Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Přichází doba zavařování. Jak na domácí marmelády?

Jídlo

  6:42
Marmelády chutnají skvěle na čerstvém pečivu, ale i palačinkách či lívancích. Na zahrádkách navíc právě teď dozrávají jahody, maliny, ale i ostružiny a třešně. Nevíte co s nimi? Udělejte si domácí marmeládu. Ovocnou chuť si tak budete moci vychutnávat nejen celé léto, ale i v zimě - pokud všechny zásoby nesníte.

Kompoty - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Malinová marmeláda

Maliny (ilustrační foto)

K přípravě nepříliš sladké, ale o to pikantnější marmelády budete potřebovat půl kila malin, 350 g cukru, 10 g pektinu a 50 g citronové nebo limetkové šťávy. Maliny nejdříve rozmixujte tyčovým mixérem - pokud vám nevadí zrníčka, nemusíte směs přelívat přes sítko. Do rozmixovaných malin přidejte pektin a cukr a vařte zhruba pět minut, přidejte trochu citronové či limetkové šťávy a zamíchejte. Zkontrolujte tuhost (nejlépe tak, že si ještě před vařením dáte do lednice talířek, na studeném povrchu poté vyzkoušíte jestli marmeláda tuhne). Pokud je konzistence správná, nalijte marmeládu do sklenic a po uzavření sterilizujte.

Sterilizace sklenic

Po naplnění a uzavření sklenic se sterilizují tak, že je zhruba na deset minut ponoříte do vařící vodní lázně. Vyndáte, otočíte dnem vzhuru a necháte vychladnout.

Černý rybíz

Rybízová marmeláda
Rybízovou marmeládu si můžete připravit z černého a červeného zvlášť, nebo si vytvořit rybízový mix. Jak na něj? Mírně kyselou marmeládu z rybízu si zamilujete. Budete potřebovat kilogram rybízu - půl na půl nejlépe, půl kila malin a kilogram cukru. Rybíz nejdříve propláchněte a nechte okapat, poté oberte stonky a veškeré případné nečistoty. připravte si i maliny. Ovoce rozmixujte, přidejte cukr a vařte pět minut, během vaření sbírejte pěnu, která se na povrchu vytvoří. Nakonec marmeládu přeceďte a počkejte dokud nezačne rosolovatět. Naplňte sklenice a obraťte je dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda
Jahodová zavařenina? To je klasika. Budeme potřebovat kilogram jahod, balení želírovacího cukru (na kilogram jahod stačí polovina balení) a celý citron. Jahody nejdřív očistěte, nakrájejte na menší kousky a vařte na mírném ohni. Poté můžete vzniklou jahodovou směs buď rozmixovat nebo v marmeládě zachovat kousky jahod. Přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme zhruba deset minut. Občas odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté nechte chvíli vychladnou a nalijte marmeládu do sklenic, které potom sterilizujte.

Jahodová zavařenina.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.