Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Porotce z Masterchefa: Role jsme rozdělené neměli, mohli jsme říkat cokoli

Jídlo

  6:19
Pracoval na luxusních zámořských lodích, vařil pro královskou rodinu v Saúdské Arábii nebo v jedné z nejlepších restaurací světa, v kodaňské Nomě. V poslední řadě gastro soutěže Masterchef vystupoval v roli porotce. „Občas jsem byl hrozně překvapený z toho, jak jsou soutěžící šikovní. Zlepšovali se kolo od kola,“ říká v rozhovoru Marek Fichtner, šéfkuchař pražské Augustine Restaurant.

Marek Fichtner foto: Augustine Restaurant

Lidovky.cz: Jak se připravujete na Vánoce. Už máte vše připravené? Vaříte na Štědrý den vy?
Abych se přiznal, nemám připravené nic. Ale jinak vařím já. Kapra neděláme, nemám ho moc rád. Místo něj připravuji na Vánoce candáta. K němu tradičně bramborový salát, ale mám raději odlehčenou verzi - s jablkem a celerem.

Lidovky.cz: Byl jste porotcem poslední řady soutěže Masterchef. Jaká to pro vás byla zkušenost? Líbilo se vám před kamerami?
Začátky před kamerou byly zajímavé. Přece jen jsme kuchaři a ne moderátoři, nebo herci. První tři čtyři díly bych řekl, že jsem byl z toho trochu nesvůj. Cítil jsem lehkou nervozitu a nebyl jsem ve své kůži. Jen si to představte - před vámi je devět kamer a za nimi asi čtyřicet lidí a vy musíte mluvit a vyjadřovat své názory. Pak jsme se do toho ale docela dostali. Člověk přestane kamery i lidi po čase vnímat a uvolní se. Myslím si, že to bylo vidět, jak jsem díl od dílu uvolněnější.

Romantická večeře v režii MasterChefa: porotce Marek Fichtner s partnerkou.

Lidovky.cz: Rozdělili jste si mezi sebou předem role? Nebo jste reagovali přirozeně podle sebe?
Naštěstí nám nikdo nikdy žádné role nepřiřadil. V nějakém časopisu jsem ale četl, že nás přirovnávali k americkým porotcům. Marka Raditsche přirovnali k tomu nejpřísnějšímu porotci a mě přiřadili k elegantnímu italskému restauratérovi. Ale role jsme rozdělené neměli. Vždycky to nějak vyplynulo ze situace přirozeně.

Lidovky.cz: Kdybyste podobnou nabídku dostal znova, přijal byste ji?
Myslím, že bych do toho znovu šel. Otevřelo mi to nové obzory a musím přiznat, že bylo zajímavé pozorovat mladé lidi, jak se učí a zlepšují kolo od kola. Nestačil jsem se divit. Na začátku byli naprostí amatéři, kteří se ale rychlým krokem neustále zlepšovali. Učili se z kuchařek od světových šéfkuchařských špiček. Klobouk dolů před všemi soutěžícími. Oni opravdu dopředu neznali zadání. To bylo tajné do poslední chvíle. A to, co potom vyčarovali? Byl jsem překvapený.

Lidovky.cz: Pociťujete na ulici, že vás lidé poznávají?
Pociťuji zájem. Do práce jezdím tramvají a vlakem, takže si všímám a vidím, že si mě někteří lidé prohlížejí. Někteří mě dokonce osloví. Dvakrát jsme si vyšli s klukama z Masterchefa (šéfkuchaři Marek Raditsch a Miroslav Kalina, pozn. red.) večer do ulic. A když jsme takhle stáli společně u baru, za chvíli o nás věděl celý podnik.

Lidovky.cz: Chodí teď k vám do restaurace více lidí?
Někteří hosté přišli ze zvědavosti, to ano. Ale určitě to není tak, že teď praská restaurace ve švech a návštěvní kniha je plná na rok dopředu. To ne.

Jako hosta mě štvou lži a nefér jednání, říká šéfkuchař Kalina

Lidovky.cz: Vařil jste všude po světě, dokonce pro královskou rodinu v Saudské Arábii. Jaká práce pro vás byla nejsložitější?
Když jsem tam pracoval, členů královské rodiny, tedy princů a princezen, bylo prý přes 25 tisíc. Byli to opravdu významní klienti. Dvakrát jsem dělal akci dokonce pro samotného pana krále. Nejsložitější je to, že máte stále někoho za zády, ten někdo z vás nespustí ani na okamžik oči a ochutnává vše, co připravíte a to nejen výsledné jídlo, ale ochutná všechny suroviny během vaření. To je hrozně vzorků, stále hlídá, jestli máte rukavice a tak dále. To člověk znervózní. Máte pocit, že se nemůžete ani podrbat na hlavě. A pak samotný servis. To je také dřina. Asi nejdůležitější akcí byl summit sedmi zemí Perského zálivu. Kolem kulatého stolu seděli vrcholní představitelé těchto států – kromě saúdského krále tam byl šejk z Emirátů, sultán z Ománu. A já stál ve stejné místnosti a krájel jehněčí.

Lidovky.cz: Vařil jste v Německu, Dánsku, Saudské Arábii, ale i na zaoceánských lodích. Kde se vám líbilo nejvíce?
Strávil jsem sedm let na moři na různých lodích. Vždycky vás po roce, po roce a půl pošlou na jinou loď. Poslední dva roky jsem strávil jako šéfkuchař na domovské lodi, ta byla tehdy vlajková. Jezdíte po světě a vaříte stále ve stejné kuchyni. Musím říct, že to pro mě byl obrovský zážitek.

Lidovky.cz: Je to cenná zkušenost vyjet do zahraničí?
Je to nejlepší zkušenost, kterou můžete mít. Nechci, aby to vyznělo tak, že když kuchař nikam nevyjede, není dobrý. Ale je to zkušenost k nezaplacení. Nejen, že se naučíte řeč, ale vaříte po světě a s lidmi, kteří pocházejí z té dané země. Každému, kdo ke mě přijde na praxi, radím, aby vyjel do světa.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!