4. listopadu 2009 10:46 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Proč někteří knedlíky
milují a jiní nenávidí?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 87Diskuse
Proč jsou Češi nejednotní v názoru, zda je knedlík skvělý, nebo zavrženíhodný? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Proč jsou Češi nejednotní v názoru, zda je knedlík skvělý, nebo zavrženíhodný? | foto: Ondřej Němec, Lidové noviny
Češi nejsou jednotní v názoru, zda je knedlík skvělý, nebo zavrženíhodný. Hanka Michopulu konečně zjistila proč.

Před časem jsem měla možnost nahlédnout do reprezentativního průzkumu jedné nadnárodní potravinářské firmy, která u nás pátrala po tom, co ve skutečnosti my Češi jíme. Pohled to byl vzrušující, protože jídlo se zase tak často empiricky nezkoumá. Rozdíl mezi tím, co říkáme, že jíme, a co pak skutečně bereme z regálů v supermarketech, je přitom velký. Třeba vepřo knedlo zelo už nějakou dobu plní spíše roli symbolu nežli skutečného národního jídla. Dotyčná firma se ale mimochodem zajímala o knedlík.

Ano, ten knedlík, který má v posledních letech tak schizofrenní image. Shrnula bych ji tak, že není jasné, patří-li do gastronomického kanálu, nebo jde o rodinné stříbro české kuchyně. Heslo "česká kuchyně" přitom prodává kuchařky, plní restaurace a zvyšuje televizní sledovanost. Takže není knedlík dokonce tak trochu ambasadorem naší kuchyně? Nebo je to Klement Gottwald, příšera, faux pas?

V průzkumu se rozdvojenost dokonale odrazila v číslech. Česká společnost je údajně rozdělena přesně napůl. Polovina tuhle přílohu nesnáší, doma ji nedělá, nechce se to ani nikdy naučit a hledí se stravovat co nejmoderněji. Druhá půlka zase nedá bez knedlíku ani ránu, s výjimkou možná snídaně.

Zcela na rovinu, nemám pomlouvání knedlíků ráda. Prakticky všechny národy, které nám slouží za gastronomický vzor, totiž mají své "těsto". Nestydí se za ně, naopak. Kvanta francouzských baget přikusovaných ke každému jídlu, nekonečno italských těstovin i mraky řecké pity přicházejí přitom ze stejného místa – z pšeničného pole. S pomocí vody a někdy vajec či mléka se spojí v těsto, které nadouvá francouzská, řecká, italská, ale bohužel nejvíc česká bříška. Proč nejvíc naše? Protože zatímco Středozemí zakusuje svou těstovinu téměř neustále zeleninou a sýrem, pro nás je knedlík základem, který doplňuje prakticky jen maso. Zelenina je na talíři v nesvéprávné menšině, a když už, tak zcela zmrtvená vařením. Knedlík a zeleninový salát? Neslýchané… Chybou tedy není sám knedlík, ale náš přístup k němu.

Mnoho z nás si v supermarketu kupuje italské gnocchi s vírou v lepší zboží. Receptura je přitom naprosto totožná s tou na bramborový knedlík: mouka, strouhané vařené brambory, vejce. Jak hloupé, řeknete si. Ale na druhou stranu to dává jistou naději. Ačkoliv se gnocchi od knedlíku liší jen tvarem, nebojíme se je podávat s rajčatovou omáčkou a olivami, s čerstvým špenátem či hlávkovým salátem. Což je i řešení, které doporučují mé kolegyně, gastronomické odbornice. Ilona Chovancová před nedávnem předvedla na www.lidovky.cz v sekci Dobrá chuť skvělou verzi svíčkové s nudličkami kořenové zeleniny a nebojí se ani knedlíku s rajčaty či bazalkou. Jitka Rákosníková, šéfredaktorka časopisu F. O. O. D., jež napsala o knedlíku kuchařku, zase prosazuje vaření v potravinové fólii. "Z těsta lze ubrat mouku, aniž se to negativně odrazí na tvaru, naopak konzistence je lepší," říká. "Sama jsem se na fólii dívala s nedůvěrou, hlavně kvůli odolnosti varu, ale vydrží opravdu všechno a knedlíky z ní jsou skvělé. Tuhle metodu používají i špičkoví šéfkuchaři." Nechci vás předělávat. Snažím se jen navrhnout příjemnou cestu mezi extrémy.

Možná že knedle s bazalkou jsou výstřednost. Když se však alespoň zamyslíme, kolik jich sníme a s čím, můžeme vyndávat tohle rodinné stříbro z kredence častěji a hlavně: s pýchou.

  • 87Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.