Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Při grilování je důležité palivo. Brikety z kokosu maso navíc provoní

Jídlo

  18:04
PRAHA - Nejen čerstvé bylinky, ale také vůně briket může "okořenit" grilování, které je stále oblíbenější součástí letní relaxace. Kvalitní palivo je podle specialistů mnohdy důležitější než samotný gril, nebo marináda. Dbát by se totiž mělo především na to, aby se zachovala přirozená chuť masa.

grilování na briketách z kokosových slupek foto: KOBRI

"Grilování by mělo vyzvednout čerstvost masa. Přípustné jsou čerstvé bylinky, které se mohou hodit i na horké brikety. Když se uvolní vonné silice, ovlivní to vůni pokrmu," řekl Tomáš Levý z pražské restaurace Infinity.



Podle něj samotné grilovací zařízení má na kvalitě pokrmu nejmenší podíl. "Daleko důležitější je ´médium´, které maso opracovává," uvedl. Značnou roli tak prý hraje dřevěné uhlí, nebo brikety, které mohou vonět po třešních, hruškách, nebo i kokosu. Vytvoří příjemnou atmosféru a jídlu přidají jedinečnou chuť.

brikety z kokosových slupek

"Kokosové brikety jsou specifické v tom, že jsou lisované z kokosových ořechů. Vůně má na přípravu pokrmu určitý vliv. Nepřebíjí ale chuť masa, zeleniny, nebo ryb," uvedl Levý. Podle něj je při grilování důležitá zejména výhřevnost paliva, které se pro přípravu pokrmu používá. "Čím kratší je úprava, tím větší je šťavnatost masa," dodal Levy.

Kokosové brikety

Se zajímavým využitím kokosových slupek zbylých po získání bílé dužniny, přišli v Asii. Speciální a tradiční technologií se z kokosových slupek vyrábí brikety na grilování. Díky svým unikátním vlastnostem, jako např. extrémně dlouhé době žhnutí, minimu zbytkového popela, jedinečné příchuti grilovaného pokrmu, se věhlas kokosových briket rozšířil i na další kontinenty. Brikety jsou k dostání už i v Česku.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!