Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Prague Food Festival nabídne bohatší program. Jaký?

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

UKONČENO

Gastronomická událost Prague Food Festival se blíží, uskuteční se poslední květnový víkend v Královské zahradě Pražského hradu. Letošní motto je „Mysli globálně, papej lokálně“. Jaké kuchařské hvězdy na festivalu uvaří? Co vás čeká za delikatesy? A jaké si organizátoři přichystali novinky? Ptali jste se zakladatele a pořadatele festivalu Pavla Maurera.

položených otázek: 35 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (13.4.2012 8:30) Majka
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda neplánujete vyjednat se Správou Pražského hradu přístup na trávníky. Loni i předloni bylo jak v Jižních zahradách, tak v Královské zahradě málo míst ke konzumaci (laviček, zídek, na které by se dal odložit talířek apod.), stolky byly plné použitých talířků a sklenic a obsluha nestíhala uklízet. Nemusím u jídla zrovna sedět, ale nemít se kam "zaparkovat", když máte v jedné ruce talířek a v druhé skleničku a vráží do vás dav, není úplně optimální... lavičky kapacitně nestačí. A do příštího ročníku bych se rovněž přimlouvala za méně infantilní slogan - dost mě znechutil - podle mého názoru se "papej" k akci tohoto typu skutečně nehodí. Nehledě na to, že žabí stehýnka, ujgurské koření nebo střevlíci (viz podtitul článku) lokální moc nejsou...
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:06)
také jsme se poučili - proto: více než 500 míst k sezení, 3 velkokapacitní stany se stoly a židličkami, navíc speciální vstupy pro lidi z předprodeje...vstup na trávníky byste musela prohovořit asi s panem prezidentem,...já to dělat nebudu
OTÁZKA (12.4.2012 23:38) Parsley
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli plánujete změnu lokality konání festivalu v budoucích ročnících anebo zůstanete věrný zahradám Pražského hradu? Děkuji
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:07)
změna je život
OTÁZKA (13.4.2012 9:49) David
Dobrý den, mohu očekávat dostatek delikates i jako vegetarián?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:08)
biopekárna zemanka, country life...fair trade, rozhodně zásadní změna od loňska
OTÁZKA (13.4.2012 11:23) Michal Mata
Dobry den, chtel bych se zeptat jestli budou konecne stoly nebo dokonce mista k sezeni v rozumnem mnozstvi, minule to bylo na urovni prodejcu brambor nekde u pole. Tedy jeden stolek na 500 lidi a vyhnalo nas to i se skupinou pratel z festivalu, i kdyz jsme puvodne planovali pobyt dele. A utratit vice. Take "strazci travniku" by meli byt instruovani, ze jsme zakaznici, ne s nami jednat jako se skodnou na odstrel. Pokud by se to stalo jen nam, reknu si, ze jsme natrefili na blba, ale podobne zbytecne ostre a pomerne hulvatske reakce jsme zaznamenali i u jinych nebohych navstevniku, kteri si dovolili(nebo jejich deti) slapnout na travnik. Vice obycejne slusnosti by neuskodilo.
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:11)
I my jsme to loni vnímali jako návštěvnicky "nekomfortní" a proto jsme letos značně investovali do velkých degustačních stanů, laviček a též personál bude více proškolen v oblasti jednání...Nicméně je třeba si uvědomit, že se nacházíme v památkové oblasti a je třeba dodržovat některé zásady a ohledy k prostředí
OTÁZKA (13.4.2012 11:47) Karolína
Dobrý den, první tři ročníky PFF se mi velice líbily, nejlepší byl suverénně Zofín, další už byly bohužel velkým zklamáním. Např. loni byl festival kvůli prostorám zahrad Hradu, na které se nesmělo, doslova tragický, co se kultury stolování týče, na čemž se shodla i foodblogerská komunita. Plánujete letos zlepšení?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:11)
ano, budou změny, konkrétně jsem odpověděl předešlému stejnému dotazu
OTÁZKA (13.4.2012 11:53) Bára
Dobrý den, neodporujete si ve sloganu "Mysli globálně, papej lokálně", když budete připravovat speciality jako jsou třeba raviolli z ananasu...to není moc lokální...a co chystáte z české kuchyně? dík
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:14)
