Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Příliš kyselé? Přinášíme tři recepty na nakládané okurky

Jídlo

  7:00
Příliš kyselé, ostré či dokonce sladké. Udělat nakládané okurky tak, aby byly „akorát“ umí málokdo. Nejlépe je ovšem umí naše babičky. Server Lidovky.cz přináší tři osvědčené recepty na tradiční nakládačky.
Nakládané okurky - ilustrační foto.

Nakládané okurky - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Sterilované okurky

  • 2 kg okurek
  • 1 litr vody
  • 250 ml octa
  • 10 stroužků česneku
  • 40 g soli
  • cukr
  • 6 ks hřebíčku
  • 15 celých pepřů
  • 15 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • 6 lžiček hořčičného semínka
  • svazek kopru
  • 2-3 cibule
  • kolečka mrkve

Okurky namočte na patnáct minut do studené vody, důkladně omyjte a opláchněte. V hrnci svařte vodu s octem a solí a přidejte cukr. Poté nechte nálev vychladnout. Naskládejte okurky do sklenic a do každé sklenice přidejte kolečka mrkve (podle chuti), česnek, hřebíček, 3 kuličky pepře, lžičku hořčičného semínka, plátky cibule, kopr a bobkový list. Do sklenic nalijte teplý nálev tak, aby byly okurky ponořené, uzavřete a sterilizujte v troubě zhruba 20 minut.

Sterelizované s křenem

  • litr vody
  • 4 dkg soli
  • 10 dkg cukru
  • 14 tablet sacharinu
  • 0,23 l octa 8 %
  • 12 kuliček pepře
  • 2 kuliček nového koření
  • 2 hřebíčky
  • půl lžičky hořčičných semínek

Všechny ingredience vařte zhruba 20 minut, poté nechte prochladit, zceďte a zalijte předem omyté a očištěné okurky připravené ve sklenicích. Do každé sklenice patří k okurkám 4 kolečka mrkve, 3 kolečka cibule, 2 kolečka křenu, 2 snítky kopru. Sklenice sterilizujte v troubě předehřáté na 80 stupňů asi 20 minut, po vyndání je obraťte dnem vzhůru a přikryjte mokrou utěrkou.

Okurky podle Dity P.

  •  60–80 okurek zavařovaček
  •  5 menších cibulí, oloupaných a nakrájených na kolečka
  •  1 mrkev, nakrájenou na kolečka
  •  10–20 bobkových listů
  • 30 kuliček nového koření
  •  50 kuliček pepře
  •  100 zrnek hořčice
  •  10 snítek kopru

Na nálev: 

  • 1,7 litru vody
  •  380ml octa
  •  80g soli
  •  300g krupicového cukru
  •  16g kyseliny citronové

Omyté a pořádně okapané menší okurky dejte do vypařených sklenic. Do každé vložte kolečka oloupané  cibule a mrkve, 1–2 bobkové listy, snítku kopru, 3 kuličky nového
koření, 5 kuliček pepře a 10 zrnek hořčičného semínka. Zalijte vychladlým lákem tak, aby
sahal asi tři centimetry pod okraj. Sklenice uzavřete víčkem, vložte  do kastrolu, zalijte vodou asi do  půlky jejich výše, uveďte do varu a povařte asi dvacet minut, aby se
přichytilo víčko.

Autor:
Témata: okurka, Sklenice, mrkev