12. června 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Design

Problém paneláků? Byt, který
rozhodně není králíkárnou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 8Diskuse
Kuchyně pomocí klesající dělicí stěny plynule přechází v jídelnu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchyně pomocí klesající dělicí stěny plynule přechází v jídelnu. | foto: Daniela Dostálková
Mladí manželé se rozhodli radikálně rekonstruovat panelový byt. Oslovili architekty z ateliéru Skvadra - líbila se jim jejich předchozí realizace s obdobným zadáním. Výsledkem je stejné materiální pojetí, ale velmi odlišná geometrie. A oboustranná spokojenost.


Za první republiky byli příslušníci tzv. inteligence zadavateli funkcionalistických rodinných domů. O 80 let později, když se vzdělání a vydělávání peněz od sebe značně vzdálilo, zadávají rekonstrukce panelových bytů. Disponují dnes nižšími finančními prostředky, dobrý vkus se však od kvalitního vzdělání neoddělil. Je to již více než rok, co jsem popisoval ukázkovou rekonstrukci panelového bytu, která byla publikována ve vícero časopisech a magazínech. V jednom z nich ho uviděli majitelé bytu v panelovém domě v Horních Měcholupech a tato realizace je natolik zaujala, že se rozhodli jeho autory, architekty Milenu Kubiszovou a Ondřeje Volného ze studia Skvadra, oslovit pro rekonstrukci vlastního bytu.

Podívejte se, jaký byt majitele zaujal

To se zdá být naprosto logický a běžný způsob, ale možná vás překvapí, že tomu tak není. Mluvil jsem na toto téma s desítkami architektů a řekl bych, že průměrně jeden člověk z pěti, který je osloví, má představu o jejich předchozí práci. Oslovení architekta (a myslím si, že tohle má u nás obecnější platnost) se děje z jiných důvodů než kvůli kvalitě jeho předchozí práce a jejích výsledků. Mnohem častěji si klienti vystačí pouze se známostí jeho jména.

Na předchozí realizaci se mladé rodině zalíbilo několik věcí. Především velký (v rámci možností) společný prostor, ale i takový detail, jakým je převažující materiál vestavěného nábytku - stavební překližka. K tomu požadovali sklad dvou kol uvnitř bytu a velkou knihovnu. Tím bylo zadání v podstatě dáno.


Původní stav: problém a výzva zároveň


Je potřeba říci, že původní stav nabízel pozoruhodnou výchozí situaci s výhodami i nevýhodami. Úzký (5,8 m) dlouhý (13,2 m) byt s orientací na dvě světové strany (západ a východ) nabízel možnost vybourání všech vnitřních příček. Jeho šest metrů dlouhé stropní panely totiž umožňují rozpon na celou šířku bytu. Panelový dům byl postaven až několik měsíců po listopadu 1989, jeho technický stav je proto docela dobrý.

Půdorys bytu před a po(nahoře)

Do bytu se vstupuje z vnitřní společné chodby, která obsluhuje tři samostatné byty. To, co původně následovalo za vstupními dveřmi, skýtalo doopravdy silný zážitek: malý prostor zádveří byl napojen na zbytek bytu přesně osmero dveřmi. Už jsem několikrát zmiňoval poznámku francouzského architekta Jeana Philippa Vassala, že největší problém panelových sídlišť se skrývá uvnitř každého bytu - dispozice, která deformuje jeho obyvatele.

Pochopitelně panelová sídliště trpí i dalšími problémy: tvrdou hranicí mezi soukromým a veřejným, nízkou občanskou vybaveností, špatně udržovaným přebytkem veřejných prostor a naopak podvyživeným parkováním. Vnitřní dispozice bytů jsou ale jednoznačně v čele tohoto výčtu.

Zásah bez otročení pravým úhlům


Architekti nechali do interiéru vestavět dva samostatné boxy lichoběžníkových tvarů. Tím samozřejmě zmizelo již zmíněné množství dveří. Nyní stačí kromě vstupních už jen dvoje dveře do samostatných pokojů na východní straně bytu, které zůstaly beze změny. Změnu prodělaly pouze společné a servisní prostory.

Dva překližkové boxy lichoběžníkového tvaru, sklad s knihovnou a koupelna s kuchyní výborně dynamizují společenský meziprostor.

Hned u vstupu se nachází první, polootevřený box. Uvnitř se uschovávají kola a najdeme zde několik uzavíratelných úložných prostor. Z druhé strany je tato konstrukce využita jako požadovaná knihovna, její čelo pak jako pracovní kout. Druhý lichoběžníkový box na protější podélné stěně v sobě integruje koupelnu, samostatnou toaletu i malou spíž a plynule přechází v záliv kuchyně, rovněž lichoběžníkového tvaru. Oba tyto boxy sahají od podlahy až ke stropu, a vytvářejí tak dojem nosné konstrukce.

Vstupní dveře do koupelny jsou posuvné a natřené speciální „tabulovou“ barvou, aby si na ně mohly v budoucnu kreslit děti. Koupelna je zvnějšku přisvětlena ze společného prostoru pomocí mléčných skel kruhového tvaru. Za pozornost rozhodně stojí výborně provedená podlaha z šedé betonové stěrky. Podlaha, často podceňovaný prvek, totiž představuje podstatnou kvalitu.

Posuvné dveře oddělující koupelnu, toaletu a spíž od hlavního prostoru jsou nalakované „tabulovou“ barvou a připravené pro dětskou výtvarnou tvořivost .

Kuchyně je obložena čtvercovými obkladačkami podobné barvy jako stěrka. Dlaždice jsou poskládány do komplikovaného tvaru, což muselo dát pořádně zabrat. Navíc otevřenost lichoběžníku v půdorysu se promítá i do vertikálního rozměru, takže směrem k pobytové části pokoje hrana obkladu a navazující ostrůvek klesají. Výsledek je perfektní a překvapilo mě, jak nepravoúhlé řešení servisních částí pomáhá dynamizovat hlavní prostor, napojený na lodžii stejné šířky. 

Kuchyně pomocí klesající dělicí stěny plynule přechází v jídelnu.

Právě kvůli vnitřnímu členění bytů si panelová sídliště vysloužila hanlivé označení „králíkárny“. Myslím si, že právě úpravy podobného typu přinášejí naději, že se toto negativní vnímání změní. Mimochodem mnohem větší než vnější zateplování polystyrenem nebo pestrobarevné nátěry fasád.

Cena změny: deset tisíc za metr čtvereční


Je potřeba připomenout náklady na takto zásadní přestavbu interiéru, včetně úprav vedení vody a elektriky. Několik mladých architektonických studií, která se začínají na tyto zakázky specializovat, došlo k jednoduchému závěru. Můžete si spočítat metry čtvereční bytu, které chcete rekonstruovat, a vynásobit je 10 000 korunami. Doberete se tak poměrně přesné sumy, kterou budete muset za rekonstrukci utratit.


FAKTA:

Autoři: Milena Kubiszová, Ondřej Volný, Skvadra www.skvadra.cz

Velikost bytu: 74 metrů čtverečních

Rozpočet (stavební práce, nábytek): 400 000 korun

Návrh/realizace: 2012

Každý, kdo by uvažoval o podobné realizaci, ale musí být připraven na to, že samotný stavební proces se může časově značně protáhnout. Naše společnost se po listopadu 1989 zhlédla v masivní produkci právníků a ekonomů, a nikoliv řemeslníků. Těch dost drastickým tempem ubývá. Nalezení kvalitních řemeslníků pro realizaci takovéto rekonstrukce se podobá výhře v loterii anebo je to výsledek dlouhé a náročné přípravy. Majitelé bytu v Horních Měcholupech by mohli vyprávět, věřím ale, že na potíže způsobené náročností přestavby brzy zapomenou. Nakonec jediné, co zůstává, je výsledek, a ten je výborný.


Adam Gebrian, Lidové noviny
  • 8Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.