Festival představí lokální suroviny především v ČR, ale protože máme hodně zahraničních účastníků, chceme přiblížit též to co je specifické pro jiné lokality
OTÁZKA (13.4.2012 11:55) Ivan
Dobrý den, jak hodnotíte lednový Grand restaurant festival? Zajímalo by mě, kolik procent z vámi nastavených cen získávají samotné restaurace a kolik vám jde do kapsy? Například z menu za 600 korun?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:18)
To je špatně položená otázka. Zisk každé společnosti je tak trochu obchodní tajemství, že? Navíc se velmi těžko porovnává vzhledem k některým těžko specifikovatelným vloženým nákladům (např.: reklamní kampaň, public relations, celoroční cestovní náklady...) Takže když vám řeknu, že z menu 600 Kč máme zisk 50 Kč nebo 20 Kč nebo 5 Kč....co si z toho porovnáte, když neznáte všechny vstupy?
OTÁZKA (13.4.2012 11:57) Berta
Dobrý den, pane Maurere. Jaká restaurace vás v poslední době nejvíce zaujala/překvapila? A jak hodnotíte ostatní gastronomické festivaly, kterých se vyrojilo poměrně dost?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:20)
Jistě chápete, že se nemohu vyjadřovat ke konkurenčním festivalům, ale přeji jim hodně zdaru, protože, když budou úspěšné, pomůže to celé gastronomii. Včera jsem byl ve Zdenek Oysters Baru, který není levný a nabízí ústřice, humry, krevety - čerstvé a ve výborné kvalitě. Na každém talíři máte pocit, že na vás kuchař a majitel nechtěli šetřit. Proto je tem stále plno...
OTÁZKA (13.4.2012 12:01) Petra
Jaké je tedy největší překvapení, které chystáte na Prague food festival?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:21)
Je toho fakt hodně, podívejte se na web, tak různorodý a nabitý program jsme za 5 let nikdy neměli...
OTÁZKA (13.4.2012 12:17) Jan
Nezdá se vám cena 450 korun za vstupné poněkud přemrštěná? A jak koukám, vstupenka v předprodeji zase o tolik levnější není...
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:22)
Nezdá. Navíc to není vstupné, jak píšete, ale vstupné + konzumace.
OTÁZKA (13.4.2012 12:19) gurmán
Co říkáte na michelinské hvězdy, které získal Roman Paulus a Oldřich Sahajdák. Proč přišly až nyní? A není v Česku více restaurací, které by si toto ocenění zasloužily?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:25)
Ano, určitě jich zde ještě pár na jednu hvězdu je. Francouzi jsou však přísní a navíc vůči tzv. "východnímu trhu" velmi obezřetní. Zmíněné 2 podniky se dlouhodobě umísťují na předních příčkách i mého výběru, takže nejsem překvapen, jen zadostiučiněn, že jazýčky našich hodnotitelů si s inspektory od Michelina moc nezadají...:-)))
OTÁZKA (13.4.2012 12:20) gurmán
Komu byste udělil michelinskou hvězdu vy, kdybyste byl jedním z komisařů?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:27)
Asi ještě Le Terroir, V Zátiší, U Kastelána, Obecní dům Art Nouveau, Divinis, La Finestra...
OTÁZKA (13.4.2012 12:40) Bet
Dobrý den, chci Vám poděkovat za PFF, myslím si že takových akcí by mělo být určitě víc. A zajímá mě, co nejradši vaříte Vy?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:28)
Taky děkuji, konečně něco pozitivního...Nejraději vařím jídla, kde je česnek, olivový olej a chilli
OTÁZKA (13.4.2012 12:49) Zdeněk Suchý
Dobrý den, navštívil jsem minulé dva ročníky PPF, loňský mi po organizační stránce nezdál ideální. Jste si vědomi, že pokud se i letos něco nepovede, můžete ztratit hodně návštěvníků? Jak jste se rozhodovali letos pro místo PPF, byla ve hře ještě jiná místa? Hodláte do budoucna ještě místa měnit? Hezký den a těším se na viděnou na festivalu.
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:33)
Ano, hodláme měnit. Letos však chceme ukázat, že jsme se poučili z nedostatků loňska. Takže nabídneme jiný systém stolování a nabitý program. Každý rok máme na "short listu" několik míst pro PFF, rozhodnutí je ovlivněno, mimo jiné, technickým zázemím, vodou, elektřinou, cenou pronájmu, logistikou zásobování (denně přijíždí přes 100 zásobovacích automobilů)...
OTÁZKA (13.4.2012 13:12) Ondřej
Dobrý den. Co jste měl dnes k obědu?
ODPOVĚĎ (13.4.2012 14:34)
Rybí polévku, a telecí plátek s pršutem a šalvějí v miloučkém podniku Peperoncino na P 7, kterému vládne gastronomie a majitel z bývalé Jugoslávie