16. února 2011 19:26 Lidovky.cz > Zprávy > Redakce

Prohlášení ministerstva k dohodě
o odvrácení krize ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dohodl s lékařskými odbory a komorou na společném memorandu.    | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dohodl s lékařskými odbory a komorou na společném memorandu. | foto:  František Vlček, Lidové noviny
Prohlášení ministerstva zdravotnictví k memorandu.

Na platy je možné si vydělat jen a pouze reformou. Ministerstvo
zdravotnictví ČR si cení výsledku jednání Lékařského odborového klubu, který dnes, ve středu 16. února 2011, přijal navržené Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví. Zároveň věří, že to bude znamenat vzájemný smír a ukončení všech protestních akcí. Dohodu vítáme hlavně proto, že zajistí bezpečí všem pacientům a uvolní prostor pro urychlení postupu reformy. Tento krok znamená pro české lékaře významné navýšení jejich platů a pro ministerstvo zdravotnictví i další subjekty ve zdravotnickém systému velký závazek pro letošní, příští i následující roky. Ve zdravotním systému je pouze omezené množství finančních prostředků, a všichni se proto budou muset podílet na takových úsporách a racionalizačních opatřeních, které povedou k naplnění schváleného memoranda a zároveň zabezpečí, aby nedošlo k celkovému kolapsu zdravotního systému v České republice. "Na platy je možné si vydělat jen a pouze reformou," říká ministr zdravotnictví Leoš Heger a dodává: "Tedy restrukturalizací sítě akutních lůžek, reformou systému zdravotního pojištění, racionalizací poskytování zdravotní péče a posílením role sester." "Je třeba, aby si všichni uvědomili, že nyní nastává doba úspor a šetření, kdy bude nutno zásadně zracionalizovat investice do nákupu nových přístrojů a vybavení nemocnic. Bude třeba také odstranit některé zvykové záležitosti,
které již nepatří do moderního zdravotnictví a zavádět moderní přístup např. jako je společný lůžkový fond nebo větší regulace pohybu pacienta v systému. Spolu s tím budou zdravotní pojišťovny velmi opatrné při uzavírání smluv se zdravotními zařízeními. Finance totiž nelze získat jinak, než vyšší efektivitou jednotlivých poskytovatelů péče. Žádné jiné peníze do zdravotnictví nepřijdou," uvádí ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení