Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Restaurace Oliva: takové pražské Středomoří

Jídlo

  7:00
Návštěva Olivy je trochu jako dovolená u moře. Dost možná se vám nebude chtít vracet domů z místa plného mušlí, krevet, salátů, vína a zmrzliny. Prostředí Olivy je o moc příjemnější než hotel vybraný podle fotek v katalogu a obsluha si s přiděleným delegátem také nezadá.

Olivovníky zdobí i vnější fasádu restaurace. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Na návštěvu téhle restaurace si naštěstí volno brát nemusíte, dokonce nebudete muset ani celý rok šetřit. Do pražského Podskalí se dostanete pohodlně tramvají a z aktuální letní nabídky si pravděpodobně snadno vyberete něco, co bude odpovídat vašemu rozpočtu. Tedy snadno... Letošní letní menu alespoň mně moc snadný výběr nenabízí, dala bych si skoro všechno, a to si tu odpočinek dopřávám už pěkných pár let.

Hravé saláty

Dala bych si i salát, kterému se většinou vyhýbám, protože mám pocit, že všude mají něco zajímavějšího. V Olivě vzpomínám na ten s jehněčím, který tu kdysi měli.

Tyhle vzpomínky ale dost možná přehluší ty příští, na salát z bůčku s vodním melounem (165 Kč). Na první pohled divoká kombinace vlastně zas tak divoká není. Pečený, překvapivě málo tučný bůček je nakrájený na tenoučké plátky, doplňují ho růžové kostičky šťavnatého melounu, kousky bílé ředkve a zálivka z bílého jogurtu a sladké chilli omáčky. Sladké a slané chutě se netlučou a jogurt z toho dělá i přes přítomnost bůčku docela lehké jídlo.

O dost explozivněji na mě zapůsobily krevety na baba ganoush – pyré z pečeného lilku, česneku a sezamové pasty tahini (195 Kč). Pyré mělo tak intenzivní kouřovou nahořklou chuť, že mě až zarazila. Ochutnat něco nového a zvláštního chce ale přece na dovolené téměř každý, nebo ne? Koneckonců, podruhé si to dávat nemusíte. A pokud netoužíte po překvapení, doporučuji telecí tagliattu (195 Kč). Tenké plátky hovězí svíčkové ochucené solí, pepřem, nadrobno pokrájeným česnekem a rozmarýnem se úplně rozplývají na jazyku. Chutě vám nebudou neznámé, provedení ale možná ano.

Krevety na baba ganoush jsou chuťově velmi výjimečné.

Cokoliv z moře

U moře se také těžko vyhnete rybám, ti smělejší nepohrdnou ani slávkami, krevetami a dalšími dary moře. Já krevetami v Olivě nepohrdnu téměř nikdy – alespoň v předkrmu, když už si je nedám ve verzi "all you can eat" (690 Kč). Na aktuálním menu ale u mě vede pražma a candát. Filet z pražmy královské (345 Kč) s dokonale křupavou kůrčičkou je podávaný na hranolkách vykrájených z manga. Nechybí exotická chuť lístků koriandru, tenká půlkolečka červené cibule a základní thajská zálivka z limetové šťávy, rybí omáčky a cukru. Jednoduché, lehké, a přitom skvělé jídlo.

Candát představuje složitější i těžší verzi rybího hlavního chodu. Jemnou sladkovodní rybu položenou na kopci "sladkého" mrkvového pyré doplňuje omáčka s intenzivní chutí bílého vína s cherry rajčátky a petrželí (385 Kč). Nebýt těch sezonních surovin, řekla bych, že je to až podzimní jídlo.

Přestože známá poučka radí vyhnout se slávkám v měsících, jejichž jména ve francouzštině (ale také v angličtině) neobsahují písmeno "r", tedy v květnu, červnu, červenci a srpnu, v Olivě je na menu mají. Budete-li odvážní a slávky přesto vyzkoušíte, dostanete je velmi dobře připravené v omáčce "mariniere" (145 Kč za 300 g, 245 Kč za 600 g). Nestyďte se a klidně si do silné omáčky z bílého vína a petrželky namáčejte domácí bílý chléb. Otestovala jsem to před týdnem na vlastní zdraví a přežila jsem bez úhony.

Všude samé olivy

O tom, že v Olivě berou olivy vážně, vás přesvědčí nejen menu, ale i látkové tapety s motivem oliv na zdech. Když budete mít po večeři pořád oliv málo, bude pro vás volba dezertu hračkou. Domácí vanilková zmrzlina s olivovým olejem a pár zrníčky mořské soli navrch (95 Kč) je od okamžiku, kdy ji zavedli do menu, moje jednoznačná volba.

Olivový olej tu dávají i k domácí vanilkové zmrzlině.

Při mé předposlední návštěvě před deseti dny zmrzlina úplně povedená nebyla, měla poněkud krystalickou strukturu, a proto jí chyběla její obvyklá krémovitost. Chuťově byla ale v pořádku a kombinaci s olivovým olejem a solí považuji za mimořádně povedenou. Doufám, že příště už bude zase v perfektní kondici.

Škoda té kávy...

Zážitek z "dovolenkové večeře" vám můžou pokazit podle mého názoru jen dvě věci. Prostor restaurace je rozdělen na dvě části, z nichž ta vpravo od vchodu je kuřácká. Pokud bude zaplněná, pak kouř lehce ucítíte i v nekuřácké části. Nestává se to často, ale přece. I přes kontroverznost tématu mám za to, že kouření už dneska v restauracích opravdu nemá co dělat.

Další má výtka směřuje jako již standardně ke kávě. Směs s vyšším obsahem robusty a ne úplně správný způsob přípravy mě od zdejších kávových nápojů definitivně odradily. Jste-li milovníci hořkých až svíravých chutí, bude vám možná zdejší káva vyhovovat. Já volím na závěr večeře raději skleničku dezertního vína Pineau des Charentes Blanc (60 Kč) – příjemnou chuť za příjemnou cenu.

Hodnocení - restaurace Oliva.

"Příjemné" je možná to slovo, které Olivu vystihuje nejlépe. Dá se vztáhnout na prostředí, obsluhu i chuťový zážitek. Tak tedy, příjemnou dovolenou.

Autor: