Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jak v kuchyni využít citrónovou trávu?

Asie

  14:43
Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás učí pracovat se surovinami, které používá asijská kuchyně. Tentokrát Ari vysvětlí, co a jak s citrónovou trávou.

Citrónová tráva. foto: Shutterstock

Citrónová tráva je základní asijská bylinka - koření. Asijská kuchyně bez ní nedá ani ránu. Používá se jak v indonéské kuchyni, tak i v kuchyni thajské, malajské a samozřejmě indické. Jedině snad čínská kuchyně se bez ní obejde, i když ne úplně. V Asii totiž roste citronová tráva úplně všude, nejspíše kvůli dobrému podnebí. Používáme jí kvůli její specifické chuti - má opravdu krásnou vůni.

Dá se upravit dvěma způsoby. Jednak k provonění polévek. V tom případě se vezme tak pěticentimetrový kousek. Ten se jakoby rozbouchne plochou stranou nože jen tak, aby se uvolnilo aroma a dá se do vývaru. Potom se ale vyndá. Nedá se jíst, protože je moc tvrdý.

Další způsob použití citronové trávy, obvykle se to dělá na Bali nebo v Thajsku, je, že se naseká na maličké kousíčky do salátu. Je ale potřeba nejdřív oloupat svrchní vrstvu, protože je dost tvrdá a špatně stravitelná. Také se nejí celý stonek, ale jen jeho nejměkčí část. Nachází se zhruba uprostřed. Takto na jemno nasekaný stonek se dá použít do mnoha jídel, salátů, marinád na ryby, maso a podobně.

Použití je nesčtně, zkuste třeba moje grilované kuře.

Grilované kuře s citronovou trávou dle Ariho

2 vykostěná kuřecí stehýnka
1 pěticentimetrový na drobno nakrájený kousek citronové trávy
1 nasekaný stroužek česneku
1 malý kousek dobře nasekaného zázvoru
1 červenou chilli papričku ( samozřejmě podle chuti )
pepř
rostlinný olej
1 lžíce rybí omáčky

Jak postupovat?
Všechny ingredience smíchejte a zespoda vetřete do kuřecích stehen, tzn. na maso, ne do kůže. Nechejte marinovat asi tak hodinku. Mezitím si předehřejte troubu na 180C. Pak stehýnka z obou stran prudce opečte na pánvi nebo grilu a dopečte v troubě doměkka.

Kdo je Ari Munandar

Ari MunandarAri Munadra je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!