11. února 2014 14:35 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

Opozice střílí do vlády: Chce
zařadit jedničku a zpátečku najednou

Jmenování Sobotkovy vlády. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jmenování Sobotkovy vlády. | foto: MAFRA - Dan Materna
PRAHA Plány z vládního programového prohlášení jsou slepencem populárních opatření, která dohromady nebudou fungovat, tvrdí pravicová ODS. Podle další z opozičních stran, TOP 09, nemůže vláda šetřit a zároveň zvyšovat výdaje, aby plnila své priority v sociální oblasti.

"Hlavní výhrada je, že tam je obrovský rozpor mezi výdajovými ambicemi a rozpočtovými možnostmi. Vláda může splnit své programové prohlášení, vláda se může chovat rozpočtově odpovědně. Ale není možné obojí současně," řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

ČTĚTE TAKÉ

"Je to, jako kdybyste si sedli do auta a chtěli zařadit současně jedničku i zpátečku a ještě u toho šlapali na brzdu a divili se, že auto dopředu nejede", uvedl po jednání poslaneckého klubu předseda občanských demokratů Petr Fiala. Koalice by podle něj měla předložit jednoznačné plány, kterými chce řešit například vzrůstající nezaměstnanost. Zvýšením dávek, minimální mzdy nebo zavedením registračních pokladen neusnadní zaměstnavatelům nabírání nových pracovníků, uvedl Fiala.

Recepty, kterými chce vláda řešit nezaměstnanost, problémy na trhu práce spíše zhorší, tvrdí ODS. Tvorbě pracovních míst podle jejího předsedy nepomůžou ani investiční pobídky placené z evropských fondů. "Receptem na snižování nezaměstnanosti je přeci naopak vytváření pracovních míst, tedy liberalizace pracovního trhu a zlevnění ceny práce, aby podnikatelé mohli přijímat nové pracovníky," upřesnil Fiala.

Podle Kalouska vznikla nová vláda ignorováním lustračního zákona. Odkázal se tak na situaci, kdy se předseda hnutí ANO Andrej Babiš na Slovensku soudí kvůli nařčení ze spolupráce s totalitní Státní bezpečností. Kvůli tomu by měl zřejmě problém negativní lustrační osvědčení získat. Přesto ho však prezident Miloš Zeman jmenoval členem vlády a pověřil řízením ministerstva financí.

"Můžeme mít na lustrační zákon různý názor, ale měli bychom se všichni shodnout na tom, že pokud nějaké zákony platí, tak mají být dodržovány," uvedl Kalousek.

Finální text programového prohlášení předložil v pondělí předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) lídrovi hnutí ANO Babišovi a předsedovi KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi. Ve středu má dokument schválit vláda.

Kabinet v prohlášení klade důraz na hospodářskou stabilitu, efektivitu a transparentnost veřejného zdravotnictví či poskytovatelů zdravotních služeb. Počítá s pravidelnou valorizací platby za státní pojištěnce, rušením poplatků u lékaře a za recept, nezaváděním poplatku v nemocnici. Zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky a posílit dozor státu nad toky zdravotního pojištění. Oproti koaliční dohodě chybí navyšování platů zdravotníků, záchrana lázeňství či bonusové programy za prevenci.

Lidovky.cz, ČTK