25. června 2014 6:42 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Přichází doba zavařování.
Jak na domácí marmelády?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Američané si oblíbili kompoty. V New Yorku je považují za žhavou novinku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Američané si oblíbili kompoty. V New Yorku je považují za žhavou novinku. | foto: Shutterstock
Marmelády chutnají skvěle na čerstvém pečivu, ale i palačinkách či lívancích. Na zahrádkách navíc právě teď dozrávají jahody, maliny, ale i ostružiny a třešně. Nevíte co s nimi? Udělejte si domácí marmeládu. Ovocnou chuť si tak budete moci vychutnávat nejen celé léto, ale i v zimě - pokud všechny zásoby nesníte.

Malinová marmeláda

K přípravě nepříliš sladké, ale o to pikantnější marmelády budete potřebovat půl kila malin, 350 g cukru, 10 g pektinu a 50 g citronové nebo limetkové šťávy. Maliny nejdříve rozmixujte tyčovým mixérem - pokud vám nevadí zrníčka, nemusíte směs přelívat přes sítko. Do rozmixovaných malin přidejte pektin a cukr a vařte zhruba pět minut, přidejte trochu citronové či limetkové šťávy a zamíchejte. Zkontrolujte tuhost (nejlépe tak, že si ještě před vařením dáte do lednice talířek, na studeném povrchu poté vyzkoušíte jestli marmeláda tuhne). Pokud je konzistence správná, nalijte marmeládu do sklenic a po uzavření sterilizujte.

Sterilizace sklenic

Po naplnění a uzavření sklenic se sterilizují tak, že je zhruba na deset minut ponoříte do vařící vodní lázně. Vyndáte, otočíte dnem vzhuru a necháte vychladnout.


Rybízová marmeláda

Rybízovou marmeládu si můžete připravit z černého a červeného zvlášť, nebo si vytvořit rybízový mix. Jak na něj? Mírně kyselou marmeládu z rybízu si zamilujete. Budete potřebovat kilogram rybízu - půl na půl nejlépe, půl kila malin a kilogram cukru. Rybíz nejdříve propláchněte a nechte okapat, poté oberte stonky a veškeré případné nečistoty. připravte si i maliny. Ovoce rozmixujte, přidejte cukr a vařte pět minut, během vaření sbírejte pěnu, která se na povrchu vytvoří. Nakonec marmeládu přeceďte a počkejte dokud nezačne rosolovatět. Naplňte sklenice a obraťte je dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda
Jahodová zavařenina? To je klasika. Budeme potřebovat kilogram jahod, balení želírovacího cukru (na kilogram jahod stačí polovina balení) a celý citron. Jahody nejdřív očistěte, nakrájejte na menší kousky a vařte na mírném ohni. Poté můžete vzniklou jahodovou směs buď rozmixovat nebo v marmeládě zachovat kousky jahod. Přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme zhruba deset minut. Občas odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté nechte chvíli vychladnou a nalijte marmeládu do sklenic, které potom sterilizujte.

apeAlena Pecháčková
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz