28. července 2009 15:37 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Praha hostí melounový festival,
z ovoce se bude vařit i vyřezávat

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Vyřezávání melounů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vyřezávání melounů | foto: Reprofoto
PRAHA Atraktivní podívanou chtějí nabídnout pořadatelé šestého ročníku Melounového festivalu 2009, který se v pátek a sobotu uskuteční v pražském nákupním centru Metropole Zličín. Zúčastní se ho 55 řezbářů z celé Evropy, kteří představí více než 250 vyřezaných vodních a cukrových melounů. Připraven je bohatý doprovodný program včetně mistrovství v pojídání melounů, soutěže o nejlepšího melounového strašáka nebo ukázky vaření z melounů.

"Vyřezávání melounů je velmi atraktivní pro diváky. V minulosti to nabízely pouze asijské restaurace. Festival představí několik soutěží včetně prvního mistrovství Evropy," řekl za pořadatele Luděk Procházka z Czech Carving Studia.

Vyřezávání melounů je podle pořadatelů v gastronomii velmi přitažlivou součástí kulinární prezentace. "Restaurace i hotely posílají své zaměstnance, kuchaře, cukráře na školení a má to velký úspěch," uvedl Procházka.

Na festivalu se sejdou profesionální i amatérští kuchaři, cukráři a řezbáři z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Francie, Španělska, Británie, Německa a Belgie. Mezi účastníky budou držitelé ocenění ze světových kuchařských soutěží a olympiády. Z českých mistrů své umění představí Jan Hajný, Martin Šrejber, Jana Davidová, Markéta Suchá a Petr Formánek, kteří se projevili jako zdatní řezbáři už v minulých letech.

V Česku se vyřezávání této zeleniny, která patří do čeledi tykvovitých, praktikuje asi deset let. Původně prý šlo především o asijskou záležitost. "Asijský styl je jemnější, preciznější, Italové řežou trochu hruběji, ale o to je to zajímavější. V Americe někdy výsledek působí až jako kýč. Na světových soutěžích, které se konají většinou na podzim, se objevují také dýně," uvedl Procházka.

Vhodně jsou vodní i cukrové melouny
Vhodné pro vyřezávání jsou podle znalců vodní i cukrové melouny. Cení se prý zejména odrůda bez semínek, s hutnou dužinou. Řezbáři se tak mohou dostat více do hloubky. Cukrové zase mají zajímavé barvy. Pro začátečníky je přitažlivé vyřezávání květin, zatímco profesionálové si potrpí na složité tvary. "Populární je například téma mořský a podmořský svět. Objevují se tam lodě, chobotnice nebo ryby," poznamenal Procházka.

Řezbáři používají nože na zeleninu, ale také speciální dláta. Mimo zručnosti a fantazie se prý musí obrnit trpělivostí. Práce vyžaduje precizní přístup.

Vyřezávání melounů

Absolutním mistrem se stane účastník, který vyhraje superfinále. Hodnotit se prý bude jako ve fotbale. "Může se stát, že účastník projde předchozími koly 'jen tak tak', ale nakonec vyhraje," uvedl Procházka.

Charitativní akce
Mezi doprovodnými akcemi budou soutěže pro dospělé i děti. Připravena je barmanská show nebo výtvarný projekt Obhajoba pastelky. Vyřezané melouny se budou od sobotních 15:00 prodávat. Výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Kapka naděje, která pomáhá mimo jiné dětem s poruchou krvetvorby.

ČTK, Lidovky.cz
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.