitu vína má terroir, tedy oblast, kde roste réva, mimořádný význam. Snad v žádné jiné restauraci se nepodařilo tak dobře skloubit právě kvalitu vín s připravovanými pokrmy. Potrpí si zde na čerstvé sezónní suroviny, proto se zde jídelníček mění takřka každý týden.

Le Terroir. Šéfkuchař a spolumajitel Jan Punčochář.


8. SaSaZu
Bubenské nábř. 306, Praha 7
www.sasazu.com

Velkolepá asijská restaurace s tanečním klubem pro 2500 lidí v srdci tržnice. Chuťový rozsah jídel je zde opravdu široký. Najdete tu lahůdky z Kambodže, Vietnamu, Laosu, Indonésie či Singapuru či jednu z místních specialit - salát z thajské papáji.

SaSazu. Šéfkuchař Shahaf Shabtay.


9. Alcron

Štěpánská 40, Praha 1
www.alcron.cz

Skvělá kuchyně, páteční taneční programy, kurzy vaření a nedělní brunche, takový je Alcron. Ze stálé nabídky si můžete pochutnat na kachních foie gras pošírovaných v portském a jablečném víně s grilovanou brioškou a broskví, humrovi či filetu z hovězí svíčkové Black Angus s bramborovou kaší uzenou na zeleném čaji s pečeným artyčokem a miso omáčkou.

Alcron. Šéfkuchař Roman Paulus.


10. Diana
Hůrská 12, Praha 9
www.hoteldiana.cz

Do restaurace Diana, která nese název po bohyni lovu, se jezdí především na skvělou zvěřinu - dostanete tu třeba vynikající zaječí stehno se smetanovou omáčkou a domácím houskovým knedlíkem. Na své si přijdou i milovníci ryb. Ty se spolumajitel a provozovatel restaurace Miroslav Kuchař naučil vařit v Norsku. Hostům navíc jídlo osobně naservíruje a také poradí s výběrem vhodného vína z bohaté vinotéky.

Diana. Šéfkuchař a majitel Miroslav Kuchař s dcerou Veronikou a psem Kamčou.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč