Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Připravte si sami kečup. Třeba s angreštem. Je to snadné

Jídlo

  12:23
PRAHA - Udělat si kečup doma není nic těžkého. Můžete do něj dát čerstvá rajčata, osvědčuje se i kombinace čerstvých a rajčatového pyré, lze přidat i angrešt či další ovoce.
Kečup (ilustrační foto).

Kečup (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Základem jsou rajčata, ocet a koření. Pokud chcete „vychytaný“ kečup s kořeněnou chutí, můžete zkusit recept, se kteýrm přišel Jamie Oliver a diváci jeho show ho modifikovali a dovedli k dokonalosti:



co potřebujete

1 velká cibule (najemno nakrájená)

2 lžičky fenyklových semínek nebo půlka čerstvého fenyklu

2 lžičky koriandru (semínka)

4 hřebíčky

asi 2x6 cm čtverečních zázvoru (najemno)

4 stroužky česneku (taky najemno)

sůl, pepř dle chuti

kilo rajčat najemno

hrst bazalky

litr rajčatového pyré

šálek vinného octa (z červeného vína)

šálek třtinového cukru

olivový olej na dno nádoby, ve které budete vařit

půl druhého šálku vody

pro ostrý kečup přidejte 1-2 chili papričky

Do kastrolu dejte olivový olej a na něj česnek, zázvor, stonky z bazalky, koriandr, hřebíček, sůl, pepř a stonky z bazalky.

15 minut vačte na mírném ohni. Přidejte rajčata a vodu a vařte, až se objem zmenší na polovinu.

Přidejte bazalkové lístky, projeďte ručním mixérem, propasírujte přes síto, nejlépe dvakrát, čímž dosáhnete dokonalé konzistence.

Dejte do umytého kastrolu, přidejte ocet a cukr. Vařte tak dlouho, až dosáhnte konzistence obvyklé u kečupu, a je to.

Nandejte do předem sterilizovaných sklenic, v lednice by měl vydržet půl roku. Pokud ho zavaříte, tak zhruba rok.

Jako alternativu, respektive doplnění koření uvedeného v tomto receptu můžete zkusit např. hořčičné semínko, papriku, celer a/nebo trošku skořice.

Je s tím spousta práce, ale pokud jste mlsní a máte rádi chutné sósy okořeněné tak, jak zrovna vám chutná, asi si výsledek dost užijete.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!