Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Podle šéfkuchaře: připravte si jehněčí hřbet s kroupami a šťovíkem

Jídlo

  6:46
Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Marka Šády z restaurace Mlýnec na na jehněčí hřbet a konfit s kroupami a šťovíkem.

Jehněčí hřbet a konfit s kroupami a šťovíkem foto: Restaurace Mlýnec

Jehněčí hřbet a konfit, kroupy, šťovík a jehněčí jus

  • cca 400 g jehněčího (4 hřebínky)
  • 2 jehněčí kolínka
  • 50g mrkve
  • 50g cibule
  • 50g čerstvého fenyklu
  • 50g řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 50g rajčatového protlaku
  • 250 ml červeného vína
  • 250 ml vývaru
  • přepuštěné máslo
  • sůl, pepř

Na přílohu:

  • 100g krup
  • 50g mrkve
  • 50g řapíkatého celeru
  • 50g pórku
  • 2 lžíce vývaru
  • 1 lžíce másla

Jehněčí kolínka osolíme, opepříme. Na přepuštěném másle zprudka orestujeme obě kolínka a vyndáme na stranu. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, fenykl, řapíkatý celer a česnek. Přidáme snítky rozmarýnu, rajčatový protlak, zalijeme červeným vínem a vývarem. Přidáme do směsi zpět kolínka a dusíme pod pokličkou do měkka – cca hodinu či hodinu a půl. Maso vyndáme, odebereme část zeleninového základu na omáčku (jehněčí jus) a zbytek zredukujeme. Maso spojíme s redukcí. Konfit osolíme, opepříme a dáme zavakuovat. Necháme vychladnout v lednici a potom krájíme konfit na kostky – porce.

Jehněčí hřbet a konfit s kroupami a šťovíkem

Jehněčí hřebínek očistíme od šlach, osolíme, opepříme, zprudka orestujeme na pánvi na přepuštěném másle (cca 1 minutu z každé strany - zatáhneme), potom pečeme v troubě na 200 ̊C 8-10 minut.

Kroupy uvaříme v osolené vodě. Na přepuštěném másle orestujeme na co nejmenší kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a pórek. Přidáme kroupy, zakápneme trochou vývaru a zjemníme lžíci másla, osolíme, opepříme.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!