Mrkvový koláč s mandlemi
(na formu o průměru cca 26 cm)
- 400 g mrkve
- 150 g jemně mletých mandlí
- 100 g špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
- 100 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 kypřící prášek
- kůra a šťáva z jednoho pomeranče
- mandlové lupínky na posypání
Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Máslo společně s cukrem vložte do mísy kuchyňského robotu a nechejte zpracovávat stromečkovou metlou, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Postupně přidejte žloutky a nastrouhanou pomerančovou kůru, a nechejte ještě chvíli zpracovávat. Mrkev nastrouhejte na jemno pomocí krouhačů MVSA – příslušenství ke kuchyňskému robotu.
Do misky s mrkví pak vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče. V druhé míse pomocí balónové metly vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Do mísy s těstem postupně vmíchejte mrkev se šťávou, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlovou moučku. Na závěr stěrkou lehce vmíchejte také sníh z bílků. Hotové těsto vlijte do koláčové formy a stěrkou zarovnejte. Povrch posypejte mandlovými lupínky. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 min při 180 stupních.
Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.