5. května 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Rebarborová omáčka i
koláč. Tady je 5 receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Rebarbora - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rebarbora - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Rebarbora neboli reveň k nám doputovala z Tibetu a střední Číny. Mnozí se přou, jestli jde o ovoce nebo zeleninu. Z rebarbory jíme řapík a to vždy tepelně upravený, nikdy ne syrový. Dá se jíst nasladko i naslano. Sezona rebarbory právě začíná. Upečte si tradiční koláč nebo třeba vyzkoušejte rebarborovou marmeládu či omáčku k masu. Tady je 5 receptů:

Rebarborový koláč

Potřebujeme: 500 g rebarbory, 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla nebo tuku na pečení, 2 vajíčka, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, lžička skořice
Drobenka: 140 g hrubé mouky, 100 g másla (na kousky), 100 g krupicového cukru

Potřebujeme: 500 g rebarbory, 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla nebo tuku na pečení, 2 vajíčka, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, lžička skořice
Drobenka: 140 g hrubé mouky, 100 g másla (na kousky), 100 g krupicového cukru

Potřebujeme: 500 g rebarbory, 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 100 g másla nebo tuku na pečení, 2 vajíčka, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, lžička skořice
Drobenka: 140 g hrubé mouky, 100 g másla (na kousky), 100 g krupicového cukru

Postup: Promíchejte mouky s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřícím práškem. Přidejte vajíčka, mléko a rozpuštěné máslo. Zadělejte těsto, které pak vlijete na máslem vymazaný a vysypaný plech. Na těsto poklademe oloupanou a na kostky nakrájenou rebarboru. Rebarboru posypeme skořicí a drobenkou, kterou jste si připravili v misce z mouky, cukru a másla. Předehřejte troubu na 180°C a pečte asi půl hodiny.

Čtěte také:

Rebarborová marmeláda

Tvarohové knedlíky s rebarborou

Postup: 500 g rebarbory, 250 g tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr moučka a strouhaný tvaroh na posyp (můžeme podávat i s ochucenou zakysanou smetanou)

Postup: Tvarohové knedlíky můžete místo ovoce naplnit i rebarborou. Očistěte ji, nakrájejte na špalíčky, vložte do hrnce, zasypte vanilkovým cukrem, podlijte troškou vody a asi 3 - 5 minut duste. Potom slijte vodu a nechte vychladnout. Z tvarohu, vejce a mouky zpracujte těsto a vyválejte šišku. Tu rozkrájejte na stejné kousky. Do každého položte dušený špalíček rebarbory, zabalte a vyválejte knedlíky. Položte je do vroucí vody a vařte než vyplavou na povrh. Pozor, musíte je několikrát zamíchat, aby se nepřilepili ke dnu hrnce. Podáváme zasypané strouhaným tvarohem a cukrem, místo rozpuštěného másla můžete přelít kysanou smetanou. Skvělé jsou i se skořicí.

Rebarborový krambl

Budete potřebovat: 400 g očištěné rebarbory, 4 vrchovaté lžíce hnědého cukru, 80 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky

Postup: Pokud máte starší stonky, pečlivě je oloupejte. Mladé a čerstvé stonky není třeba loupat. Potom stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky a nasypte je do zapékací misky tak velké, aby rebarbora ležela ve vrstvě vysoké asi 3 cm. Posypte hnědým cukrem a ručně promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.

Troubu předehřejte na 200 °C. Ze studeného másla, cukru a mouky zpracujte drobenku. Tou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s ní klepněte o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala mezi rebarboru, už ale nepromíchávejte.

Zapékejte 30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Krambl jezte pokud možno horký. Můžete zkusit i kombinovaný recept, kdy polovinu rebarbory nahradíte čerstvými jahodami.

Rebarborová omáčka

Budete potřebovat: 3 hrnky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 hrnek pomerančové šťávy, 3 hrnky cukru, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 jalapeno papričku (nadrobno nasekanou), 2 najemno nakrájené šalotky

Budete potřebovat: 3 hrnky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 hrnek pomerančové šťávy, 3 hrnky cukru, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 jalapeno papričku (nadrobno nasekanou), 2 najemno nakrájené šalotky

Budete potřebovat: 3 hrnky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 hrnek pomerančové šťávy, 3 hrnky cukru, 1 lžíci pomerančové kůry, 1 jalapeno papričku (nadrobno nasekanou), 2 najemno nakrájené šalotky

Postup: Všechny ingredience smícháme a vložíme do hlubší pánve. Za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud směs nezhoustne. Rebarborovou omáčka se výborně hodí ke grilovaným masům. Z rebarbory se dá vyrobit i senzační čatní.

Lidovky.cz, gluGabriela Kolinová (Lukáčová)
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz