4. dubna 2015 6:34 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Rád zkouším nové postupy a
vaření si užívám, říká Paulus

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu. | foto: Lidové noviny
PRAHA Restaurace Alcron v hotelu Radisson, kterou vede Roman Paulus, patří dlouhodobě k nejlepším na české scéně. V roce 2012 si Paulus vyvařil michelinskou hvězdu jako první český kuchař spolu s Oldřichem Sahajdákem, a už ji třikrát obhájili. Je také držitelem titulu Kuchař roku 2009/2010.

Patří k lidem, kteří dělají svoji práci naplno, a propaguje ji v mediálních kampaních a v televizních a rozhlasových pořadech. V neděli mu bude čtyřicet. Paulus jen málokdy dává najevo emoce. Většinou ho charakterizuje mírný úsměv. Jeho podnik Alcron má stoletou tradici a kromě rybích pokrmů, které jsou tamní specialitou, sází i na tradiční českou kuchyni. Paulus sám nejraději vaří rizota všeho druhu, vyhlášená je i jeho svíčková.

„Zkoumám hlavně nové receptury, nové postupy. A taky stavím tým, jsem trenér. Není důležité, jak kuchyně vaří, když tam jsem, ale jak to běží, když mám třeba dovolenou,“ říká. V hotelu Radisson existuje kromě Alcronu ještě druhá restaurace La Rotonde, kterou taky řídí. 

Tajemství restauračních kuchyní začal pražský rodák (narozen 5. dubna 1975) poznávat po vyučení na začátku 90. let 20. století v Rakousku. V roce 1999 se přemístil do londýnského hotelu Savoy a poté vyrazil na půlroční cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

Blog o jídle

Zahraniční zkušenosti mu poskytly možnost seznámit se špičkovými službami a gastronomií, která se v Česku tehdy teprve probouzela. V roce 2000 začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2002 v Praze. Do Alcronu přešel v roce 2008.

Roman Paulus pravidelně na serveru Lidovky.cz

O dva roky později zkusil psát internetový blog o jídle: „Byla to doba krize, kdy jsem chtěl něčím přispět a rozvířit diskusi o gastronomii.“ Z michelinské hvězdy, kterou získala jeho restaurace Alcron poprvé v roce 2012, měl velkou radost. Ocenění, které je dle Pauluse něco jako Oscar v kuchařském světě, mu přineslo i značný zájem médií a nabídky se začaly hrnout.

Ocenění, nebo spokojený host?

V roce 2013 kývl na projekt obchodního řetězce Lidl, kde se utkává s populárním slovenským kuchařem Marcelem Ihnačákem v kuchařském ringu. Možné negativní reakce veřejnosti na tuto aktivitu mu nevadí: „Pro mě je tahle spolupráce obohacující a zábavná. Poznal jsem díky ní spousty nových zajímavých lidí a dokonce i míst, nejenom v Čechách, ale i v zahraničí.“ 

Nějaký čas měl Paulus pořad na rádiu Impuls, v televizi vaří v pořadu TV Nova Tescoma s chutí. Vaření je podle něj zábava, i když při něm někdy člověk přijde k úrazu: „Každý kuchař se někdy spálí. Párkrát jsem se říznul tak, že to bylo na šití.“ Osobně preferuje italskou kuchyni a svoji práci bere velmi zodpovědně: „Jídlo musí být každý den dokonalé nebo se dokonalosti alespoň blížit.“ A důležitější, než všechna ocenění, je pro něj spokojený host.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz