Hlavní součástí pátečního programu byla gastroshow ve velkém stanu na Masarykově náměstí. "Byl o ni obrovský zájem, rozdělili jsme ji na čtyři vstupy v různých časech," poznamenal Koudela. Mezi speciality patřilo například okurkové tapas, okurkové tataráčky, okurková limonáda nebo okurkové mojito. Lidé mohli ochutnat jak sladké, tak slané pokrmy.
Okurky mají své místo i na farmářských trzích
Aby slavnosti zdůraznily klíčovou pochutinu, vyhlásili pořadatelé opět soutěž o nejlepší rychlokvašku, do níž se přihlásilo 16 účastníků. "Znojemské okurky už se sice nedělají ve velkém jako před lety, ale existuje zde řada lidí, kteří to dělají doma v malém množství. A na farmářských trzích, které letos slavnosti doprovází, jsou tři stěžejní výrobci, kteří dělají Znojemské okurky ve větším množství," řekl Koudela. Velkovýroba fungovala ve Znojmě do roku 2003.
V sobotu se pořadatelé zaměřili spíše na děti, a přichystali jim divadelní pohádková představení, a také na turisty, zatímco pátek byl spíše pro místní obyvatele. Letos poprvé také spojili síly se 14 restauracemi, které nabízely okurková menu a také místní jídla a nabízet je budou až do středy. "Chceme takto pomoci při slavnostech zdejším podnikatelům a už jsem slyšel, že zájem je velmi slušný. Pokud spolupráci vyhodnotíme kladně, chtěli bychom ve stejném duchu pokračovat i příští rok," řekl Koudela s končícím čtvrtým ročníkem.