14. listopadu 2013 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Podzimní klasika. Zkuste
5 nej receptů z hrušek

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hruška (ilustrační foto). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hruška (ilustrační foto). | foto: Shutterstock
Hrušky jsou v kuchyních hlavní hvězdou podzimu. Můžete je použít do sladkých koláčů a buchet, ale nebojte se experimentovat. Skvěle doplní i slaná jídla, hodí se k hovězímu a zvěřině. Navíc posilují imunitu a snižují horečku. Jsou skvělým zdrojem draslíku, vápníku a železa. Server Lidovky.cz pro vás vybral 5 nejlepších receptů.

Hruškový koláč s tvarohem

  •  260 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 125 gramů cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli

Na náplň:

  • 400 gramů tvarohu
  • 6 menších hrušek
  • 2 vejce (bílky vyšlehat zvlášť)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový pudink v prášku
Upečte si hruškový koláč s tvarohem, podzimní klasiku.

Cukr utřeme se žloutkem, přidáme máslo, mléko a mouku smíchanou se špetkou soli. Vypracujeme těsto a vyplníme jím formu potřenou trochou másla. Smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým pudinkem a dvěma žloutky. Nakonec jemně zašleháme sníh z bílku. Směs přidáme na těsto. Hrušky oloupeme a seřízneme, aniž bychom je rozřízli, lžičkou opatrně vydlabeme jádřinec. Ponoříme je do tvarohového krému a koláč dáme péct do trouby předehřáté na 180°C, dokud tvaroh nezrůžoví.

Hrušková povidla

  • 2 kg hrušek
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 hřebíčky
  • 1 skořice
Zkuste na podzim nové recepty z hrušek.

Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců i stopek a pokrájejte na menší kousky. V hrnci je podlijte 200 ml vody a pod asi 20 minut vařte. Přidejte šťávu z citrónu, cukr a koření a přendejte do pekáče. Rozehřejte troubu na 90 °C a za občasného míchání nechte asi 3 hodiny odpařovat do zhoustnutí. Naplňte sklenice a hned je postavte na víčkem dolů. Po vychladnutí skladujte v chladné místnosti. Vydrží vám celou zimu.

Telecí játra s flambovanou hruškou podle Romana Pauluse

  • 400 g telecích jater
  • olej, sůl, pepř
  • 2 lžíce másla
  • 80 g cukru krupice
  • šťáva z půlky citronu
  • 4 lžíce hruškovice (alespoň 40 % alkoholu)
  • 4 menší hrušky

Játra očistíme, nakrájíme na širší plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme a potřeme olejem. Pečeme z obou stran na grilu. Cukr vsypeme do pánve a necháme pomalu karamelizovat, potom přidáme šťávu z citronu, máslo a promícháme. Odstavíme z plotny, do směsi přidáme hrušky, oloupané a nakrájené na měsíčky, a krátce podusíme. Přilijeme hruškovici, zapálíme a opatrně flambujeme (hruškovici můžeme ještě předtím nahřát v naběračce, lépe chytne a zvýrazní se její aroma). Hrušky necháme v pánvi, dokud plamen nezhasne. Podáváme s grilovanými játry, bramborovou kaší a smaženými cibulovými kroužky.

Hruškové čatní

  • 5 červených cibulí
  • 1 kg hrušek
  • 150 ml bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g přírodního cukru
  • 100 g rozinek
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
Zkuste na podzim nové recepty z hrušek.

Oloupeme cibule, nakrájíme je na čtvrtky. Oloupeme hrušky, zbavíme je jádřinců a stopek a pokrájíme na malé kousky. Ve velkém hrnci zahřejeme koření, ocet a cukr. Přidáme cibuli, hrušky, zázvor a rozinky a necháme asi půl hodiny vařit. Čatní nalijeme ještě horké do skleniček, uzavřete víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme tak do vychladnutí.

Pečený zimní čaj

  • 4 velké hrušky
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 500 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 3 kusy hřebíčku
  • 2 svitky skořice
  • zrníčka z vanilkového lusku
  • 200 ml rumu

Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme cukr a koření a vše dáme do hlubokého pekáče. Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme asi hodinu. Nejdříve pod pokličkou, na posledních 10 minut ji sundáme. Občas promícháme, aby se ovoce nepřipálilo. Směsí naplníme sklenice, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tak je necháme, dokud čaj nevychladne. Do hrníčku stačí dát vždy dvě lžičky a zalít horkou vodou. Po vypití čaje můžeme ovoce sníst.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.