20. prosince 2016 6:25 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Topinamburový či salát z pečené řepy. Vykašlete se letos na majonézu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Archiv Jana Punčocháře
Přemýšlel jsem, zda tento prostor nevyužít k nějakému komentáři ohledně EET, zavírání obchodů o svátcích nebo kouření v restauracích, ale přijde mi, že nyní je spíše čas, který si zaslouží vážná témata nechat stranou a raději si užívat klid a pohodu. A dobré jídlo! Mnoho dobrého jídla.

Hodně lidí se čím dál více přiklání ke zdravé výživě a při představě cukroví, smaženého kapra a všech těch další vánočních dobrot si možná říkají, že by chtěli maličko odlehčit. A tak jsem se rozhodl vám poodhalit několik nápadů a receptů ze své kuchyně, které nahradí sice famózní, ale pro mnohé kaloricky nepřijatelný bramborový salát. Jak jsem již psal v minulé glose, já jsem tradice sama, takže já se svého bramborového salátu s domácí majonézou a smaženého kapra vzdávat nehodlám, ale rozumím, že někdo je striktní a umí se držet, nebo že někomu klasický bramborový salát ani nechutná.

Čočkový salát

Zdálo by se, že jde spíše o salát na prvního ledna, ostatně připravit ho můžete i na Nový rok, ale věřte, že čočka se výborně hodí i ke kaprovi. Určitě je třeba použít co nejkvalitnější čočku, já používám čočku beluga, která je tmavá a vaří se al dente. Do čočky zamíchejte kvalitní olivový olej, dobrý vinný ocet a čerstvé nasekané bylinky a přidejte cibulku, řapíkatý celer, sušená rajčata a na zjemnění lžíci zakysané smetany a máte fantastický salát. Jen doporučuji nechat rozležet přes noc, ať se chutě krásně propojí.

Vídeňský salát

Milujete brambory, ale majonézu raději necháváte jiným. Zkuste si připravit skvělý vídeňský salát! Stačí uvařit brambory ve slupce a ještě teplé oloupat a nakrájet na jemné kroužky. Vezměte cibulku, také nakrájejte na kroužky, osolte ji a pořádně ji promněte, aby cibule pustila šťávu. V hrnci svařte vývar s petrželkou a octem a zredukujte. Nakonec vše dejte do mísy, přidejte hořčici, zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Salát servírujte ještě vlažný.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Topinamburový salát

Chcete něco netradičního? Připravte si topinamburový salát s artyčoky. Nakrájené topinambury opečte na olivovém oleji, artyčoky oloupejte, uvařte, nakrájejte a také orestujte. Vše vložte do jedné mísy, přidejte šťávu a kůru z citronu, kapary a nakrájené ančovičky. Těsně před podáváním do salátu ještě zamíchejte polníček.

Salát z pečené řepy

Řepa je bezesporu hodně populární surovina, ale většinou se omezujeme na konzumaci té červené. A to je škoda. Vezměte několik druhů řepy, na plech položte alobal, posypte hrubou solí na ni vložte řepy. Doplňte rozmarýnem a tymiánem, zakápněte olivovým olejem a pečte než jsou řepy měkké asi 50 minut na 140 stupňů. Po upečení nechte řepy vychladnout, nakrájejte a ochuťte malinovým octem, olivovým olejem, přidejte nakrájenou šalotku a bulgur nebo quinou.

A ještě jedna rada závěrem – sice není úplně tak k salátům, ale spíše ke smažené rybě. Zkuste si místo klasické strouhanky připravit strouhanku z čerstvých rohlíků a přidejte do ní malý stroužek česneku, citronovou kůru a bylinky jako petržel a pažitku. Uvidíte, jak vám taková strouhanka krásně provoní kuchyň a navodí tu pravou vánoční atmosféru. Užijte si svátky v klidu a pohodě s parádním jídlem a nějakým pěkným mokem k tomu.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová.

Jan Punčochář
  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

DHL Express (Czech Republic) s.r.o.
VEDOUCÍ ODDĚLENÍ 4PL PROJEKTU

DHL Express (Czech Republic) s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 45 000 - 60 000 Kč

Najdete na Lidovky.cz