3. června 2015 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Jsou farmářské trhy pouličním
prodejem pochybných alternativ?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 10Diskuse
Šéfkuchař Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař Jan Punčochář | foto: MAFRA - Tomáš Krist
Více než kdy předtím vnímám silný trend farmářských trhů. Na každém rohu, v každé městské části, a nejen té pražské, vznikají trhy, které mají přízvisko farmářské. Je mnoho lidí, kteří na takové trhy chodí už léta a nyní, když zažívá slovo „farmářský“ obrovský boom, zůstávají raději doma a vyhledávají si dodavatele, za kterými raději pár kilometrů dojedou.

Farmářské trhy mi často přijdou jako pouliční prodej kohokoliv, kdo si vymyslí nějakou alternativu ke komerčním značkám. A tak by to asi být nemělo.

Farmářské trhy mají být o podpoře lokálních farmářů a zemědělců, kteří nabízí produkty výjimečné kvality. Farmáři a pěstitelé, od kterých beru suroviny do své restaurace, na žádné trhy nejezdí. Jednoduše na to nemají kapacitu. Mám osvědčené malé farmičky, které produkují jen určité množství surovin. Tím ovšem nechci říct, že vždy musí jít o potulné prodejce. Jistě jsou i ti, kteří nabízí opravdu kvalitní produkty bez chemického ošetření, maso i vajíčka z domácích chovů a zeleninu a ovoce z domácích farem.

Jak je ale poznat? Jak se vyznat v té záplavě nabízených produktů, které se tváří super zdravě a bio?

Často se může stát, že potraviny, které koupíte za nemalé peníze se překupují z různých velkých řetězců a rozhodně nemají nic ze slibované kvality. A už vůbec nejde o podporu místního pěstitele či chovatele. Sledujte i sezonnost daných produktů. 

Nabízí prodejce chřest v únoru či srpnu? Nebo má krásná rajčata či jablka jedno jako druhé?

Pak vězte, že zcela jistě nepůjde o produkty lokálního malého zemědělce a chemicky neošetřené potraviny. Jahody bez vůně, jablíčka bez kazu také nejsou známkou, která poukazuje na domácí pěstování. Samozřejmě nikdy nemáte záruku, odkud produkty pochází, ale je dobré se dívat i na to, jak se značka prezentuje. Je dobré, když má nějaké své webové stránky, kde se dozvíte více o jejich produkci. Určitě je fajn, když se můžete na farmu dojet podívat, a také se hodně ptejte. 

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Prodejce by vám měl umět odpovědět na otázky ohledně pěstování a objemu produkce a třeba vám i do rukou vložit vizitku, kam se můžete obrátit v případě, že chcete nakupovat i v jiné dny. Ve velkých městech na vůni a opravdovou chuť nejsme u zeleniny, ovoce či vajíček příliš zvyklí. Možná jsme dokonce někdy i překvapení, ale je dobré kvalitu nejen vyhledávat, ale v tomto případě i dobře rozpoznat.

Dnešní farmářské trhy slouží spíše jako místo setkávání. Na trzích si můžete dát super snídani, skvělé víno, mošty, výbornou kávu a domácí dorty. Často si poslechnete i parádní muziku a se spokojeným žaludkem jdete domů. Myslím, že ač na farmářské trhy chodí stále více lidí, nejde o potraviny jako takové ani o bio kvalitu.

Spíš jde zkrátka o trend, na kterém se bohužel přiživují i ti, kteří s farmářskými produkty nemají pranic společného. V rádoby bio marmeládách najdete tunu bílého cukru, v domácím medu pak náhražky a v chlebu děr jak do ementálu. Jen se děsím, co bude dál, u nás totiž člověk nikdy neví, co se stane hitem příštích dní.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář a nove také nejlepší český sommeliér Jakub Přibyl. 

Jan Punčochář
  • 10Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz