Základem jsou rajčata, ocet a koření. Pokud chcete „vychytaný“ kečup s kořeněnou chutí, můžete zkusit recept, se kteýrm přišel Jamie Oliver a diváci jeho show ho modifikovali a dovedli k dokonalosti:
co potřebujete1 velká cibule (najemno nakrájená) |
15 minut vačte na mírném ohni. Přidejte rajčata a vodu a vařte, až se objem zmenší na polovinu.
Přidejte bazalkové lístky, projeďte ručním mixérem, propasírujte přes síto, nejlépe dvakrát, čímž dosáhnete dokonalé konzistence.
Dejte do umytého kastrolu, přidejte ocet a cukr. Vařte tak dlouho, až dosáhnte konzistence obvyklé u kečupu, a je to.
Nandejte do předem sterilizovaných sklenic, v lednice by měl vydržet půl roku. Pokud ho zavaříte, tak zhruba rok.
Jako alternativu, respektive doplnění koření uvedeného v tomto receptu můžete zkusit např. hořčičné semínko, papriku, celer a/nebo trošku skořice.
Je s tím spousta práce, ale pokud jste mlsní a máte rádi chutné sósy okořeněné tak, jak zrovna vám chutná, asi si výsledek dost užijete.