Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Připravte si domácí celozrnné bulky s konopným semínkem

Jídlo

  7:40
Vůně domácího pečiva je dokonalá. Chcete si o víkendu udělat domácí celozrnné bulky? Do těsta přidejte semínka všeho druhu, a všude kam se dá. Nechte se inspirovat.

Celozrnné bulky foto: Lucie Jahelková

Celozrnné bulky s konopným semínkem

  • 250 g celozrnné mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 60 g oleje
  • 1⁄2 kostky droždí (20g)
  • 5 g soli
  • 1 vrchovatá lžíce konopného semínka

dále:

  • vlažná voda na potření
  • bílý sezam na posyp
Nejdříve si vytvořte kvásek z vlažné vody (max. 30ml), droždí, 3 lžic hladké...

Nejdříve si vytvořte kvásek z vlažné vody (max. 30ml), droždí, 3 lžic hladké mouky. Vše vypracujte v řídké těstíčko a nechejte vzejít. Přidejte zbytek surovin, trochu vlažné vody a v míse kuchyňského robotu nechejte uhnětat tužší těsto (asi 10 min). Těsto nechejte asi hodinku kynout až zdvojnásobí svůj objem. Poté rozdělte na 10 bochánků, ze kterých vytvořte bulky. Rozložte na plechy vystlané pečícím papírem a nechejte ještě přibližně 30 min dokynout. Troubu si předehřejte na 230 stupňů (po vložení plechu snižte!), a na dno trouby položte kastrůlek s vodou. Bulky nařízněte do kříže, potřete vlažnou vodu a posypejte sezamem. Pečte při 180 stupních přibližně 15-20 min. Po upečení přesuňte na mřížku a nechejte vychladnout.

Recept pro KitchenAid. cz připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství FoodBodyLife.

Autor: