Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

PUNČOCHÁŘ: Ravioli plněné horkým olivovým olejem? Exploze chutí

Jídlo

  6:34
Únor je měsíc takového kuchařského klidu, nikde nic moc neroste, lanýže už jsou skoro pasé, zima každému leze na nervy a nejen kuchaři už nedočkavě čekají na první jarní paprsky a s tím spojené i jarní čerstvé suroviny.

Šéfkuchař Jan Punčochář foto: MAFRA - Tomáš Krist

A v tento čas se každá restaurace, bar nebo kavárna snaží vymyslet nějaké projekty, zkouší a vymýšlí nové věci, a tak nějak se celkově připravuji na jarní a letní sezonu. I já jsem letos pojal tento klid před bouří trošku edukativně, a jelikož jsem v létě na svých cestách po Toskánsku potkal fantastického michelinského šéfkuchaře, rozhodl jsem se ho pozvat k sobě do restaurace a zkusit s ním vymyslet nějaké pěkné menu.

Když jsem viděl Cristiana Tomei prvně a ochutnal jsem jeho menu, byl jsem v sedmém nebi. A přesně tuto zkušenost chci přinést nejen našim zákazníkům, ale i klukům u mě v týmu. Nestává se totiž každý den, že můžete vařit vedle zkušeného michelinského šéfkuchaře, který je mistrem svého oboru, a zcela určitě by jím byl i kdyby tu hvězdičku neměl.

Cristiano je charismatický sympaťák, pro kterého je vaření uměním. Jako správný Ital má hlavu tak trochu v oblacích a silná gesta. Je to prostě bláznivý týpek, na kterého je při práci radost hledět. A když jsem ho poznal blíž, tedy myslím, když jsem ochutnal jeho kuchařské umění v praxi, byl jsem ztracený.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Jedl jsem už kde co, ale v létě mě u tohoto šéfkuchaře zaujalo jedno jídlo, které jsem si zamiloval. Šlo o jednoduché ravioli plněné horkým olivovým olejem. Základní krásné chutě, které vám v ústech způsobí chuťovou explozi. A to musím přiznat, že rozhodně nejsem milovníkem italské kuchyně, naopak. A ač je můj fantastický sous chef z části Ital, který mě učí jejich chutě objevovat, stále mám preference trochu jinde. A přesně to, je na vaření krásné. To, že ač k něčemu příliš netíhnete, přijde někdo, kdo vás přesvědčí na plné čáře.

Jsme hodně rád, že se mi podařilo Cristiana přivést a požádat ho nejen, aby s námi vařil, ale hlavně, aby otevřel své umění i české veřejnosti. U nás v kuchyni bude vařit dva večery a představí tu takřka stejné menu, jako jsem měl možnost ochutnat v restauraci Limbuto v městečku Lucca v srdci Toskánska.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...