11. října 2010 10:17 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Podzimní jablečné hody. Jablka
sladká, slaná, pečená či sušená

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jablka - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jablka - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Nejvíc se jich překvapivě sklidí v Číně, zhruba 40 % světové produkce, ovšem tuzemský podzim je bez jablek jen těžko představitelný. I odborníci je vřele doporučují, působí jako výborná prevence proti rakovině, omezují riziko astmatu, zlepšují trávení a celkovou imunitu organismu. A konzumovat je lze na mnoho způsobů. Na slano, na sladko, pečené, vařené či sušené. V tekuté podobě studené i horké, jako mošt, víno nebo pálenku.

Indická jablka s chilli
Jablka jsou třeba skvělým doplňkem ke kachně nebo huse. Dodají šťávě zajímavou chuť a jemnost. Pokud máte jenom stehna, můžete maso v pekáči obložit kousky ovoce od začátku pečení, když se dělá celá drůbež, přidejte plátky jablek až na poslední hodinu.

V Indii dělají z jablek pikantní sladkou omáčku zvanou čatní. Je to výborná směs povařených kousků jablek s čerstvým zázvorem, skořicí, anýzem a drcenými chilli papričkami. Recept najdete na webu Hare Krišna: www.harekrsna. cz/cvs/2008/catny.

Čtěte také:


Velice jednoduchá a hlavně vynikající je sýrovo-jablečná pomazánka. Stačí promíchat 10 dkg másla, 2 balení lučiny, 2 lžíce pažitky, sůl, 2 nakyslá jablka a 10dkg strouhaného eidamu nebo parmezánu, podle toho, co máte raději – a namazat na chleba.

Jablka - ilustrační foto.

Na štrúdl do Berouna
Nejvíce jsou jablka využívána pro přípravu moučníků. Štrúdly, páje, dorty, knedlíky, pyré, jablka v županu, zmrzlina, to vše najdeme v jídelníčku řady zemí po celém světě. V Severní Americe jsou oblíbená pečená jablka plněná pekanovými ořechy. V našich podmínkách je snadno nahradíme klasickými vlašáky. Plody vydlabeme směrem od šťopky, naplníme směsí z hnědého cukru, skořice, rozinek a nasekaných ořechů, navrch dáme kousek másla a položíme do pekáčku. Zalijeme trochou horké vody, dáme do trouby předehřáté na 180°C a za občasného podlévání pečeme 30 až 40 minut. Servírujeme teplé s vanilkovou zmrzlinou.

Milovníci ovocných závinů ať zamíří do Berouna. Kousek za náměstím, na rohu Pivovarské a Havlíčkovy ulice, najdete malebný krámek s názvem Štrúdlárna. Za 30 korun tu dostanete velký kus skvělého domácího štrúdlu s různými náplněmi.

Pravý, nefiltrovaný mošt v bio kvalitě vyrábí hoštětínská moštárna z Bílých Karpat. Seznam míst v Praze a Brně, kde se dají koupit produkty z Hoštětína, najdete na stránkách moštárny: www.jablecnemosty.cz.

David Vagaday, Lidové noviny
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz