Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Potštejnský sládek: Kde se o pivo dobře starají, tam mi chutná

Pivo

  8:33
Z únorových Slavností piva v Táboře se potštejnský minipivovar Clock vrátil se dvěma úspěchy. Zlatou pečeť získal jeho čtrnáctistupňový American Red IPA, bronz brala desítka Hektor. „Důvod otevřít pivo se najde vždycky - na konci náročného dne, po sportu nebo prostě jen tak,“ říká v rozhovoru Jakub Sychra, sládek Řemeslného pivovaru Potštejn.

Potštejnskému sládkovi Jakubu Sychrovi prý pivo nejvíc chutná k jídlu, které mu uvaří přítelkyně. foto: Řemeslný pivovar Potštejn

Jaký typ piva máte nejradši?
Můj oblíbený pivní styl se mění co chvíli - někdy si rád dám dobrý bavorský kellerbier, jindy hodně chmelený americký „ejl“ nebo třeba v sudu po whisky dozrávaný Imperial Stout. Záleží na náladě. Dlouhodobě však vyhledávám převážně svrchně kvašená piva, která mi nabízí širší spektrum chutí.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Pivo si kupuji téměř výhradně při závozu vlastního piva. Sympatické mi jsou zejména pivotéky, které jsou vybaveny spoustou lednic a zakoupené pivo je možné rovnou konzumovat. Výčep s nějakým méně dostupným a zajímavým pivem je samozřejmě pro pivotéku také velké plus.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Jak jinak než u nás v pivovaru. Ale obecně se dá říct, že tam, kde se o pivo dobře starají a tam, kde je dobrá společnost.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
Nejčastěji když se sejdeme s přáteli a začneme ochutnávat nashromážděné zásoby. Ale důvod se najde vždycky - na konci náročného dne, po sportu nebo prostě jen tak.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
K tomu, které mi uvaří přítelkyně.

Lahev nebo plechovka?
Lahev, ale skleněná.

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Tripel od Jopenu, pár lahví od českých domovarníků, archivní Westvleteren 12 a dostatečnou zásobu z produkce pivovaru Clock.

Autor: